Educatie pacienti: Gustarile in locul meselor principale pot cauza boli digestive

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

31/01/2014

Gustarile in locul meselor principale pot cauza boli digestive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/gustarile-locul-meselor-principale-pot-cauza-boli-digestive/

gustari-boli-digestiveNumarul de gustari intre mese care sa contribuie la o nutritie sanatoasa variaza de la un specialist la altul. Daca unii nutritionisti considera ca cinci sau sase gustari pe zi ar tine metabolismul in miscare, alti experti sunt de parere ca trei mese importante pe zi sunt alegerea cea mai potrivita.

Gustarile in locul meselor principale pot afecta digestia

Nutritinostii citati de businessinsider.com considera ca inlocuirea meselor principale cu mai multe gustari in aceeasi zi poate cauza dezvoltarea excesiva a bacteriilor in intestinul subtire.

Suprapopularea bacteriana intestinala produce o serie de simptome diaree, constipatie, greata. Riscul acestei afectiuni creste in momentul in care un pacient nu are un interval de cel putin o ora intre gustari pentru ca intestinul subtire sa functioneze cum trebuie.

Gustarile nu sunt recomandate pacientilor care sufera de constipatie

Dupa mesele copioase, apare reflexul gastro-colic care determina scaunele aproape dupa fiecare masa principala.

In cazul persoanelor care sufera de constipatie, starea se poate inrautati daca in locul meselor principale care activeaza reflexul gastro-colic, aleg sa manance mai multe gustari fara insa a avea  acelasi efect digestiv.

In ce masura afecteaza digestia gustarile inainte de culcare

Transformarea meselor principale in mai multe gustari de-a lungul zilei poate determina ca ultimele gustari programate din zi sa fie prea aproape de ora de culcare.

Specialistii avertizeaza ca, in cazul in care ne intindem in pat imediat ce am mancat, riscam sa ne confruntam cu refluxul gastroesofagian .

Intoarcerea acidului gastric din stomac in esofag poate cauza leziuni pe interiorul esofagului. Refluxul gastroesofagian se manifesta prin dureri, regurgitatie acida si salivatie abundenta.

Se recomanda astfel ca ultima masa din zi sa fie cu doua ore cel putin inainte de culcare. In cazuri in care pacientul simte nevoia sa manance ceva numaidecat inainte de ora de somn, specialistii recomanda lichidele, precum laptele, iaurtul, care pot fi digerate mai repede.

Pentru a afla mai multe informatii despre ce inseamna o nutritie sanatoasa si cum puteti construi o dieta personalizata pacientilor, consultati cursul EMC Nutritia in practica MF disponibil online si gratuit pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Marinescu Florentina says:

    Am gastrita din februarie si nu pot manca rosii,sosuri de rosii,carne prajita,nimic prajit,nimic condimenrat,fara pic de cafea,doar orezoua,banane,peste,branza dulce de vaci,ceaiuri,cam atat,si am slabittttt si ma deranjez la stomac cam o data pe saptamana pt ca mananc lacom din ceva interzis,dar umi este pofta si foame ce sa fac?!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: