Educatie pacienti: Infectia cu Rotavirus – Simptome si factori de risc

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

11/09/2013

Infectia cu Rotavirus – Simptome si factori de risc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/infectia-cu-rotavirus-simptome-si-factori-de-risc/

Infectia cu Rotavirus este o boala contagioasa care afecteaza 500.000 de copii in fiecare an. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 30% din decesele copiilor sunt cauzate de infectia cu rotavirus. Incepand cu anul 2009, OMS recomanda introducerea vaccinarii anti-rotavirus in Programele Nationale din Imunizare din toate tarile.

Factori de risc in infectia cu Rotavirus

Episoadele simptomatice sunt cel mai frecvente la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 2 ani, conform OMS. Includerea vaccinarii in Programul National de Imunizare este esentiala.

Infectia cu Rotavirus se transmite pe cale fecala-orala.

Virsul se raspandeste rapid prin contactul cu persoanele infectate sau cu jucarii contaminate.

  • O persoana poate lua virusul atunci cand schimba scutecul unui copil, iar germenii pot ajunge pe masuta de schimbat scutecele.
  • Germenii se pot raspandi prin mainile murdare
  • Un copil care are virusul poate atinge chiuveta in baie, in lipsa mainilor curate, si astfel riscul ca alt copil sa se imbolnaveasca este mult mai mare.
  • Germenii pot sa supravietuiasca si cateva zile daca suprafetele infectate nu sunt curatate.
  • Un copil ia virusul in momentul in care atinge gura cu mainile murdare sau cand baga in gura o jucarie infectata.

Cele mai frecvente arii de raspandire a virusului sunt gradinitile sau scolile unde copiii intra in contact unii cu altii.

Cel mai frecvent sezon in care apare rotavirusul este iarna, urmat de inceputul primaverii.

Copiii care nu sunt vaccinati pot lua rotavirusul mai mult de o singura data, insa se considera ca prima data in care se imbolnaveste este cea mai severa.

Simptome principale in infectia cu Rotavirus

Simptomele apar de obicei la 1-2 zile dupa ce copilul ia virusul.

  • Diareea si durerile de stomac sunt principalele simptome. O forma severa a diareei poate dura intre 4 si 8 zile. In anumite cazuri, diareea poate dura si cateva saptamani.
  • Deshidratarea este cauzata de diaree si vomitarea. Deshidratarea este un simptom esential care trebuie tinut sub observatie mai ales in cazul copiilor foarte mici.

Cand este cazul sa consultati medicul

In cazul in care copilul a calatorit in afara tarii, simptomele pot sa fie cauzate de un alt tip de infectie decat Rotavirus.

Este important consultul imediat al medicului daca simptomele diareei nu se amelioreaza dupa cateva zile sau daca copilul vomita mult fara sa aiba diaree.

In cazul in care copilul are un sistem de imunitate slabit din cauza unei boli precum leucemia, sau are efecte adverse la chimioterapie.

Masuri de preventie

  • Incurajarea copilului sa se spele pe maini dupa ce merge la toaleta si inainte sa manance
  • Igienizarea baii cu dezinfectant dupa fiecare caz de diaree sau vomitare.
  • Spalarea pe maini imediat dupa schimbarea scutecelor unui nou-nascut
  • Pentru prevenirea imbolnavirii altor copii, e important sa nu fie lasat copilul sa inoate intr-o piscina publica dupa ultimul caz de diaree
  • Copilul nu trebuie lasat la gradinita inainte de trecerea a 48 de ore de la ultimul caz de diaree sau vomitare.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: