Ginecologie

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Endometrioza afecteaza anual 15% dintre femei, fara ca acestea sa stie

Endometrioza este o boala progresiva, care afecteaza 10-15% din femei in timpul anilor de reproducere si a doua cea mai frecventa cauza a infertilititatii, 30% pana la 40% din femeile cu endometrioza fiind infertile.

Citeste ⇾

Peste 50% dintre pacientele din Romania sunt diagnosticate cu fibrom uterin

In prezent, in Romania, peste 50 % dintre pacientele cu varsta cuprinsa intre 21 si 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

Citeste ⇾

Recomandari alimentare pentru combaterea Sindromului Premenstrual (PMS)

Circa 80 % dintre femei sufera tulburari fizice si emotionale in perioada ciclului menstrual, cunoscute sub numele de Sindrom Premenstrual (PMS). Niciuna nu este considerata grava pentru a fi diagnosticata ca atare, astfel ca nu exista un tratament care sa contracareze toate problemele generate de aceste tulburari.

Citeste ⇾

Mituri in fibroza uterina pe care medicii trebuie sa le explice pacientilor

Fibroza afecteaza in principal femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Statisticile arata ca 40% dintre femei vor dezvolta fibroza la un moment dat in viata. Fibroza este mai frecventa la pacientele care se confrunta cu supraponderabilitatea si obezitatea. Riscul de a face fibroza este mai scazut odata cu prima sarcina.

Citeste ⇾

Afectiuni prevenite prin medicul de familie la pacientele cu dizabilitati intelectuale

Pacientii cu dizabilitati pot infrunta, de multe ori, dificultatea in a accesa serviciile medicale, sociale sau educationale. Una dintre problemele semnalate de specialisti este accesul femeilor cu dizabilitati intelectuale la educatia sexuala sau la informatiile despre afectiunile relationate cu sistemul reproductiv feminin.

Citeste ⇾

Gonoreea – simptome, preventie, diagnostic

Gonoreea este o boala contagioasa care se transmite in principal prin contactul sexual cu o persoana infectata. Gonoreaa poate fi transmisa si prin fluidele corpului, astfel ca o mama poate transmite boala copilului la nastere. Boala poate afecta atat barbatii cat si femeile.

Citeste ⇾

Candidoza vaginala – Simptome si preventie

Candidoza vaginala este cauzata de diminuarea rolului de protectie al lactobacililor

Citeste ⇾

Candidoza vaginala – cauze si tratament

Candidoza vaginala se defineste drept infectie produsa de ciuperci. In cazul infectilor vaginale micotice tulpinile poarta denumirea stiintifica de Candida, iar tipul cel mai frecvent responsabil de vaginita micotica este Candida albicans. Se estimeaza ca aproximativ 20–50 % dintre femeile sanatoase vor dezvolta in timp candidoze vaginale. Vaginita este o inflamatie a vaginului. Vaginita este […]

Citeste ⇾

Clamidioza sau infectia cu Chlamydia Trachomatis

Clamidioza este o boala cu transmitere sexuala produsa de bacteria Chlamydia Trachomatis. Este considerate una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.

Citeste ⇾