Educatie pacienti: SNMF se implica in crearea si aplicarea unui program national eficient de imunizare impotriva gripei

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

01/10/2014

SNMF se implica in crearea si aplicarea unui program national eficient de imunizare impotriva gripei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/snmf-se-implica-in-crearea-si-aplicarea-unui-program-national-eficient-de-imunizare-impotriva-gripei/

 gripaAsociatia PRO IMUNIZARE, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatea Romana de Microbiologie anunta lansarea unui set de recomandari pentru un program national de imunizare.

Odata implementat de autoritati, programul propus poate preveni deteriorarea grava a starii de sanatate a populatiei ca urmare a imbolnavirilor de gripa si poate reduce costurile sistemului de sanatate.

“Rata de vaccinare a scazut dramatic in Romania si este datoria tuturor – autoritati, medici, specialisti, societate civila – sa contribuie la evitarea unui dezastru care se poate ivi oricand. Sa nu uitam ca gripa este o boala care poate fi mortala si ca principalele grupe de risc sunt reprezentate de batrani, bolnavi cronici, femei gravide si copii. Suntem la inceputul sezonului gripal si este foarte important sa transmitem un mesaj puternic catre public, medici si institutiile care pot sustine activ procesul de imunizare prin vaccinare,” a declarat Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare (API).

Propunerile se bazeaza pe un studiu amplu al factorilor care influenteaza procesul de vaccinare impotriva gripei sezoniere in Romania, al impactul economic al gripei si a identificat principalele disfunctionalitati ale sistemului de vaccinare antigripala din Romania.

In tara noastra, statisticile din ultimii ani au aratat o scadere considerabila a ratei de imunizare prin vaccinare (sub 14% in randul persoanelor in varsta si sub 5% la nivelul intregii populatii), in contextul in care numarul cazurilor de gripa a crescut constant.

Studiul realizat de Asociatia PRO IMUNIZARE, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatatea Romana de Microbiologie, a identificat o serie de probleme si disfunctionalitati in desfasurarea activitatii de vaccinare in general si vaccinare antigripala, printre care:

 Procesul de vaccinare

-Intarzierea organizarii licitatiei pentru achizitia dozelor gratuite de vaccin gripal pune in pericol eficienta procesului de vaccinare indeosebi in randul grupelor de risc

-Comunicarea deficitara la nivelul autoritatilor, pe tema achizitiei dozelor de vaccin gripal creeaza neincredere in randul populatiei

-Numarul insuficient de doze de vaccin achizitionate reduce rata vaccinarii, la nivelul grupelor de risc

-Procesul greoi de preluare a vaccinurilor de catre medici de la Directiile de Sanatate Publica pericliteaza lantul de frig si ingreuneaza activitatea medicilor de familie

 Sistemul de raportare a vaccinarii

-Lipsa de interconectivitate intre Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV) si Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor Sociale de Sanatate (SIUI) dubleaza efortul de introducere a datelor privind procesul de vaccinare

-Lipsa optiunii de introducere in RENV a vaccinurilor optionale, cum este si vaccinul gripal, impiedica realizarea unor raportari corecte asupra ratei de vaccinare a populatiei

-Birocratie excesiva

-Cresterea numarului de rapoarte in format tiparit pe care medicii de familie trebuie sa le intocmeasca pentru decontarea vaccinarilor efectuate, in paralel cu raportarea electronica, ingreuneaza nejustificat activitatea acestora

 Legislatie incompleta

-Inexistenta unui model de contract standard intre medic si DSP ca metodologie de aplicare a Planului National de Imunizare

-Lipsa unei definitii clare a notiunii de medic vaccinator

Pe baza analizei, au fost identificate o serie de masuri care, daca ar fi adoptate, ar ajuta statul sa implementeze un program eficient de imunizare impotriva gripei.

Masuri propuse pe termen scurt si mediu

Adoptarea unui calendar de vaccinare antigripala

-Adoptarea unui calendar fix, multianual pentru achizitia dozelor de vaccin gripal, prin lansarea procedurilor de achizitie publica in trimestrul I al anului in care se face achizitia, va permite Ministerului Sanatatii sa isi asigure stocurile necesare din timp si va asigura predictibilitate pentru furnizorii de vaccin.

-Pentru a asigura o imunizare cat mai eficienta a populatiei, campaniile de vaccinare antigripala gratuita, derulate prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi, trebuie sa se desfasoare incepand cu luna octombrie.

 Campanii de informare asupra problemei pe care o reprezinta gripa sezoniera

-Incurajarea activitatilor de preventie si imunizare antigripala in randul personalului medical.

-Sustinerea unei campanii de informare publica prin difuzarea in spatiul audiovizual a unor spoturi care vor contine alerte de sanatate in perioada campaniei de vaccinare antigripala (octombrie-decembrie), cat si a unor alerte generale care sa incurajeze preventia pentru o viata sanatoasa.

 Masuri propuse pe termen lung (2-4 ani)

Cresterea gradului de acceptare a vaccinului gripal in randul populatiei

-Cresterea numarului de doze de vaccin gripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, in acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Directiile de Sanatate Publica, prin intermediul medicilor de familie.

-Decontarea partiala a vaccinului gripal poate contribui la cresterea ratei de vaccinare prin crearea unui efect psihologic de validare. Daca vaccinul gripal este compensat si eliberat pe baza de prescriptie medicala, poate creste si numarul celor care vor opta pentru vaccinare antigripala.

-Includerea farmaciilor in circuitul vaccinarii, astfel incat, cei interesati vor putea sa cumpere vaccinul din farmacie si sa se si vaccineze in farmacie.

 Simplificarea procedurilor birocratice asociate campaniilor de imunizare impotriva gripei

-Introducerea in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV) a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de catre Directia de Sanatate Publica (DSP), pentru a usura munca de evidenta si raportare, eliminand astfel obligatia medicilor de familie de a depune in format tiparit informatiile privind vaccinarea.

-Furnizarea dozelor de vaccin gripal de catre DSP-uri direct la cabinetele medicilor de familie, pentru a degreva medicul de familie de aceasta sarcina administrativa.

 Incurajarea activitatilor de preventie si imunizare antigripala

-Incurajarea activitatilor de preventie si imunizare antigripala in randul personalului medical.

-Campanii de informare/educare a persoanelor, care prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv angajatii din serviciile publice.

 Campanii de informare pentru publicul larg

-Distribuirea de scrisori personalizate si vouchere pentru vaccinare gratuita.

-Distribuirea de brosuri la cabinetele medicale, spitale, farmacii.

-Campanii de informare publica la radio si televiziune, publicitate in presa scrisa si online.

-Monitorizarea gradului de administrare a vaccinurilor la toate grupele de risc si analiza motivelor pentru care unele persoane nu doresc sa se vaccineze.

 Stimularea financiara a medicilor vaccinatori

-Corectarea legislatiei prin publicarea unor modele de contract standard intre medicul vaccinator si DSP.

-Ajustarea anuala a tarifului de decont al imunizarii, cu rata inflatiei.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: