L02BB04 – DCI : ENZALUTAMIDUM

08/05/2017

L02BB04 – DCI : ENZALUTAMIDUM

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/l02bb04-dci-enzalutamidum/

I. Indicaţia terapeutică

 1. tratamentul neoplasmului de prostată în stadiu metastatic rezistent la castrare, la bărbaţi adulţi cu simptomatologie absentă sau uşoară, după eşecul hormonoterapiei de prima linie (blocada androgenica completa, analog GnRH + /­ antiandrogeni), la care chimioterapia nu este încă indicată din punct de vedere clini
 2. tratamentul neoplasmului de prostată în stadiu metastatic rezistent la castrare, la bărbaţi adulţi a căror boală a evoluat în timpul sau după administrarea unei terapii cu docetaxel.

II. Criterii de includere în tratament

 • adenocarcinom metastatic al prostatei, confirmat histopatologic;
 • boală progresivă în timpul sau după finalizarea tratamentului hormonal (pentru indicaţia 1), respectiv în timpul sau după finalizarea tratamentului cu docetaxel (pentru indicaţia 2), definită astfel:
  1. criterii PCWG (Prostate Cancer Working Group): două creşteri consecutive ale valorii PSA şi/sau
  2. boală progresivă evidentă imagistic la nivelul ţesutului moale sau osos, cu sau fără progresie pe baza creşterii PSA (criteriile de evaluare a răspunsului în tumorile solide ­ Response Evaluation Criteria in Solid Tumors ­RECIST);
 • deprivare androgenică ­ testosteron seric de 50 ng per dl sau mai puţin (< /= 2.0 nmol per litru);
 • funcţie medulară hemato­formatoare, hepatică şi renală adecvate
 • în cazul administrării concomitente de bifosfonaţi, aceasta trebuie sa fie iniţiată cu cel puţin 4 săptămâni anterior;
 • după chimioterapie (indicaţia nr.2), atât boala metastatica osoasa cat si boala metastatica viscerala
 • pot fi incluşi pacienţi care nu au primit mai mult de două regimuri de chimioterapie anterioara, dar cel puţin unul cu docetaxelum
 1. la pacienţii la care nu a fost încă administrata chimioterapia, statusul de performanţă ECOG trebuie sa fie egal cu 0 sau 1 (pentru indicaţia nr 1 a enzalutamidei).
 2. pacienţi asimptomatici sau care prezintă puţine simptome (durerea asociată cu neoplasmul de prostată care corespunde unui scor < 4 pe scala durerii BPI ­ Brief Pain Inventory, adică durere mai intens resimţită în ultimele 24 de ore).

III. Criterii de excludere

 • afecţiuni cardiovasculare semnificative: diagnostic recent de infarct miocardic (în ultimele 6 luni) sau angină instabilă (în ultimele 3 luni), insuficienţă cardiacă clasa III sau IV NYHA (clasificarea “New York Heart Association”) cu excepţia cazurilor în care fracţia de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) este ≥45%, bradicardie, hipertensiune arterială necontrolată, aritmii ventriculare semnificative clinic sau bloc AV (fără pacemaker permanent).
 • hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi, inclusiv intoleranţă la fructoză
 • valori ale transaminazelor mai mari de 2,5 ori limita superioară a valorilor normale (iar pentru pacienţii care prezintă determinări secundare hepatice, mai mari de 5 ori faţă de limita superioară a valorilor normale);
 • pacienţii cu simptomatologie moderata sau severa, alta decât cea definita mai sus la criteriile de includere ca fiind simptomatologie minima, nu au indicaţie de enzalutamida înaintea chimioterapiei
 • metastaze cerebrale (netratate sau instabile clinic) sau meningita carcinomatoasa progresivă;
 • tratament cu antagonişti ai receptorilor de androgeni, inhibitor de 5α reductază, estrogen sau chimioterapie timp de 4 săptămâni anterior începerii tratamentului cu enzalutamida.

IV. Tratament

 • Doza recomandată este 160 mg enzalutamidă (patru capsule de 40 mg) ca doză unică administrată pe cale orală.
 • Castrarea medicală cu analogi LHRH trebuie continuată în timpul tratamentului cu enzalutamida
 • Mod de administrare: enzalutamida este destinata administrării orale. Capsulele trebuie înghiţite întregi cu apă şi se pot administra cu sau fără alimente.
 • Dacă un pacient omite doza de enzalutamida la ora obişnuită, doza prescrisă trebuie să fie administrată cât se poate de repede. Dacă un pacient omite doza zilnică totală, tratamentul trebuie reluat în ziua următoare cu doza zilnică obişnuită.

    Utilizarea concomitentă cu medicamente care pot prelungi intervalul QT 

    Pacienţii cu antecedente de prelungire a intervalului QT sau care prezintă factori de risc pentru prelungirea intervalului QT şi la pacienţi cărora li se administrează concomitent medicamente care ar putea prelungi intervalul QT necesita atentie si monitorizare cardiologica. 

    Aceste medicamente, capabile să inducă torsada vârfurilor, sunt antiaritmicele clasa IA (chinidină, disopiramidă) sau clasa III (amiodaronă, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), metadonă, moxifloxacin, antipsihotice. 

    Utilizarea concomitentă cu inhibitori puternici ai CYP2C8 

    Dacă este posibil, trebuie evitată utilizarea concomitentă de inhibitori puternici ai CYP2C8. Dacă trebuie administrat concomitent un inhibitor puternic al CYP2C8, doza de enzalutamidă trebuie scăzută la 80 mg o dată pe zi. Dacă tratamentul concomitent cu inhibitor al CYP2C8 este întrerupt, doza de enzalutamidă trebuie să fie cea utilizată înainte de iniţierea administrării inhibitorului puternic al CYP2C8. 

    Vârstnici 

    Nu este necesară ajustarea dozei la persoanele vârstnice. 

    Insuficienţă hepatică 

    Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară, moderată sau severă (Clasa A, B sau respectiv C conform clasificării Child-Pugh). 

    A fost observat un timp de înjumătăţire al medicamentului crescut la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă. 

    Insuficienţă renală 

    Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Se recomandă prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală severă sau cu boală renală în stadiu terminal. 

    Convulsii 

    Pacienţii cu antecedente de convulsii sau cu afecţiuni care puteau predispune la convulsii necesita atenţie si monitorizare neurologica. 

    Modificare doza datorită efectelor secundare 

    Dacă un pacient prezintă o toxicitate de Grad ≥ 3 sau o reacţie adversă intolerabilă, administrarea trebuie întreruptă timp de o săptămână sau până când simptomele se ameliorează până la un Grad ≤ 2, apoi reluaţi tratamentul cu aceeaşi doză sau cu o doză scăzută (120 mg sau 80 mg) dacă este justificat. 

V. Monitorizarea tratamentului:

    Înainte de iniţierea tratamentului

    hemoleucogramă cu formulă leucocitară, valorile INR; 

    transaminaze serice (GOT, GPT); 

    alte analize de biochimie (creatinină; uree; glicemie; ionogramă serică – potasiu, sodiu, clor, calciu, magneziu; proteine serice; fosfatază alcalină etc.); 

    PSA 

    examen sumar de urină; 

    evaluare cardiologică (inclusiv EKG şi ecocardiografie); 

    evaluare imagistică (de exemplu: CT torace, abdomen şi pelvis, RMN, scintigrafie osoasă – dacă nu au fost efectuate în ultimele 3 luni) 

    Periodic

    hemoleucograma, transaminazele serice, ionogramă serică, glicemia serică 

    testosteron (doar pentru pacienţii aflaţi în tratament concomitent cu analog LHRH care nu au fost castraţi chirurgical); 

    PSA; 

    evaluare imagistică (Ex CT torace, abdomen şi pelvis, RMN, inclusiv cranian pentru depistarea sindromului encefalopatiei posterioare reversibile) 

    scintigrafie osoasă 

    tensiunea arterială, 

    evaluare clinică a funcţiei cardiace, 

VI. Criterii pentru întreruperea tratamentului cu Enzalutamida

a) cel puţin 2 din cele 3 criterii de progresie:

Progresie radiologică, pe baza examenului CT sau RMN sau a scintigrafiei osoase

 • apariţia a minimum 2 leziuni noi, osoase;
 • progresia la nivel visceral / ganglioni limfatici / alte leziuni de părţi moi va fi în conformitate cu criteriile RECIST;

Progresie clinică (simptomatologie evidentă care atestă evoluţia bolii): fractură pe os patologic, creşterea intensităţii durerii (creşterea dozei de opioid sau obiectivarea printr­o scală numerică: VPI, BPI­SF etc.), compresiune medulară, necesitatea iradierii paleative sau a tratamentului chirurgical paleativ pentru metastaze osoase, etc.

Progresia valorii PSA:

 1. creştere confirmată cu 25% faţă de valoarea iniţială a pacientului
 2. efecte secundare (toxice) nerecuperate (temporar / definitiv, la latitudinea medicului curant): anxietate, cefalee, tulburări de memorie, amnezie, tulburări de atenţie, sindromul picioarelor neliniştite, hipertensiune arterială, xerodermie, prurit, fracturi, sindromul encefalopatiei posterioare reversibile;
 3. decizia medicului;
 4. dorinţa pacientului de a întrerupe tratamentul

VII. Prescriptori: Iniţierea se face de către medicii din specialitatea oncologie medicală. Continuarea tratamentului se face de către medicul oncolog sau pe baza scrisorii medicale de către medicii de familie desemnaţi.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului

CE a semnat un contract pentru un tratament experimental cu anticorpi impotriva Covid-19