Educatie pacienti: Varicela – Complicatii si factori de risc

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/09/2013

Varicela – Complicatii si factori de risc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/varicela-complicatii-si-factori-de-risc/

varicelaComplicatiile in varicela por fi prevenite daca se respecta indicatiile medicului si principiile de baza precum izolare, respectarea normelor de igiena. O atentie sporita este necesara in cazul persoanelor cu un risc crescut de a face complicatii in varicela. Intre aceste persoane, se numara copiii foarte mici, femeile insarcinate, pacientii varstnici, persoanele cu deficit de imunitate, pacientii aflati in convalescenta.

Persoane cu factor de risc crescut in varicela

Femeile insarcinate care nu au avut varicela pana acum si contracteaza virusul, in special in primele 20 de saptamani ale sarcinii, risca sa se imbolnaveasca de diferite afectiuni. Mai mult, pun sub risc fatul, acesta putand sa se nasca cu deficiente.

In cazul in care femeia insarcinata face varicela inainte de a naste  sau imediat dupa nastere, nou-nascutul are un risc crescut de a avea complicatii in cazul diferitelor afectiuni.

In cazul in care mama a avut varicela inainte de sarcina, copilul va fi protejat de varicela in primele luni de viata deoarece imunitatea mamei va trece la copil prin placenta si prin laptele matern.

Persoanele care isi doresc un copil trebuie sa consulte medicul despre riscurile si masurile de preventie in varicela.

Copiii mici au un risc crescut de a face complicatii in cazul in care mama a avut varicela in timpul sarcinii. In cazul in care copiii au un sistem de imunitate slabit, sunt de asemenea expusi riscului de complicatii in varicela.

Pacientii cu leucemie sau cu deficiente ale sistemului imunitar au un risc crescut de a face complicatii in varicela.

Complicatii cu care se poate confrunta bolnavul de varicela

Encefalita poate aparea la 5-10 zilei dupa aparitia veziculelor in varicela. La copii, encefalita se manifesta printr-o slaba coordonare a muschilor. La adulti, encefalita se manifesta mult mai sever, prin stari de confuzie, febra, dureri de cap.

Pneumonia este o afectiune care poate aparea la femeile insarcinate care iau varicela in ultima parte a sarcinii.

Pneumonia ca o complicatie in varicela poate aparea si in cazul bolnavilor cu deficiente ale sistemului imunitar, cu boli cronice de plamani sau in cazul persoanelor care fumeaza.

Artrita este o afectiune care poate afecta pacientii cu varicela. Se manifesta prin dureri musculare care pot persista atata vreme cat dureaza eruptia varicelei.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Ana Ardelean says:

    Varicela e același cu POJARUL? sau mă înșel?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: