Educatie pacienti: Alimente care pot afecta pielea nerecomandate de medici in dieta

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

13/03/2014

Alimente care pot afecta pielea nerecomandate de medici in dieta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/alimente-care-pot-afecta-pielea-nerecomandate-de-medici-dieta/

dieta-dermatologieRecomandarea unei alimentatii sanatoase pacientilor face parte nu doar din preventia celor mai frecvente afectiuni, ci si din sustinerea unui stil de viata sanatos. Daca fructele care contin antioxidanti sau legumele cu betacaroten sunt recomandate intr-o dieta pentru o piele sanatoasa, exista o serie de alimente care pot afecta pielea.

Alimentele bogate in zahar

Specialistii considera ca alimentele care contin zahar pot afecta pielea, cauzand acnee sau a altor afectiuni precum rozacee.
Dr. Nicholas Perricone, specialist in dermatologie, citat de washingtonpost.com, considera ca, in urma digestiei, zaharul contribuie la imbatranire, la declansarea acneei sau a rozaceei.

Relatia dintre dieta si acnee este confirmata si de un studiu publicat in “Journal of the American Academy of Dermatology”. Cercetatorii precizeaza ca o dieta bogata in zahar poate cauza exacerbarea acneei. Pentru o piele sanatoasa, acestia recomanda o dieta bogata in acizi grasi omega-3, antioxidanti, vitamina A, zinc si fibre.

Grasimile trans

Acelasi dermatolog atrage atentia ca grasimile procesate precum grasimile trans, uleiul vegetal sau uleiul de rapita pot cauza inflamatii in corp si pot afecta astfel si pielea. Aceste inflamatii genereaza enzime care dauneaza colagenului si elasticitatii pielii, cauzand riduri sau alte afectiuni.

Alimentele cu risc in alergii

Acneea sau alte afectiuni ale pielii pot fi semnul unei alergii alimentare. Cei mai frecventi alergeni alimentari sunt glutenul si produsele lactate. In cazul eruptiei acneei, medicii recomanda sa se evite aceste alimente pentru a sesiza daca o alergie alimentara este cauza acneei.

Alimentele care favorizeaza bacteria candida

Aceasta bacterie se poate dezvolta in tractul digestiv si poate cauza acnee si alte inflamatii ale pielii. Consumul de dulciuri sustine bacteria, insa ea poate fi combatuta printr-un consum ridicat de legume.

Alimente care afecteaza digestia

O digestie buna datorata unei alimentatii sanatoase are un efect pozitiv si in sanatatea pielii. Specialistii recomanda astfel o dieta bogata in fibre, consumul de fructe si legume care sa ajute la reglarea tranzitului intestinal. Nu este recomandat un consum ridicat de dulciuri sau carbohidrati.

Pentru mai multe informatii despre aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, etapele intocmirii unei diete individualizate consultati cursul online Nutritia in practica MF, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: