Gastroenterologie

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Alimentatia in tratamentul principalelor afectiuni digestive

Afectiunile digestive pot fi prevenite prin optimizarea stilului de viata, printr-o nutritie echilibrata cantitativ si calitativ. Excesele alimentare, in principal a produselor din carne, grasimi si a produselor zaharoase pot cauza tulburari digestive. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si sindromul de intestin iritabil (SII) sunt doua din principalele afectiuni digestive diagnosticate in care alimentatia are […]

Citeste ⇾

Gustarile in locul meselor principale pot cauza boli digestive

Numarul de gustari intre mese care sa contribuie la o nutritie sanatoasa variaza de la un specialist la altul. Daca unii nutritionisti considera ca cinci sau sase gustari pe zi ar tine metabolismul in miscare, alti experti sunt de parere ca trei mese importante pe zi sunt alegerea cea mai potrivita.

Citeste ⇾

Gastroenterita la copii – cauze, simptome, diagnostic

Gastroenterita este o afectiune frecventa in randul copiilor cauzata de o serie de virusuri, printre care rotavirusurile si adenovirusurile. Infectia cu rotavirus este principala cauza a gastroenteritei in cazul copiilor. Principalele simptome cu care se confrunta copiii sunt durerile de stomac, varsaturile si diareea. Printr-o hidratare corecta si masuri de ameliorare a simptomelor starea de […]

Citeste ⇾

Gastrita – simptome, preventie, factori de risc

Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice si poate fi cauzata de o infectie cu bacterii sau de un stil de viata nesanatos, care implica fumatul, un consum necontrolat de alcool sau cafea.

Citeste ⇾

Bulimia nervoasa – Cauze si simptome

Bulimia nervoasa este o tulburare in alimentatie care, conform statisticilor, afecteaza in 90% dintre cazuri femeile. Persoanele care se confrunta cu bulimia nervoasa trec prin episoade in care mananaca foarte mult la o masa, dupa care compenseaza cu diferite metode de eliminare a alimentelor consumate.

Citeste ⇾

Dispepsia-cauze, diagnostic si tratament

Dispepsia se defineste ca durerea sau disconfortul cu o durata de minimum 3 luni, cu caracter persistent sau recurent si cu o localizare in abdomenul superior pe linia mediana. Este o afectiune cu frecventa variabila (7-41% la nivelul populatiei generale). Dintre acestia, aproximativ jumatate apeleaza la ajutor medical.

Citeste ⇾

Cazurile de boala inflamatorie intestinala – in crestere in Romania

Numarul romanilor care sufera de boala inflamatorie intestinala (reprezentata si de boala Crohn) a crescut de pana la 10 ori din 2002 pana in prezent, arata rezultatele unor estimari realizate de specialistii din domeniu.  Totusi, din totalul de 5000 de pacienti care au boala inflamatorie intestinala si au fost diagnosticati oficial, doar 20% figureaza in […]

Citeste ⇾

Semne si simptome ale enterocolitei, ce trebuie raportate medicului

Enterocolita este o afectiune de origine inflamatorie a mucoasei intestinului subtire si a colonului, ce se manifesta prin diaree persistenta. Aceasta tulburare digestiva inflamatorie este cauzata de infectii cu bacterii, paraziti, ciuperci sau virusuri. Enterocolita afecteaza cel mai adesea copiii si persoanele care calatoresc in zone cu un grad de pandemie crescut.

Citeste ⇾

Sfaturi practice pentru pacientii cu sindromul de intestin iritabil

Foarte multa lume (aproximativ 15% in Romania, majoritatea fiind femei) sufera de simptomele sindromului de intestin iritabil: durere abdominala, senzatia de balonare, tulburari de tranzit (constipatie/diaree/diaree alternand cu constipatie), dureri la nivelul orificiului anal, dureri de cap, oboseala cronica. Este drept ca numai o mica parte din cei afectati de aceasta boala se adreseaza medicului […]

Citeste ⇾

Recomandari pentru pacientii cu boala de reflux gastroesofagian sau hernie hiatala

– Dormiti cu capul mai ridicat (prin adaugarea unei perne in plus sau prin inclinarea patului cu 15 grade fata de planul orizontal). – Evitati centurile, corsetele sau imbracamintea prea stransa pe trup.

Citeste ⇾