Abrogat prin pct. 28 din anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1053/1225/2018 la data de 31.08.2018

08/05/2017

Abrogat prin pct. 28 din anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1053/1225/2018 la data de 31.08.2018

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/abrogat-prin-pct-28-din-anexa-la-ordinul-ministrului-sanatatii-si-al-presedintelui-casei-nationale-de-asigurari-de-sanatate-nr-105312252018-la-data-de-31-08-2018/

1. Criterii de includere

Pacienţii post transplant hepatic indiferent de gradul de fibroză.

2. Criterii de excludere/contraindicaţii:

 • Pacienţii cu insuficienţă renala severă (rata de filtrare glomerulară < 30ml/min la 1,73 m2, creatinina serică > 2mg/dL)
 • Pacienţii a căror durată estimată de viaţă se apreciază că va fi mai mică de 1 an.
 • Contraindicaţiile Ribavirinei (daca este cazul): sarcina (cu test de sarcina la start, pe parcursul terapiei

+ anticoncepţionale şi încă 6 luni de la terminarea tratamentului), alăptarea, soţul/soţiei gravide.

 • Pacienţii coinfectaţi cu HIV cu CD4 mai mic de 200 celule pe mm3
 • Contraindicaţiile medicamentoase: vezi Rezumatului Caracteristicilor Produsului DCI Combinaţii (Ledipasvirum + Sofosbuvirum)

3. Tratament

DCI Combinaţii (90 mg ledipasvirum plus 400 mg sofosbuvirum co­formulate intr­o singura tableta) o tableta pe zi + Ribavirină 1000mg sau 1200 mg în funcţie de greutatea corporală. Durata tratamentului este de 12 săptămâni

 • La cirozele decompensate se începe cu Ribavirină 600 mg/zi şi dozele se cresc treptat în funcţie de toleranţa pacientului până la doza maximă tolerată, conform recomandărilor din RCP­ul produsului). Durata tratamentului este de 12 săptămâni.
 • La pacienţii cu intoleranta la Ribavirina, la pacientii cu hemoglobina ≤ 10 g/dl şi la cei la care valorile hemoglobinei scad sub 8,5/dl în ciuda reducerii treptate a dozelor (reducerea dozelor de Ribavirina se face “in trepte”, incepand de la hemoglobina 10g/dL, cu 200mg) tratamentul se face fără Ribavirină. Durata tratamentului este de 12 săptămâni.
 • Coinfecţia cu HBV­evidentă sau ocultă, cu viremie prezentă, se tratează concomitent şi pentru virusul B ( cu analogi nucleotidici/zidici).

4. Monitorizarea tratamentului

 • Dupa obţinerea răspunsului terapeutic virusal­ pacienţii vor fi monitorizaţi în centrele de transplant conform protocoalelor specifice pacienţilor transplantaţi.
 • Pacienţii cu ciroză hepatică întră şi în sistemul de monitorizare standardizat în centrele de gastroenterologie: evaluare la 6 luni a probelor biologice, AFP,ecografie (la suspiciunea de HCC­CT sau­IRM cu substanşă de contrast,după caz), endoscopie.

5. Criterii de evaluare a rezultatului medical

 1. Raspuns virusologic sustinut (SVR): ARN­VHC nedectabil la sfarsitul tratamentului şi la 12 saptamani de la sfarsitul tratamentului.
 2. Raspuns tardiv: ARN­VHC detectabil la sfarsitul tratamentului dar cu valori sub limita de 15UI/ml. ARN­VHC nedectabil la 12 saptamani de la sfarsitul tratamentului
 3. Lipsa de raspuns: ARN­VHC detectabil­Valori peste 15 uI/ml la sfarsitul tratamentului.In aceasta situatie nu se mai determina ARN­VHC la 12 saptamani de la sfarsitul tratamentului.
 4. Recadere: ARN­VHC nedectabil la sfarsitul tratamentului şi ARN­VHC cu valori peste 15UI/ml la 12 saptamani de la sfarsitul tratamentului.

6. Prescriptori

Medicii din specialitatea gastroenterologie din centrele în care s­a efectuat transplantul hepatic.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SUA si UE cer un studiu asupra originii pandemie care sa fie transparent si fara interferente

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID