Acces cursuri

Protocoale – Anexa 1

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

CE01E – PROTOCOL DE PRESCRIERE A MEDICAMENTELOR HIPOLIPEMIANTE

Data ultimei actualizari: 15/01/2016

Justificare:

Exista o relatie directa intre reducerea nivelului colesterolului plasmatic şi a riscului cardiovascular
–    O reducere cu 10% a Cst T se insoteste de o reducere cu 25% a incidentei bolii coronariene dupa 5 ani
–    O reducere cu 40 mg a Cst LDL determina o reducere de 20% a evenimentelor cardiovasculare
–    Scaderea LDL Cst se coreleaza cu un risc scazut de AVC ischemice Managementul  dislipidemiilor
Principiul de baza în managementul dislipidemiilor – nevoia de a lua decizii în functie de Riscul Cardiovascular Global – RCVG (utilizand hartile SCORE) şi de a interveni asupra tuturor factorilor de risc cardiovascular: fumat, exercitiu fizic, dieta, controlul TA.
Tintele tratamentului

 

Populatia generala

Subiecti cu risc foarte inalt

 

 

Bolnavi cu boala cardiovasculara aterosclerotica manifesta DZ

 

 

Asimptomaticii

 

 

+ FR multipli pt a dezvolta boala cardiovasculara cu RCV > 5% Cei cu 1 FR la nivel inalt

 

 

HCst familiala – Cst T > 320, LDL Cst > 240

 

 

Optim

Ideal

Cst T

< 190 mg/dl
< (5 mmol/l)

< 175 mg/dl (4,5 mmol/l)

< 155 mg/dl (4 mmol/l)

LDL Cst

< 115 mg/dl

< 100 mg/dl (2,5 mmol/l)

< 80 mg/dl (2 mmol/l)

 

(3 mmol/l)

     
         

Chiar dacă aceste tinte nu pot fi atinse, se are în vedere reducerea RCVG prin toate caile amintite. Valorile HDL respectiv ale TG trebuie folosite în alegerea strategiei terapeutice

Mijloacele terapeutice medicamentoase
Statinele sunt medicamente sigure şi usor de manuit. Cel mai sever efect advers este miopatia şi extrem de rar, rabdomioliza, situatii în acre administrarea medicamentelor trebuie oprita.
Fibratii scad trigliceridele şi cresc HDL colesterolul, şi intr-o mai mica masura decat statinele, reduc Cst T şi LDL Cst. Sunt utile în tratamentul dislipidemiei la pacientii cu HDL Cst scazut, TG crescute.
Monoterapia cu fibrati nu poate fi sustinuta ca terapie de prima linie la pacientii cu diabet, dar pot fi administrati la cei cu HDL scazut în mod persistent, sau la cei cu nivele foarte inalte de TG, pentru diminuarea riscului de pancreatita.
Ezetimibul, un inhibitor al absorbtiei colesterolului din intestinul subtire, are efect redus de scadere a HDLCst, dar pot fi administrati la pacientii cu BCV sau RCV inalt şi boala activa de ficat, cand statinele şi fibratii sunt contraindicati sau la pacientii cu intoleranta la statine.
Principala indicatie a ezetimibului ramane administrarea în tratament combinat cu statine, la pacientii cu risc CV foarte inalt şi la care tratamentul cu statine sau statine şi fibrati, concomitent cu dieta şi exercitiul fizic, nu asigura atingerea nivelelor tinta.
Chiar şi la cei la care terapia medicamentoasa se initiaza de la inceput, interventiile privind optimizarea stilului de viata (OSV) – dieta şi exercitiul fizic, trebuie sustinute, pe tot parcursul monitorizarii pacientului.

Algoritm
Pacientii cu boala cardiovasculara manifesta, DZ tip 1 sau 2 sau dislipidemie severa (ex cei cu Hipercolesterolemie familiala) au deja risc inalt. Pentru toti ceilalti, estimarea RCVG se face utilizand hartile de ric SCORE.

 

 last2

Sursa bibliografica

European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation 2007 – European Guidelines on cardiovascular disease prevention în clinical practice Fourth Joint Task Force