J05AX6 – DCI: PROTOCOL TERAPEUTIC

21/09/2018

J05AX6 – DCI: PROTOCOL TERAPEUTIC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/j05ax6-dci-protocol-terapeutic-in-hepatita-cronica-si-ciroza-hepatica-compensata-cu-vhc-cu-medicamente-cu-actiune-antivirala-directa-interferon-free/

PROTOCOL TERAPEUTIC IN HEPATITA CRONICA ŞI CIROZĂ HEPATICĂ COMPENSATĂ CU VHC, CU MEDICAMENTE CU ACŢIUNE ANTIVIRALĂ DIRECTĂ (INTERFERON – FREE)

    DCI: Sofosbuvirum+ Ledypasvirum (Harvoni) 

    DCI: Ombitasvirum + Paritaprevirum Ritonavirum (Viekirax) +Dasabuvirum (Exviera); 

    DCI:Elbasvirum +Grazoprevirum (Zepatier)

I. PACIENTII CU HEPATITĂ CRONICĂ HCV CU FIBROZA UŞOARĂ SAU MODERATĂ (F1 – F2)

1. Criterii de includere

a)Pacienţi naivi (fără tratamente antivirale anterioare-peg interferon in asociere cu Ribavirina) cu hepatită cronică cu fibroză F1 şi F 2

b) Pacienţi care au fost în tratament antiviral anterior (experimentati) cu pegInterferon
+ Ribavirină – cu fibroza F1 şi F2

c)Pacienţi cu coinfectie VHC-HIV (tratamentul va fi recomandat si monitorizat in centrele regionale HIV/SIDA de catre medici specialişti boli infectioase)

d)Pacienţi cu HCC tratat curativ (ablaţie, rezecţie, TACE/TARE) vor primi tratament antiviral la minimum 6 luni post-tratament, si va fi precedat de o examinare CT sau IRM dinámica cu contrast de inaltă calitate pentru excluderea recidivei tumorale

e)Pacienţi cu afecţiuni maligne extrahepatice tratati curativ in stadii precoce, după evaluare imagistică si acordul specialistului oncolog/hematolog.

f)Pacienti cu transplant de organe solide altul decât cel hepatic, cu fibroză F0, F1 sau F2, la care durata estimată de viaţă este peste 1 an de la transplant.

g)Pacienţi cu coinfectie sau infecţie ocultă VHB-VHC

2. Evaluarea pre-terapeutică

a)Evaluarea fibrozei hepatice (in sistemul Metavir) se va efectua prin

    Fibroscan sau 

    Fibromax sau 

    PBH 

    Vor fi luate în considerarea şi determinările anterioare sau curente care arată existenţa fibrozei F1 sau F2 ( PBH sau Fibroscan sau Fibromax) dar nu mai vechi de 2 ani 

b)Determinarea cantitativa a ARN-VHC (ARN VHC peste limita de detecţie ≥ 15 UI/ml). Tratamentul este indicat indiferent de valoarea ARN VHC

c)Transaminazele serice (ALT, AST)

d)Hemograma

e)Creatinina serică;

f)In caz de suspiciune clinica şi/sau biologică se va investiga eventuala existenţă a unor alte cauze de afectare hepatică: VHB (AgHBs, Ac anti-HBc), consumul excesiv de alcool,sindromul metabolic (NASH), Hepatita autoimună, HIV etc. fără a reprezenta contraindicaţie pentru iniţierea tratamentului antiviral pentru tratamentul infecţiei cronice cu VHC.

g)Evaluarea si inregistrarea corecta si completa a medicamentelor utilizate de pacient in vederea evitarii contraindicatiilor sau interactiunilor medicamentoase (vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor)

3. Criterii de excludere/contraindicaţii

a)Afectiuni maligne extrahepatice care nu beneficiaza de tratament cu potential curativ

b)Contraindicaţiile medicamentoase: cu impact asupra citocromului P-450: carbamazepină, fenitoină etc

c)Contraindicaţiile medicamentoase specifice pentru optiunea terapeutica aleasa: vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor Harvoni, Zepatier, Viekirax+Exviera

4. Tratament cu una dintre următoarele opţiuni-posologie:

 1. Harvoni: 1cpr pe zi cu sau fără alimente

    sau 

 1. Zepatier: 1cpr pe zi cu sau fără alimente

    sau 

 1. Viekierax 2 cpr dimineata+ Exviera-1 cpr. dimineaţa şi 1 cpr seara, cu alimente

5. Durata tratamentului:

a)Pacienţii naivi, fără complicaţii sau comorbidităţi – 8 săptămâni pentru Harvoni si Viekirax+Exviera, 12 săptămâni pentru Zepatier

b)Pacienţii experimentaţi, pacienţii naivi cu complicatii si comorbiditati: 12 săptămâni indiferent de opţiunea terapeutica aleasa

6. Monitorizarea tratamentului

    Persistenţa valorilor crescute ale transaminazelor serice impune evaluarea şi depistarea unor eventuale alte cauze de afectare hepatică: VHB,VHD, Hepatită autoimună;NASH, Hepatită alcoolică,alte hepatite virale (VHA,VHE), infecţii HIV, EB, CMV etc. 

    Dacă pe parcursul monitorizării tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, se constată creşterea transaminazelor şi/sau viremiei VHB (ADN-VHB), iar AcHBs negativ şi Ac HBc pozitiv se va face tratament preventiv de reactivare a VHB timp de 12 săptămâni cu analogi nucleotidici/zidici. 

    Pacienţii cu coinfectie sau infecţie ocultă VHC-VHB confirmata la initierea tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, vor primi tratament concomitent cu analogi nucleotidici/zidici conform prevederilor protocolului terapeutic în hepatită cronică şi ciroză hepatică cu virus VHB (LB01B) 

    La terminarea tratamentului: Transaminazele serice, Hemograma 

    La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

    Viremia cantitativă (RVS-12) : ARN VHC 

 1. Criterii de evaluare a rezultatului terapiei

c)Raspuns viral sustinut (RVS-12):

    ARN-VHC nedetectabil la 12 saptamani de la terminarea tratamentului. 

d)Eşec terapeutic:

    ARN-VHC detectabil indiferent de nivelul de detectie la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

 1. Prescriptori

    Medicii specialişti în gastroenterologie şi medicii specialişti în boli infecţioase, în contract cu CAS din centrele: Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara. 

II. PACIENTII HEPATITĂ CRONICĂ HCV CU FIBROZA F3 SAU F4 (CIROZA COMPENSATA)

 1. Criterii de includere

a)Pacienţi naivi (fără tratamente antivirale anterioare pe bază de interferon) cu fibroza F3-F4 (ciroză compensată).

b) Pacienţi experimentaţi (tratamente antivirale anterioare cu peg interferon
+Ribavirină) cu fibroza F3-F4 (ciroză compensată).

c)Pacienţii cu coinfectie VHC-HIV (tratamentul va fi recomandat si monitorizat in centrele regionale HIV/SIDA de catre medici specialisti boli infectioase) cu fibroza F3-F4 (ciroză compensată)

d)Pacienţii cu coinfectie sau infecţie ocultă VHC-VHB,

e)Pacienţii cu hepatocarcinom (HCC) pot fi trataţi dacă au indicaţie de transplant hepatic sau dacă HCC a fost tratat prin rezecţie sau ablaţie sau TACE şi nu sunt semne de recurenţă (CT/IRM cu substanţă de contrast) la 6 luni de la procedură.

f)Pacienţi cu transplant de organe solide altul decat cel hepatic, la care durata estimata de viata este de peste 1 an de la transplant.

g)Pacienţi cu afecţiuni maligne extrahepatice tratati curativ in stadii precoce, după evaluare imagistica si acordul specialistului oncolog/hematolog.

2. Evaluarea pre-terapeutică

a)Evaluarea fibrozei hepatice ( Metavir) prin:

    Punctie biopsie hepatica (PBH) sau 

    Fibroscan sau 

    Fibromax 

    Atunci cand ciroza este evidentă (clinic,imagistic) sau sunt prezente semnele hipertensiunii portale (varice esofagiene) – evaluarea gradului fibrozei nu mai este necesară. 

    Vor fi luate in considerare evaluarile anterioare (PBH sau Fibroscan sau Fibromax) care arată prezenţa fibrozei severe (F3-F4) dar numai vechi de 2 ani. 

b)ARN-VHC ( peste limita de detectie ≥15UI/ml)-indiferent de valoare.

c)Transaminazele serice (ALT, AST) – indiferent de valoare

d)Hemograma

e)Albumina serica

f)Bilirubina

g)TP (INR) pentru fibroza F4 se calculează scorul Child-Pugh care trebuie sa fie ≤6

h)Alfa-fetoproteina; in cazul in care nivelul seric al AFP depaseste 50 ng/ml, se recomanda examen CT sau IRM abdomen cu substanta de contrast i.v. pentru excluderea hepatocarcinomului

i)Creatinina serică – rata de filtrare glomerulară;

j)Ecografia abdominală (suspiciunea de HCC impune CT si/sau RMN cu substanţă de contrast)

k)Endoscopia digestiva superioara (varice esofagiene,risc de sângerare, gastropatie portal-hipertensivă)

l)In caz de suspiciune clinica şi/sau biologică se va investiga eventuala existenţă a unor alte cauze de afectare hepatică: VHB (AgHBs, Ac anti-HBc), consumul excesiv de alcool, sindromul metabolic (NASH), Hepatita autoimună, HIV etc fără a reprezenta contraindicaţie pentru iniţierea tratamentului antiviral pentru tratamentul infecţiei cronice cu VHC..

m)Bolile asociate (pulmonare, cardiace,renale etc) impun consultarea şi evaluarea contraindicaţiilor din punct de vedere al specialităţii respective pentru introducerea tratamentului antiviral.

n)Evaluarea si înregistrarea corecta si completa a medicamentelor utilizate de pacient in vederea evitarii contraindicaţiilor sau interacţiunilor medicamentoase (vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor sau http//www.hepdruginteractions.org).

   Notă:  

    Investigaţiile de la pct e)-k) sunt necesare doar la pacienţii cu fibroza (F4) pentru calcularea scorului Child-Pugh, evaluarea funcţiei renale, a riscului de sângerare variceală sau excluderea HCC. 

 

3. Criterii de excludere/contraindicaţii

a)Cirozele decompensate (ascita,icter,hemoragie digestivă, encefalopatie hepatică peritonita bacteriana spontana, sindrom hepato-renal) actual sau în antecedente, scorul Child-Pugh > 6 puncte

b)Cancerele hepatice tratate prin rezecţie, ablaţie, TACE la mai puţin de 6 luni de la procedura sau dacă sunt semne (CT/IRM) de activitate/recidivă post procedura.

c)Afectiuni maligne extrahepatice care nu beneficiaza de tratament cu potential curativ

d)Contraindicaţiile medicamentoase specifice pentru opţiunea terapeutica aleasa: vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor Harvoni, Zepatier, Viekirax+Exviera

4. Tratament cu una dintre următoarele opţiuni-posologie:

 1. Harvoni: 1cpr pe zi cu sau fără alimente

    sau 

 1. Zepatier: 1cpr pe zi cu sau fără alimente

    sau 

 1. Viekierax 2 cpr dimineata+ Exviera-1 cpr. dimineaţa şi 1 cpr seara,cu alimente

5. Durata tratamentului:

a)pacientii naivi, fara ciroza hepatica, fara complicatii si comorbiditati – 8 saptamani pentru Harvoni, 12 săptămâni pentru Viekirax+Exviera si Zepatier

b)Pacientii naivi, cu complicatii si comorbiditati, pacientii experimentati -12 săptămâni indiferent de optiunea terapeutica aleasa

6. Monitorizarea tratamentului

    Persistenţa valorilor crescute ale transaminazelor serice impune evaluarea şi depistarea unor eventuale alte cauze de afectare hepatică: VHB,VHD, Hepatită autoimună;NASH, Hepatită alcoolică,alte hepatite virale (VHA,VHE),infecţii HIV, EB, CMV etc. 

    Dacă pe parcursul monitorizării tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, se constată creşterea transaminazelor şi/sau viremiei (ADN-VHB). iar Ac HBs negativ şi AcHBc pozitiv se va face tratament preventiv de reactivare a VHB timp de 12 săptămâni cu analogi nucleotidici/zidici. 

    Pacienţii cu coinfectie sau infecţie ocultă VHC-VHB confirmata la initierea tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, vor primi tratament concomitent cu analogi nucleotidici/zidici conform prevederilor protocolului terapeutic în hepatită cronică şi ciroză hepatică cu virus VHB (LB01B). 

    La sfarsitul tratamentului (săptămâna 12) evaluare biochimică: ALT, AST, scorul Child(F4). 

    La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

    Viremia cantitativă (RVS-12): ARN VHC 

    Pacientii cu ciroză (F4) vor fi evaluaţi la fiecare 6 luni biochimic, ecografic, endoscopic (riscul de decompensare, de HDS şi HCC deşi mai redus, se menţine) 

7. Criterii de evaluare a rezultatului tratamentului

a)Raspuns viral sustinut (RVS-12):

    ARN-VHC nedetectabil la 12 saptamani de la terminarea tratamentului. 

b)Eşec terapeutic:

    ARN-VHC detectabil, indiferent de nivelul de detectie, la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

8. Prescriptori

III. PACIENTI INFECTATI CU VIRUSUL HEPATIC C CU INSUFICIENTA RENALACRONICA AFLATI IN DIALIZA 

    Medicii specialişti în gastroenterologie şi medicii specialişti în boli infecţioase în contract cu CAS din centrele: Bucureşti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea,Pitesti, Sibiu, Targu Mures, Timisoara. 

 1. Criterii de includere

    Pacienţii cu insuficienţă renală cronica (rata de filtrare glomerulară < 30 ml/min la 1,73 m2, creatinina mai mare de 2mg/dL), aflati in dializa indiferent de gradul de fibroza hepatica 

 1. Evaluarea pre-terapeutică

a)ARN-VHC ( peste limita de detectie 15UI/ml)-indiferent de valoare

b)Evidenţierea fibrozei hepatice-indiferent de stadiu prin oricare dintre metodele neinvazive sau invazive existente (Fibroscan sau Fibromax sau PBH). Vor fi luate in considerare şi eventualele determinări anterioare, dar nu mai vechi de 2 ani.

c)Transaminazele serice (ALT, AST);

d)Hemograma

e)Teste functionale hepatice: albumina, bilirubina, GGT, fosfataza alcalina

f)TP(INR)

g)Alfa-fetoproteina; in cazul in care nivelul seric al AFP depaseste 50 ng/ml, se recomanda examen CT sau IRM abdomen cu substanta de contrast i.v. pentru excluderea hepatocarcinomului

h)Creatinina serică-rata de filtrare glomerulară;

i)Ecografie abdominala(suspiciunea de HCC-impune CT/IRM cu substanţă de contrast

j)Endoscopie ( varice esofagiene)- la pacienţii cu suspiciune de ciroză.

k)In caz de suspiciune clinica şi/sau biologică se va investiga eventuala existenţă a unor alte cauze de afectare hepatică: VHB (AgHBs, Ac anti-HBc), consumul excesiv de alcool,sindromul metabolic (NASH), Hepatita autoimună HIV etc fără a reprezenta contraindicaţie pentru iniţierea tratamentului antiviral pentru tratamentul infecţiei cronice cu VHC..

l)Bolile asociate( pulmonare, cardiace, etc) impun consultarea şi evaluarea contraindicaţiilor din punct de vedere al specialităţii respective pentru introducerea tratamentului antiviral.

m)Evaluarea si inregistrarea corecta si completa a medicamentelor utilizate de pacient in vederea evitarii contraindicatiilor sau interactiunilor medicamentoase (vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor sau http//www.hepdruginteractions.org)

   Nota:  

    Investigatiile mentionate la pct e)-j) sunt necesare doar la pacienţii cu fibroza (F4) pentru calcularea scorului Child-Pugh, evaluarea functiei renale, a riscului de sangerare variceala sau excluderea HCC 

 

3. Criterii de excludere/contraindicaţii

   a). Cirozele decompensate (ascita,icter,hemoragie digestivă, encefalopatie hepatică peritonita bacteriana spontana, sindrom hepato-renal) actual sau în antecedente, scorul Child-Pugh > 6 puncte 

   b). Cancerele hepatice care nu au indicaţie de transplant hepatic,cele tratate prin rezectie, ablatie, TACE la mai puţin de 6 luni de la procedura sau dacă sunt semne (CT/IRM) de actvitate/recidivă post procedura. 

   c). Afectiuni maligne extrahepatice care nu beneficiaza de tratament cu potential curativ 

   d). Contraindicaţiile medicamentoase specifice pentru optiunea terapeutica aleasa: vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor Zepatier, Viekirax+Exviera 

4. Tratament cu una dintre următoarele opţiuni-posologie:

 1. Zepatier: 1cpr pe zi cu sau fără alimente

    sau 

 1. Viekierax 2 cpr dimineata+ Exviera-1 cpr. dimineaţa şi 1 cpr seara, cu alimente
 2. Durata tratamentului: 12 săptămâni

6. Monitorizarea tratamentului

    Se va face în colaborare cu medicii specialişti nefrologi, având în vedere contraindicaţiile şi interacţiunile medicamentoase potentiale. 

    Persistenţa valorilor crescute ale transaminazelor serice impune evaluarea şi depistarea unor eventuale alte cauze de afectare hepatică: VHB,VHD, Hepatită autoimună;NASH, Hepatită alcoolică,alte hepatite virale (VHA,VHE),infecţii HIV, EB, CMV etc. 

    Dacă pe parcursul monitorizării tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, se constată creşterea transaminazelor şi/sau viremiei (ADN-VHB), iar HBs negativ şi HBc pozitiv se va face tratament preventiv de reactivare a VHB timp de 12 săptămâni cu analogi nucleotidici/zidici. 

    Pacienţii cu coinfectie sau infecţie ocultă VHC-VHB confirmata la initierea tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa, vor primi tratament concomitent cu analogi nucleotidici/zidici conform prevederilor protocolului terapeutic în hepatită cronică şi ciroză hepatică cu virus VHB (LB01B). 

    La sfarsitul tratamentului (săptămâna 12) evaluare biochimică: ALT, AST, scorul Child (F4). 

    La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

    Viremia cantitativă (RVS-12): ARN VHC 

    Pacientii cu ciroză (F4) vor fi evaluaţi la fiecare 6 luni biochimic, ecografic, endoscopic (riscul de decompensare, de HDS şi HCC deşi mai redus, se menţine) 

7. Criterii de evaluare a rezultatului terapiei

a)Raspuns viral sustinut (RVS-12):

    ARN-VHC nedetectabil la la 12 saptamani de la terminarea tratamentului. 

b)Eşec terapeutic:

    ARN-VHC detectabil,indiferent de nivelul de detectie la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

8. Prescriptori

    Medicii specialişti în gastroenterologie şi medicii specialişti în boli infecţioase în contract cu CAS din centrele: Bucureşti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Sibiu, Targu Mures, Timisoara,în colaborare cu medicul specialist nefrolog care are în evidenţă pacientul. 

IV. PACIENTI INFECTATI CU VIRUSUL HEPATIC C CU TRANSPLANT HEPATIC

1. Indicaţii

    Pacienţii post transplant hepatic HCV-pozitivi indiferent de gradul de fibroză hepatica, la care durata estimata de viata se apreciaza ca este mai mare de 1 an 

 1. Evaluare preterapeutică

a. ARN-VHC: detectabil (limită de detecţie >15UI/ml)-indiferent de valoare

b. Evaluarea fibrozei hepatice:prin orice mijloace invasive sau non-invasive de evaluare a fibrozei hepatice: PBH sau Fibroscan sau Fibromax. Vor fi luate in considerare şi eventualele determinări anterioare, dar nu mai vechi de 2 ani.

    In cazul in care criteriile clinice, biologice,imagistice,endoscopice permit diagnosticul de Ciroză hepatică, nu mai este necesară evaluarea stadiului fibrozei. 

    In cazul cirozelor decompensate aspectul clinic, biologic (scorul Child-Pugh>6) imagistic sunt suficiente pentru diagnostic 

c. Anticorpi (IgG, IgM) anticitomegalovirus

d. ALT, AST- indiferent de valoare

e. Hemograma

f. Bilirubină

g. Albumină

h. TP(INR) – se va calcula scorul Child-Pugh

i. AFP

j. Uree

k. Creatinină serică . Se va calcula rata de filtrare glomerulară.

l. Ecografie abdominală

m. Explorare imagistică (CT sau/şi IRM cu substanţă de contrast dupa caz,) la suspiciunea ecografică de Hepatocarcinom (HCC) sau/şi AFP≥50 ng/ml.

n. In caz de suspiciune clinica şi/sau biologică se va investiga eventuala existenţă a unor alte cauze de afectare hepatică: VHB (AgHBs, Ac anti-HBc, consumul excesiv de alcool,sindromul metabolic (NASH), Hepatita autoimună, HIV etc. fără a reprezenta contraindicaţie pentru iniţierea tratamentului antiviral pentru tratamentul infecţiei cronice cu VHC.

p. Bolile asociate ( pulmonare, cardiace,renale etc) impun consultarea şi evaluarea contraindicaţiilor din punct de vedere al specialităţii respective pentru introducerea tratamentului antiviral.

r. Lista completă a medicamentelor pe care le ia pacientul. Interacţiunile medicamentoase sunt multiple şi vor fi evaluate prin consultarea Rezumatul caracteristicilor produselor sau http//www.hepdruginteractions.org

   Nota:  

    Investigatiile mentionate la pct f) -m) sunt necesare doar la pacienţii cu fibroza (F4) pentru calcularea scorului Child-Pugh, evaluarea functiei renale, a riscului de sangerare variceala sau excluderea HCC 

 

2. Criterii de excludere/Contraindicaţii

a) Pacienţii cu insuficienţă renala severă (rata de filtrare glomerulară < 30ml/min la 1,73 m2,Creatinina serică > 2mg/dL) pentru Harvoni

b)Pacienţii a căror durată estimată de viaţă se apreciază că va fi mai mică de 1 an.

c)Afectiuni maligne extrahepatice în evoluţie

d)Contraindicaţiile medicamentoase specifice pentru optiunea terapeutica aleasa: vezi Rezumatul Caracteristicilor Produselor Harvoni, Viekirax+Exviera

3. Medicii prescriptori:

    Medicii din specialitatea gastroenterologie din centrele în care s-a efectuat transplantul hepatic 

4. Posologie-durata tratamentului:

A. Harvoni ( sofosbuvir 400mg+ Ledipasvir 90mg) 1tb/zi + Ribavirina 1000mg sau 1200 mg în funcţie de greutatea corporală. Durata tratamentului este de 12 săptămâni -pentru pacienţii cu Hepatita cronica (F0-F3) sau ciroză compensata (F4)

    La cirozele decompensate la dozele de Harvoni enunţate (sofosbuvir 400mg +Ledipasvir 90mg) se adaugă Ribavirină in doza iniţială 600 mg/zi şi dozele se cresc treptat în funcţie de toleranţa pacientului până la dozele uzuale (2x 500mg pacienţii sub 75 kg la 2×600 la cei peste 75Kg: – durata tratamentului-12 săptămâni 

    La pacientii la care valorile hemoglobinei scad sub tratament sub 10 g/dl se reduce doza de ribavirină in trepte cu 200 mg la 2 săptămâni. Dacă Hg scade sub 8,5 g/dl în ciuda reducerii treptate a dozelor se intrerupe administrarea Ribavirinei. Durata tratamentului este de 12 săptămâni 

    La pacienţii cu intoleranţă la Ribavirina, la cei cu hemoglobina ≤10 g/dl la inceputul terapiei- tratamentul se face fără Ribavirină. Durata tratamentului este de 12 săptămâni. 

B. Viekierax 2 cpr dimineata+ Exviera-1 cpr. dimineaţa şi 1 cpr seara,cu alimente + Ribavirina1000mg sau 1200 mg în funcţie de greutatea corporală ( se incepe cu Ribavirina 600mg/zi si dozele se cresc treptat in functie de toleranta pacientuui pana la doza maxima tolerata, conform recomandarilor din rezumatul caracteristicilor produsului). Durata tratamentului este de 24 săptămâni – pentru pacienţii cu Hepatita cronica (F0-F3) sau ciroză compensata (F4).

5. Criterii de evaluarea a răspunsului la tratament

e)Raspuns viral sustinut (RVS-12):

    ARN-VHC nedetectabil la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

f)Eşec terapeutic:

    ARN-VHC detectabil indiferent de nivelul de detectie la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. 

6. Monitorizarea pacienţilor:

 • Dupa obţinerea răspunsului terapeutic virusologic – pacienţii vor fi monitorizaţi în centrele de transplant conform protocoalelor specifice pacienţilor transplantaţi.

    Pe durata tratamentului cu medicamente cu actiune antivirala directa se poate produce exacerbarea infecţiei cu virus B. La pacienţii cu semne de exacerbare a infecţiei (creşterea transaminazelor şi /sau Viremiei (ADN-VHB) se va face tratament concomitent cu analogi nucleotidici/zidici conform prevederilor protocolului terapeutic în hepatită cronică şi ciroză hepatică cu virus VHB (LB01B).

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: