Educatie pacienti: Anxietatea sociala – Cauze, simptome, diagnostic

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

03/02/2014

Anxietatea sociala – Cauze, simptome, diagnostic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/anxietatea-sociala-cauze-simptome-diagnostic/

anxietate-socialaAnxietatea sociala se manifesta in principal ca o frica inexplicabila in fata unor situatii de interactiune sociala. Principala frica a acestor pacienti vine din credinta ca sunt urmariti, judecati si criticati de ceilalti. Specialistii considera ca anxietatea sociala poate sa apara frecvent la pacientii cu tulburare bipolara. Peste 30% dintre pacientii cu anxietate sociala sunt diagnosticati si incep un tratament abia dupa 10 ani de la aparitia simptomelor.

Cauze care determina anxietate sociala

Specialistii considera ca anxietatea sociala poate sa aiba o cauza genetica si sa fie transmisa in familie.

In acelasi timp, anxietatea sociala poate avea cauze psihologice, prin confruntarea pacientului in trecut cu experiente umilitoare sau de care ii este rusine.

Afectiunea poate aparea si atunci cand pacientul observa anumite comportamente la cei din jur. Astfel, un copil care vede ca un alt copil este umilit sau este o sursa a glumelor altora, poate sa dezvolte la randul sau anxietate.

Aceasta se intampla mai ales in cazul copiilor cu parinti foarte protective care nu sunt expusi unor situatii de viata diverse.

Simptome in anxietatea sociala

Pacientii cu anxietate sociala experimenteaza o frica puternica in situatiile in care sunt expusi sociali.

In consecinta, intampina dificultati majore in a merge la un interviu pentru un loc de munca, in a-si termina studiile sau in a avea relatii sociale.

In acelasi timp, se confrunta si cu simptome fizice, precum accelerarea ritmului inimii, transpiratie, inrosirea fetei, tensiune musculara, dureri de stomac sau diaree.

Primele simptome in anxietatea sociala apar inca din copilarie si adolescenta, insa nu intotdeauna parintii solicita diagnosticarea de catre un specialist.

Factori de risc in anxietate sociala

Persoanele cu anxietate sociala si tulburare bipolara sunt mai predispuse sa aiba tentative de suicid decat persoanele care sufera doar de tulburare bipolara.

Pacientii cu anxietate sociala si cu tulburare bipolara au un risc mai mare de a consuma alcool si droguri, ceea ce agraveaza simptomele ambelor afectiuni.

Studiile arata ca 20% dintre persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza atacuri de panica ca urmare a anxietatii sociale.

Cum afecteaza stilul de viata al pacientului

Un pacient care sufera de anxietate sociala se simte inconfortabil sau refuza anumite situatii precum: sa manance sau sa bea in fata altora sa scrie sau sa lucreze de fata cu alte persoane sa fie in centrul atentiei intr-un grup sa puna intrebari sau sa dea un feedback intr-un grup sa socializeze la evenimente, petreceri sa foloseasca toaletele publice sa vorbeasca in public la telefon.

In cazul persoanelor cu tulburare bipolara, anxietatea sociala se manifesta prin atacuri de panica si frica de socializare, alaturi de depresie si manie.

Autor: Anamaria Blanaru

2 Comentarii

  1. larisa croitoru says:

    Mi-a fost de folos articolul

  2. d says:

    Este adevarat ce se scrie pe acest web despre Anxietatea”am avut tot ce scrie pe web;dar se poate depasi situatia’eu am depasito prin am creea o familie.si pot sa recunosc ca nu mai dunt dependent de alcool si droguri.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: