Educatie pacienti: Beneficiile renuntarii la fumat

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

23/06/2013

Beneficiile renuntarii la fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/beneficiile-renuntarii-la-fumat/

renuntalafumatIn numai 20 de minute de la ultima tigara incepe sa se amelioreze frecventa cardiac si a circulatiei periferice. Aceasta este puternic afectata la fiecare noua tigara, si este cu atat mai persistent cu cat numarul de tigari fumate pe zi este mai mare.

Renuntarea la fumat dupa 8 ore

Nivelul de nicotina dar si de CO scad la jumatate. Asta inseamna ca pe durata somnului de cca 8 ore la adultul fumator se obtine acest beneficiu. Din pacate, daca nu continuati sa perseverate in hotararea de a renunta la fumat, cu primele tigari nivelul acestor substante nocive creste iar in organism;

Daca nu mai fumam 24 de ore

Dupa numai o zi reusim sa eliminam toata nicotina din corp (CO mai persista pana la 48 de ore), ceea ce se asociaza cu revenirea la normal a senzorilor de gust si miros, care sunt puternic afectati in cazul fumatorilor. Forma papilelor gustative si felul in care acestea sunt conectate cu vasele de sange ste modificata la fumatori. (online journal BMC Ear, Nose and Throat Disorders);

Ce se intampla dupa 2 zile de la renuntarea tigarilor

Revine la normal emiterea si eliminarea de mucus pe suprafetele mucoasei respiratorii. Fumatorii au frecvent probleme de tuse, de expectoratie, senzatie de “ceva strain in gat”, care sunt deranjante. Tot in 48 de ore incepe sa scada riscul de Infarct Miocardic. Infarctul Miocardic este din pacate privit cu superficialitate de catre fumatori in ciuda datelor statistice care arata ca La fumători apare mai frecvent spasmul coronarian (îngustare temporară a vaselor inimii) manifestat prin angină pectorală şi chiar infarct miocardic.

Renuntarea la fumat dupa 3 zile

Se imbunatateste respiratia si scade bronhospasmul. Fumatorii au respiratia ingreunata datorita iritarii si ingustarii cailor respiratorii si a excesului de secretii. Aceasta se simte dimineata cand ingeneral fumatorii tusesc, sau la efort, spre exemplu nu mai puteti alerga la fel de mult ca inainte, din cauza “lipsei de aer”. Iritatia cailor respiratorii poate duce si la spasm, adica la contactarea puternica a acestora, limitand sever respiratia.

Dupa numai 3 zile de cand au renuntati la fumat veti simti o usurare a respiratiei, si scad in intensitate si frecventa episoadele de spasm.

Dupa 2 saptamani de cand nu mai fumam

In sfarsit incepe imbunatatirea circulatiei sanguine. Intr-atat de indelungat este efectul fumatului asupra sistemului circulator! Fumatorii au o tensiune arteriala şi rata bătăilor inimii crescute. Au vasele de sange ingustate si prin urmare mai putin sange oxigenat ajunge in corp. Arterele sunt afectate prin depunerea de grasimi pe peretii acestora si au deci un mai mare risc de infarct, de accident vascular si de boala arterial periferica. Dupa 2 saptamani de la renuntarea la fumat vasele de sange nu mai sufera constrictia data de nicotina si incep sa aduca oxigen in cantitati normale. Din pacate grasimile accumulate pe peretii vaselor de sange nu se elimina in acest interval de timp.

Intre 3 si 9 luni

Cei care au renuntat la fumat vor resimti o ameliorare a “celebrei” tuse si a suieratului, aceasta datorandu-se “vindecarii” mucoasei respiratorii de-a lungul cailor aeriene secundare (in cadrul bornhiilor si bronhiolelor). Intervalul de timp difera de la om la om in functie de nivelul de afectare a acestora cauzat de cat de multe tigari fuma si de perioada de timp in care a fost fumator.

beneficiirenuntatfumatScaderea riscurilor

Riscul de infarct miocardic datorat fumatului se reduce la jumatate dupa una an si revine la normal (adica egal cu cel al unui nefumator) dupa 10 ani!

Riscul de cancer pulmonar datorat fumatului se reduce la jumatate dupa 10 ani!

Riscul de accident vascular cerebral datorat fumatului revine la normal dupa 15 ani!

Cand va ganditi la aceste riscuri ar fi bine sa luati in calcul faptul ca ele sunt calculate ca riscuri datorate exclusive fumatului. Este posibil insa sa aveti probleme precum IMC marit, sau diferite boli cornice (precum diabet, boala cronica de rinichi, hipertensiune arteriala, etc) care si ele sunt associate cu anumite riscuri. Din pacate riscurile nu se aduna ci se “compun” intr-o maniera multiplicative alarmanta. Este bine sa intrebati medicul de familie care sunt riscurile personale pentru diferite probleme astfel incat sa puteti actiona asupra celor mai usor de influentat.

Statistici

Renuntatul la fumat pe termen lung cere multa perseverenta si este mai usor de realizat sub tratament farmacologic (doar 3% dintre cei care incearca sa se lase de fumat reusesc fara acest tratament). Din pacate statisticile ne avertizeaza ca multi fumatori reiau fumatul dupa cca 6 luni de la renuntare. Si un fumator are 3 pana la 5 tentative de a se lasa de fumat pana renunta definitiv.

Daca doriti sa aflati sfaturi practice, un plan de tratament medicamentos si sustinere pe toata durata tratamentului, consiliere dupa fumat, adresati-va medicului de familie!

Puteti afla mai multe despre acest subiect urmarind cursul  “Introducere in BPOC” creditat cu 12 EMC.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: