Educatie pacienti: Testul Babes Papanicolau – esential pentru depistarea cancerului de col uterin

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

13/02/2013
Testul Babes Papanicolau – esential pentru depistarea cancerului de col uterin

Testul Babes Papanicolau – esential pentru depistarea cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/testul-babes-papanicolau-esential-pentru-depistarea-cancerului-de-col-uterin/

Testul Papanicolau este o examinare care poate pune in evidenta leziuni specifice ale cancerului de col uterin intr-un stadiu in care boala poate fi vindecata.

 

 

 

 

Ce factori de risc determina aparitia unui test Papanicolau anormal?


Aproximativ 95 % – 100 % din cazurile de cancer de col uterin sunt legate de infectia cu HPV (Virusul Papiloma Uman). Un numar mare de femei sunt infectate pe parcursul vietii cu HPV si totusi majoritatea femeilor cu infectie HPV nu fac cancer de col uterin. Acest fapt se datoreaza sistemului imunitar care poate indeparta eficient infectia.

Principalii factori de risc care determina aparitia cancerului de col uterin sunt:

  • Un factor de risc comun pentru modificarile precanceroase si maligne ale colului uterin este fumatul. Desi fumatul este asociat cu diferite tipuri de cancer, multe femei nu isi dau seama ca fumatul este puternic legat si de cancerul de col uterin.
  • Femeile al caror sistem imunitar este slabit au, de asemenea, un risc mai mare de modificari precanceroase la nivelul colului uterin.
  • Femeile ale caror mame au luat medicamentul dietilstilbestrol (DES) in timpul sarcinii sunt la risc crescut.

Alti factori de risc pentru modificari precanceroase la nivelul colului uterin sunt:

  • o testare Papanicolau anormala in antecedente
  • parteneri sexuali multipli
  • inceperea activitatii sexuale la o varsta frageda.

 

Cum se face un test Papanicolau prin programul national de screening pentru cancerul de col uterin?


Se recomanda efectuarea Testului Papanicolau din ziua a 10-a pana in ziua a 20-a postmenstrual.

Cu aproximativ doua zile inainte de efectuarea testului se vor evita:

  • contactul sexual
  • spalaturile intravaginale (chiar si cu apa)
  • spermicidele, medicamentele intravaginale etc., deoarece toate acestea pot ascunde sau indeparta celulele anormale de la nivelul colului uterin.

Atentie: poate fi efectuata igiena organelor genitale externe si a regiunii perianale cu apa si sapun!

Procedeul de efectuare a unui test este foarte simplu, dureaza maxim 5 minute si nu este dureros. Practic cel care efectueaza testul va ,,culege” prin stergere de la nivelul colul uterin celule pe care le va aseza pe o lama.  Lama astfel obtinuta va fi interpretata de un medic anatomo-patolog sau de un citolog. Ea va fi insotita de un formular pe care figureaza cateva aspecte cu privire la istoricul dvs. si pe care il veti completa impreuna cu medicul de familie. Aceste date sunt importante pentru cel care citeste lama si de ele depinde rezultatul final. Tot de la medicul de familie veti afla si rezultatul final al testului Babes Papanicolau.

Uneori, in raportul final va aparea “rezultat nesatisfacator din cauza inflamatiei“. Inflamatia este un motiv foarte frecvent care poate face dificila interpretarea frotiului Papanicolau.

Inflamatia apare din cauza unor infectii sau iritatii, iar daca este severa medicul va va recomanda sa incercati identificarea cauzei prin teste suplimentare. In acest caz un alt test Babes Papanicolau va fi efectuat dupa un interval de timp.

 

Ce tratamente sunt disponibile in cazul in care testul Papanicolau indica o anomalie?


In cazul in care rezultatul testului este anormal veti fi orientate spre serviciul de ginecologie. Procedurile prin care se gestioneaza leziunile in cancerul de col uterin poarta denumirea de colposcopie si de conizatie, iar in stadii mai avansate de histerectomie. Ele sunt eficiente in peste 90 % dintre cazuri.

In alte tari sunt utilizate si alte proceduri de tratament al cancerului de col uterin, precum: criocauterizarea, terapia cu laser si electrocauterizarea.

Colposcopia permite vizualizarea atenta a leziunilor colului uterin si prelevarea de probe de tesut pentru efectuarea biopsiei. Procedura este in esenta nedureroasa si destul de simpla, necesitand doar cateva minute pentru a fi efectuata. In imprejurari neobisnuite, colposcopia nu permite o vizualizare adecvata a colului uterin si un alt procedeu numit conizatie este necesar, in scopul de a obtine un tesut pentru biopsie.

Conizatia este inca metoda standard cu care toate celelalte metode sunt comparate. Conizatia se face de obicei cu pacienta sub anestezie si consta in indepartarea totala a tesutului anormal, rata de vindecare fiind de 100 % daca in jurul fragmentului tesutul are aspect normal.

Histerectomia este indepartarea chirurgicala a uterului si a colului uterin si este necesara in cazul anomaliilor care au persistat in ciuda altor tratamente.

 

Important! 


Cele trei tipuri de cancer care se pot vindeca daca sunt descoperite in stadii precoce sunt:

  • cancerul de col uterin
  • cancerul de san la femeie
  • cancerul colo-rectal la ambele sexe.

In cazul cancerului de col uterin se va efectua Testul Papanicolau in intervalul de varsta 25–65 ani, cel putin o data la cinci ani.

 

Articole pe acelasi subiect:

3 Comentarii

  1. DAN says:

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

  2. nicoleta- Brăila says:

    se poate face pap testul la cabinet particular. e 70 lei.

  3. minodora says:

    Nu am casa de asigurări platita cum pot face testul pa panica dacă nu am trimitere?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: