Educatie pacienti: Dispepsia-cauze, diagnostic si tratament

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

06/08/2013

Dispepsia-cauze, diagnostic si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/dispepsia-cauze-diagnostic-si-tratament/

viata sanatoasaDispepsia se defineste ca durerea sau disconfortul cu o durata de minimum 3 luni, cu caracter persistent sau recurent si cu o localizare in abdomenul superior pe linia mediana. Este o afectiune cu frecventa variabila (7-41% la nivelul populatiei generale). Dintre acestia, aproximativ jumatate apeleaza la ajutor medical.

Simptomele dispepsiei

Pacientii cu dispepsie se pot confrunta cu satietate precoce (senzatie de stomac plin imediat dupa inceperea mesei), plenitudine (senzatia de stomac incarcat, care nu se goleste), balonare si greata.

Cand trebuie sa mergem la medic din cauza dispepsiei?

Pacientii trebuie sa se prezinte la medic in cazul in care prezinta simptomele mai sus mentionate si in cazul in care prezinta urmatoarele semne de alarma:

  • au peste 45 de ani
  • prezinta o scadere in greutate
  • se confrunta cu anemia
  • au hemoragie digestiva (varsaturi in “zat de cafea”, cu sange sau scaune negre ca “pacura”).
  • in cazul dificultatii la inghitirea alimentelor

 

Pacientii cu dispepsie pot fi impartiti in 3 categorii:

  • Pacientii cu dispepsie cauzata de afectiuni specifice precum ulcer gastric, esofagita de reflux, cancer gastric, afectiuni bilo-pancreatice, afectiuni medicamentoase.
  • Pacienti cu afectiuni care nu pot fi corelate direct cu dispepsia: gastrita cu Helicobacter pylori, litiaza biliara, dismotilitatea gastro-duodenala, duodenita.
  • Pacientii fara cauza identificata.

 

Indicatii si informatii terapeutice in cazul dispepsiei:

  • Suprimarea fumatului, alcoolului si a condimentelor
  • Mese la ore regulate, reduse cantitativ, intr-o ambianta placuta
  • Repaus o ora dupa-amiaza
  • Respectarea regimului alimentar recomandat in dispepsie

Regimul alimentar recomandat in dispepsie

Se recomanda pacientilor cu dispepsie sa consume urmatoarele alimente:

Carne, oua: carne de vaca, de pasare-fiarta sau pe gratar, supe de carne sau borsuri, peste slab (stiuca, salau, biban), oua fierte moi.

Lactate: nefermentate-branza de vaci, iaurt, sana, cas, urda, branza telemea, lapte preparat cu gris, cu fidea, cu taitei

Fainoase: painea alba veche de o zi

Legume: fierte sau in piureuri

Fructe: mere, pere coapte, fructe cu pulpa in piureuri sau compot neindulcit

Grasimi: ulei si unt ca atare

Dulciuri: budinci, prajitura de casa cu mere, cu branza, biscuit

Bauturi: ceai de musetel, sunatoare, menta, neconcentrate, slab indulcite, apa plata.

Important!

Daca in majoritatea cazurilor, dispepsia este o afectiune benigna, autolimitata, curabila prin ajustarea stilului de viata, ea poate ascunde afectiuni grave precum cancerul gastric.

1 Comentarii

  1. veladumitra says:

    Detalii pentru Dispepsie cod investigatie R029 si cod 2.40203

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou