Educatie pacienti: Recomandari pentru ingrijirea pacientilor cu tulburari cognitive

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/09/2013

Recomandari pentru ingrijirea pacientilor cu tulburari cognitive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandari-pentru-ingrijirea-pacientilor-cu-tulburari-cognitive/

Tuburarile cognitive se manifesta prin modificarea capacitatii de gandire si a memoriei pacientului, in sensul deteriorarii acestora, fata de un nivel anterior de functionare. Acestea se pot produce atat in contextul imbatranirii normale (imbatranirea fiziologica), cat si in contextul aparitiei unor boli.

Recomandari pentru managementul tuburarilor cognitive

Medicii trebuie sa le recomande familiei sau persoanelor care ingrijesc si supravegheaza o persoana cu tulburari cognitive sa asigure pacientului securitatea spatiului in care locuiesc, precum si autonomia, pe cat posibil, a pacientului.

Asigurarea unui stil de viata care sa ii mentina activi

Este important sa se creeze conditii propice persoanelor in varsta, astfel incat sa ramana active cat mai mult timp. Trebuie sa se incurajeze activitatile de grup (intalniri cu prietenii, participarea la servicii religioase) sau cele individuale (plimbari, citit, gradinarit).

Prin pastrarea autonomiei pacientului se evita sentimentul de depreciere pe care il au adesea acesti pacienti.

Simplificarea vietii pacientului cu tulburari cognitive este importanta pentru evitarea situatiilor dificile. Nu trebuie sa i se dea lucruri greu sau imposibil de facut.

Pacientul trebuie ajutat sa-si pastreze aptitudinile sale restante. Activitatile pe care inca le mai poate face il vor ajuta sa-si pastreze demnitatea.

Facilitarea activitatilor zilnice

Un pacient cu tulburari cognitive uita adesea cum sa se imbrace, de aceea poate sa apara imbracat in public in mod inadecvat.

Este important ca hainele sale sa aiba inchizatori simple, sa fie asezate in ordine, iar incaltamintea sa aiba talpa antiderapanta.

Pacientii pot sa aiba dificultati in luarea meselor zilnice. Astfel ca este necesar sa li se aminteasca pacientilor cum se mananca, sa li se taie alimentele in bucatele mici, sa li se aminteasca ca trebuie sa manance incet.

Pacientul risca sa se arda cu alimentele prea fierbinti pentru ca isi pot pierde perceptia de cald sau rece.

Confruntarea cu situatiile problematice

O problema a pacientilor cu tulburari cognitive este pierderea obiectelor. De aceea, ei pot acuza anturajul de furtul obiectelor ratacite.

Este recomandat sa se faca dubluri ale obiectelor pierdute frecvent (chei), sa se verifice cosul de gunoi inainte de a fi aruncat, sa se adopte o atitudine calma daca pacientul acuza pe cineva de furt.

Ideile delirante si halucinatiile sunt frecvente in tulburarile cognitive. Pacientul poate sa vada sau sa auda lucruri care nu exista. Este recomandat sa se potoleasca pacientul cu o voce calma.

E important sa se consulte medicul pentru a vedea daca aceste probleme sunt cauzate de medicamentele administrate.

Siguranta pacientului cu tulburari cognitive

Persoanele cu tulburari cognitive au tendinta de a pleca si de a se rataci. In acest caz, usile trebuie aiba incheietori pe care pacientul nu le poate descuia.

Persoana cu dementa trebuie sa aiba asupra sa o modalitate de identificare, o copie dupa un document de identificare a pacientului, datele de contact ale unei persoane din familie, eventual un bilet in care este precizata afectiunea pacientului.

Este bine sa se aiba o fotografie recenta a persoanei respective, pentru a facilita cautarea in cazul in care e nevoie sa se apeleze la politie.

Gestionarea comportamentului agresiv al pacientului

Un comportament agresiv este cauzat de faptul ca bolnavul a pierdut contactul social si capacitatea de judecata. In acelasi timp, pacientul nu-si poate exprima sentimentele negative pentru ca nu mai poate intelege ce se intampla in jur.

E recomandat ca persoanele din preajma sa ramana linistite in cazul unui comportament agresiv.

Pentru calmarea pacientului, este bine sa i se atraga atentia pacientului asupra unor activitati sau obiecte care sa il calmeze si sa se descopere cauza violentei.

2 Comentarii

  1. Velcea says:

    Pe ce perioada se desfășoară maxim aceasta stare?

  2. dorina says:

    dac le scade glicemia,bolnavilor cu dementa si diabet zaharat devin agresivi?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: