Educatie pacienti: Urticaria – Factori de risc si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/09/2013

Urticaria – Factori de risc si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/urticaria-factori-de-risc-si-simptome/

Urticaria – Factori de risc si simptome

Urticaria se manifesta ca afectiune alergica prin prezenta umflaturilor pe piele, mancarimii si iritatiei. Leziunile de culoarea rosie pot sa apara in orice parte a corpului, pe fata, pe gat, pe limba, pe urechi. Iritatiile pot sa persiste de la cateva ore pana la cateva zile.

Factori de risc in urticarie

Urticaria acuta este cauzata de obicei de alimente, medicamente, infectii sau latex. Muscaturile de insecte si bolile interne pot sa se numere printre cauze.

Alimentele care produc urticarie cel mai frecvent sunt alunele, ciocolata, pestele, rosiile, ouale, capsunile proaspete, soia, laptele. Alimentele proaspete au un risc mai mare de a cauza urticaria decat cele gatite.

Aditivii alimentari sunt de asemenea un factor de risc.

Urticaria cronica poate sa aiba cauze asemanatoare cu urticaria acuta, insa de cele mai multe ori cauzele sunt greu de identificat. In cazul urticariei cronice, bolile care sunt un factor de risc sunt infectiile cronice, tulburarile hormonale, tumori maligne.

Urticaria fizica poate fi cauzata prin expunerea pielii la temperaturi scazute sau ridicate, la soare puternic in timpul verii, la conditii de presiune, efort fizic.

Simptomele principale in urticarie

Principalele simptome sunt umflaturile pe piele in orice parte a corpului. Aceste umflaturi de culoarea rosie pot sa aiba dimensiuni diferite.

Se manifesta prin mancarimi si senzatie de arsura. In unele cazuri, inflamatiile gatului pot sa cauzeze dificultati in respiratie, fapt care poate duce la pierderi de constiinta.

Simptomele specifice ale angioedemului care il diferenteaza de urticarie sunt inflamatii ale ochilor, inflamatii in zona picioarelor, a gatului, crame la stomac.

Tratamentul si managementul bolii

Tratmentul trebuie inceput in urma diagnosticului medicului specialist.

In cazul in care urticaria apare in mod repetat dupa consumul unui anumit aliment, se recomanda eliminarea acestuia din dieta.

Persoanele care fac urticarie din cauza expunerii la soare sau la temepraturi scazute trebuie sa previna expunerea pe cat posibil. In cazul temperaturilor scazute, se recomanda haine groase.

Renuntarea la baile frecvente, produsele abrazive pot reduce din iritatia cauzata de urticarie.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: