L01BC07 – DCI : AZACITIDINUM
L01BC07 – DCI : AZACITIDINUM
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/l01bc07-dci-azacitidinum/
I. Indicatie:
– leucemie acută mieloidă (LAM)
– leucemie mielomonocitară cronică (LMMC)
– sindroame mielodisplazice cu risc intermediar-2 şi mare
II. Criterii de includere:
(1) Tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie acută mieloidă (LAM) cu 20-30% blaşti şi linii multiple de displazie, conform clasificării OMS.
(2) Tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie mielomonocitară cronică (LMMC) cu 10-19% blaşti medulari, fără boală mieloproliferativă şi neeligibili pentru transplantul de celule stem hematopoietice.
(3) Tratamentul pacienţilor adulţi, neeligibili pentru transplantul de celule stem hematopoietice, cu sindroame mielodisplazice cu risc intermediar-2 şi mare, conform sistemului internaţional de punctaj referitor la prognostic (IPSS clasic, Greenberg 1997/98)
III. Criterii de excludere de la tratament:
– sarcină, alăptare,
– tumori maligne hepatice,
– hipersensibilitate la produs.
IV. Tratament:
A. Dozare şi mod de administrare:
Azacitidina a fost demonstrat că obţine răspunsuri terapeutice hematologice, prelungeşte timpul până la transformarea în LAM (unde este cazul) şi creşte calitatea vieţii.
Doza iniţială recomandată pentru primul ciclu de tratament, pentru toţi pacienţii, indiferent de valorile iniţiale ale parametrilor hematologici de laborator, este de 75 mg/m2 de suprafaţă corporală, injectată subcutanat, zilnic, timp de 7 zile, urmată de o perioadă de pauză de 21 zile (ciclu de tratament de 28 zile).
Pacienţilor trebuie să li se administreze antiemetice ca premedicaţie împotriva greţurilor şi a vărsăturilor.
B. Perioada de tratament:
Se recomandă ca pacienţilor să li se administreze cel puţin 6 cicluri. Întrucât răspunsul se poate instala lent, o evaluare a răspunsului sau eşecului mai devreme de trei luni nu e recomandată.
Tratamentul trebuie continuat atât timp cât pacientul beneficiază de pe urma tratamentului sau până la progresia bolii.
Monitorizarea tratamentului:
A. Înaintea iniţierii tratamentului şi înaintea fiecărui ciclu terapeutic trebuie investigate:
– Hemoleucograma completă trebuie efectuată înaintea iniţierii tratamentului şi ori de câte ori este necesar pentru monitorizarea răspunsului şi toxicităţii, dar cel puţin înaintea fiecărui ciclu terapeutic deoarece tratamentul cu azacitidină este asociat cu citopenii, mai ales pe perioada primelor două cicluri.
– Evaluarea cardiopulmonară înainte de tratament şi pe durata tratamentului este necesară la pacienţii cu antecedente cunoscute de boală cardiovasculară sau pulmonară
– funcţia hepatică
– funcţia renală
– semnele şi simptomele de hemoragie (gastrointestinală şi intracraniană) trebuie monitorizate la pacienţi, în special la cei cu trombocitopenie preexistentă sau asociată tratamentului
B. Investigaţii pe parcursul tratamentului
– Hematologie – sânge periferic
– hemograma la 2-3 zile (sau la indicaţie)
– tablou sanguin – la sfârşitul perioadei de aplazie (L > 1000), sau la indicaţie
– Hematologie – măduvă osoasă
– aspirat medular – la sfârşitul perioadei de aplazie, în caz de hemogramă normală, tablou sanguin normal (fără blaşti) pentru evaluarea raspunsului
– Biochimie
– uzuale, LDH, acid uric – o dată pe săptămână sau mai des, la indicaţie
– ionogramă – o dată pe săptămână sau mai des, la indicaţie
– procalcitonină în caz de febră cu culturi negative
– Hemostază – la indicaţie
– Imagistică – RX, Eco, CT, RMN – la indicaţie
– Bacteriologie
– hemoculturi – ascensiune febrilă >37,8ºC (temperatură periferică corespunzând unei temperaturi centrale de 38,3ºC), repetat dacă persistă febra > 72 ore sub tratament antibiotic
– exudat faringian, examen spută, coproculturi, etc la indicaţie
– cultură cateter – recomandată ca sistematică la suprimarea cateterului
– test Galactomannan în caz de suspiciune de aspergiloză
C. La sfârşitul tratamentului de inducţie
– Hematologie: hemogramă, citologie periferică, medulograma, uneori imunofenotipare
– Citogenetică – cariotipul poate fi util în cazul în care criteriile periferice şi medulare de remisiune completă sunt îndeplinite, in cazul in care au fost documentate modificari citogenetice anterior inceperii tratamentului
– Biologie moleculară – în caz că există un marker iniţial cuantificabil – de exemplu BCR- ABL, care să permită evaluarea bolii reziduale.
D. La sfârşitul tratamentului
– Hematologie: hemogramă, citologie, imunologie, medulogramă
– Citogenetică – cariotip – in cazul in care au fost documentate modificari citogenetice anterior inceperii tratamentului
– Biologie moleculară – dacă exista un marker iniţial (cuantificabil sau necuantificabil). În cazul anomaliilor cuantificabile (de exemplu BCR-ABL, se poate face determinare şi pe parcursul tratamentului (la 3 luni)
Criterii de evaluare a eficacităţii terapeutice
Răspunsul la terapie este monitorizat prin examinarea clinică, hemograme şi medulograme repetate.
În timpul aplaziei post chimioterapie de inducţie, efectuarea unui aspirat medular este utilă pentru a monitoriza răspunsul medular timpuriu sau persistenţa celulelor blastice.
Parametrii de evaluare a remisiunii complete ce trebuie monitorizaţi sunt cei standard pentru leucemii acute (hematopoieza normală, blaşti sub 5% în măduvă, fara corpi Auer, absenta imunofenotipului de celula stem leucemica, eventual a modificarilor citogenetice sau/şi moleculare, unde este cazul).
Criterii de întrerupere a tratamentului
S-au raportat cazuri de fasciită necrozantă, inclusiv letale, la pacienţii trataţi cu azacitidina. La pacienţii care dezvoltă fasciită necrozantă, tratamentul cu azacitidina trebuie întrerupt şi trebuie iniţiat în cel mai scurt timp tratamentul adecvat.
La pacienţii cărora li s-a administrat azacitidină s-au raportat reacţii grave de hipersensibilitate. În cazul reacţiilor de tip anafilactic, tratamentul cu azacitidină trebuie întrerupt imediat şi se va iniţia un tratament simptomatic adecvat.
V. Prescriptori
Medici specialisti hematologi (sau, dupa caz, specialisti de oncologie medicală, daca in judet nu exista hematologi).