Educatie pacienti: Peste 50% dintre pacientele din Romania sunt diagnosticate cu fibrom uterin

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

03/03/2015

Peste 50% dintre pacientele din Romania sunt diagnosticate cu fibrom uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/peste-50-dintre-pacientele-din-romania-sunt-diagnosticate-cu-fibrom-uterin/

vaginitaIn prezent, in Romania, peste 50 % dintre pacientele cu varsta cuprinsa intre 21 si 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentata de procedura nechirurgicala de embolizare uterina, aceasta avand o rata de succes interventional de 98%.

Doar 25% dintre paciente prezinta fibrom simptomatic, depistat in urma investigatiilor medicale, semnalele ingrijoratoare fiind reprezentate de sangerari abundente, dureri in zona pelvisului, infertilitate etc.

Varsta medie de fibrom simptomatic a scazut la 32-35 de ani, motivele pentru care fibroamele uterine evolueaza fiind: dereglajul hormonal, consumul preparatelor cu soia, consumul carnii de pasare de crescatorie (hormoni), Xantohormoni (substante chimice din ambalaje plastice; detergenti vase etc), stres, fumat.

Embolizarea uterina-procedura minim invaziva fara recidiva

“Pana in prezent, am tratat cu succes peste 8.000 de paciente prin acesta procedura de embolizare a fibromului uterin. Procedura reprezinta o optiune alternativa celei chirurgicale, aceasta constand doar in punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). In continuare, se introduce prin teaca un cateter (tub subtire de plastic) si sub control radiologic, folosind si substanta de contrast iodata, se ghideaza acest cateter prin vasele de sange pana la nivelul arterei uterine. Odata pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul. Un alt avantaj este durata medie a interventiei- 30 de minute, anestezia fiind doar locala. De asemenea, nu exista o perioada de recuperare propriu-zisa, sunt trei zile de tratament medicamentos, antiinflamator, analgezic si antibiotic, iar spitalizarea consta intr-o singura noapte”, spune Dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog.

Embolizarea uterina este o metoda noua, minim invaziva, de terapie a fibroamelor uterine.

Ea consta in astuparea vaselor de sange care alimenteaza fibroamele-arterele uterine.

In urma procedurii de embolizare, fibroamele intra intr-un proces de involutie, de resorbtie, isi reduc dimensiunile si simptomele dispar. De asemenea, nu exista recidiva.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: