N021G – DCI : RIVASTIGMINUM

23/07/2014

N021G – DCI : RIVASTIGMINUM

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/n021g-dci-rivastigminum/

I. Stadializarea afecţiunii Alzheimer:

a)Există trei stadii ale demenţei din boala Alzheimer (sindromul demenţial este stadiul clinic cel mai avansat al acestei boli, şi nu trebuie confundat cu boala Alzheimer ca entitate neuropatologică şi clinica) clasificate după scorurile obţinute la Mini-Evaluarea Statusului Mental (MMSE):

    forme uşoare – scor la MMSE 20 – 26; 

    forme moderate – scor la MMSE 11 – 19; 

    forme severe – scor la MMSE < /= 10. 

b)În cazul demenţelor mixte, criteriile de utilizare sunt aceleaşi ca pentru demenţa din boala Alzheimer.

c)Conform Ghidului EFNS, în cazul demenţei de intensitate uşoară până la moderată sau severă din boala Parkinson şi boala difuză cu corpi Lewy, rivastigminum este indicat ca terapie de linia a 1 (dovezi de tip IA).

II. Criterii de includere (varstă, sex, parametrii clinico-paraclinici etc.)

    Pacienţi adulţi şi vârstnici cu diagnostic de boala Alzheimer în stadiul de demenţa forma uşoară până la moderat severă, demenţa mixtă (boala Alzheimer, forma uşoară până la moderat severă, asociată cu boli cerebrovasculare sau cu boala difuză cu corpi Lewy). 

    pacienţi adulţi şi vârstnici cu boala Parkinson asociată cu forme uşoare până la moderat/severe de demenţă. (terapie de linia 1, dovezi de tip IA) 

III. Tratament (perioada de tratament, doze, condiţii de scădere a dozelor) 

a)forme farmaceutice cu administrare orală

    Doza iniţială: 1,5 mg de 2 ori /zi, timp de 2 săptămâni. Dacă este bine tolerată se poate creşte la 3 mg de 2 ori pe zi. De asemenea creşteri ulterioare ale dozei la 4,5 mg şi apoi la 6 mg de 2 ori pe zi trebuie să se bazeze pe o toleranţă bună a dozei curente şi pot fi luate în considerare după minim 2 săptămâni de tratament cu doza respectivă. Dacă apar reacţii adverse, acestea pot fi rezolvate prin neadministrarea uneia sau mai multor doze. Dacă reacţiile adverse persistă, doza zilnică trebuie redusă temporar la nivelul dozei anterioare bine tolerate sau tratamentul poate fi înterupt. 

    Doza de întreţinere eficace este 6-12 mg în 2 prize/zi. 

b)forme farmaceutice cu administrare percutană – plasturi transdermici

    Prima dată trebuie aplicat plasturele care eliberează 4,6 mg în 24 de ore, iar dacă această doză mai mică este bine tolerată, după cel puţin patru săptămâni se măreşte doza la 9,5 mg/24 de ore. Doza de 9,5 mg/24 de ore trebuie utilizată atât timp cât pacientul prezintă beneficii terapeutice. După şase luni de tratament cu doza de 9,5 mg/24 de ore, medicul poate mări doza la 13,3 mg/24 de ore dacă starea de sănătate a pacientului se înrăutăţeşte. Se poate trece şi de la administrarea capsulelor la aplicarea plasturilor. 

    Terapia se continuă atâta timp cât există evidenţele unui beneficiu terapeutic pentru pacient. Dacă după 3 luni de tratament cu doza de întreţinere nu apar atenuări ale simptomelor de demenţă, tratamentul se va întrerupe. 

    Pentru forma uşoară/moderată de boală, inhibitorii de colinesterază reprezintă medicaţia de primă alegere. 

    Pentru forma moderat severă de demenţa în boala Alzheimer, inhibitorii de colinesterază reprezintă a două linie terapeutică în caz de intoleranţă sau lipsă de răspuns la memantina. 

    Pentru formele moderat severe de demenţa, terapia combinată cu memantina şi inhibitori de colinesterază beneficiază de un grad de recomandare de nivel A. 

    Inhibitorii de colinesteraze se utilizează ca terapie pe termen lung. 

    În caz de apariţie a efectelor adverse sau de lipsa de răspuns la terapie se poate opta pentru înlocuirea preparatului cu altul din aceeaşi clasă. 

IV. Monitorizarea tratamentului

    În general pacientul va fi reexaminat periodic în accord cu decizia medicului curant, cu posibilitatea de a reveni la evaluare în cazul iniţierii de noi terapii sau dacă apar modificări ale stării clinice. 

V. Criterii de excludere

    nonrespodenţă la preparat 

    intoleranţă la preparat (hipersensibilitate, reacţii adverse) 

    noncomplianţă terapeutică 

    comorbiditatea somatică. 

    Înlocuirea preparatului se va face cu: Donepezilum, Galantaminum sau Memantinum. Schimbarea preparatului o va face medicul prescriptor (psihiatru, neurolog, geriatru) care dispensarizează pacientul în funcţie de particularităţile evolutive ale bolii, de comorbiditatea somatică existentă şi de medicaţia specifică acesteia, individualizând tratamentul. 

VI. Reluarea tratamentului

    Administrarea acestei clase de medicamente reprezintă o modalitate de tratament de tip continuu până la deciderea întreruperii terapiei (de obicei în fază terminală). 

VI. Prescriptori:

    Medicii psihiatri, neurologi, geriatri iniţiază tratamentul, care poate fi continuat şi de către medicul de familie în dozele şi pe durata recomandată în scrisoarea medicală. 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin

Compania Gilead Sciences anunta numirea directorului general pentru Romania

Octavian Jurma: In Romania, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decat media europeana

Arafat, despre certificatul verde Covid: Aceasta hotarare n-a impus restrictii

Secretar de stat MS: Nu vom mai avea spitale Covid si spitale non-Covid