Boli respiratorii

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Tratamente naturiste pentru bronsita

Starea generala de disconfort in cazul bolilor respiratorii, afectiuni frecvente in perioada rece sau cea de tranzitie, de la rece la cald sau invers, poate fi imbunatatita si cu ajutorul unor  remedii naturiste, in prima faza, daca simptomele nu se agraveaza.

Citeste ⇾

Bolile respiratorii, a treia cauza de mortalitate in UE

Dupa bolile cardio si cerebro-vasculare, bolile respiratorii reprezinta a treia cauza de mortalitate in Uniunea Europeana., conform statisticilor prezentate de dr. Catalina Panaitescu, medic primar de medicina familiei in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2014. In cadrul conferintei, a fost anuntata constituirea Grupului Respiro – Grup de excelenta in asistenta bolilor respiratorii care va […]

Citeste ⇾

Simptome si diagnostic in bronsita acuta

Bronsita acuta este o boala care afecteaza bolnavul pentru o perioada scurta de timp, de obicei cateva zile. Pacientii cu bronsita se confrunta cu probleme in respiratie, cu tuse si chiar cu frisoane. In cazul in care simptomele nu dispar in cateva saptamani, pacientul risca sa sufere de bronsita cronica sau de pneumonie.

Citeste ⇾

Raceala – Simptome, cauze, preventie

Raceala este o afectiune frecventa atat la adulti cat si la copii. Specialistii atrag atentia ca in unele cazuri simptomele pot fi cauzate de alergii si nu de virusurile care cauzeaza raceala. In acelasi timp, simptomele pot fi semnul unor afectiuni mult mai grave.

Citeste ⇾

Dieta in astm – alimente care agraveaza sau previn astmul

O metoda importanta de prevenire a astmului este cunoasterea factorilor declansatori, a alergenelor si a factorilor variabili precum stresul, modificarile de ordin emotional. Alergenele alimentare influenteaza in special astmul la copii. In acest caz, o dieta adecvata in astm poate scadea sau elimina riscul declansarii astmului.

Citeste ⇾

Beneficiile renuntarii la fumat

In numai 20 de minute de la ultima tigara incepe sa se amelioreze frecventa cardiac si a circulatiei periferice. Aceasta este puternic afectata la fiecare noua tigara, si este cu atat mai persistent cu cat numarul de tigari fumate pe zi este mai mare.

Citeste ⇾

7 mai, Ziua Mondiala a Astmului

La nivel mondial Ziua Internationala a Astmului este marcata pe data de 7 mai. In 2013 tematica Zilei Mondiale a Astmului este “Puteti controla astmul”, iar subtema acesteia este reprezentata de “E timpul pentru tratamentul astmului bronsic”.

Citeste ⇾

Prof. dr. Florin Mihaltan: „Nu putem face niciun fel de manifestare fara a analiza in momentul actual impactul tuberculozei”

Un interviu acordat in exclusivitate de prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, companiei Houston NPA in cadrul simpozionului national cu participare internationala “Patologia respiratorie in practica medicala curenta”, simpozion organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” si compania de comunicare medicala Houston NPA, sub egida Societatii Romane de Pneumologie (Targu-Jiu, 25-27 aprilie […]

Citeste ⇾

Prof. dr. Constantin Marica: “Tuberculoza este o boala a saraciei”

Prof. dr. Constantin Marica, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, coordonator Sectiunea de Tuberculoza din cadrul SRP, expert OMS in TB-MDR, coordonatorul stiintific al simpozionului vorbeste despre situatia ingrijoratoare din Romania, in ceea ce priveste incidenta tuberculozei.

Citeste ⇾

Gripa – definitie si masuri de tratament si preventie

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului european aproape 4 luni. Pot aparea si infectii sporadice in afara sezonului de […]

Citeste ⇾