Educatie pacienti: Rubeola la adulti – simptome si complicatii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/08/2013

Rubeola la adulti – simptome si complicatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/rubeola-la-adulti-simptome-si-complicatii/

rubeolaRubeola este o boala infectioasa care se transmite prin contactul cu o persoana care are virusul. Cel mai frecvent apare la copii, insa si adultii se pot infecta cu virusul rubeolic, cazuri care pot determina complicatii, mai ales la femeile insarcinate.

Principalele simptome in rubeola

In perioada imediat urmatoare dupa ce persoana a luat virusul (perioada de incubatie), pacientul se poate confrunta cu simptome asemanatoare unei raceli: cresterea temperaturii, uscarea gatului.

Simptomul principal care apare in momentul in care pacientul are rubeola este eruptia maculo-papuloasa. De obicei eruptia apare in spatele urechilor, dupa care apare pe gat si se poate raspandi in restul corpului.

Temperatura ridicata este un simptom care poate fi mai sever in cazul adultilor decat in cel al copiilor.

Simptome care se manifesta cu preponderenta in rubeola la adulti sunt ochii umezi, secretii nazale, gat uscat si tuse.

Pentru a afla care sunt principalele informatii pe care trebuie sa le ofere bolnavul de rubeola la consult, cititi si http://www.edumedical.ro/semne-si-simptome-ale-rubeolei-pojar/.

Complicatii ale rubeolei in sarcina

In cazul in care o femeie insarcinata se imbolnaveste de rubeola in primele 16 saptamani ale sarcinii, acest fapt poate dauna dezoltarii normale a fatului si o serie de afectiuni precum: probleme de vedere, cataracta, pierderea auzului, anomalii ale inimii, afectiuni ale creierului.

Defectele din nastere cauzate de rubeola sunt cunoscute ca sindromul congenital rubeolic.

Copiii care se nasc cu sindromul congenital rubeolic au un risc crescut de a face, de-a lungul vietii, afectiuni precum pneumonie, diabet de tip 1, tiroida hiperactiva sau hipoactica.

Vaccinarea ca principala masura de preventie

Vaccinarea impotriva rubeolei este principala masura de preventie in rubeola atat la copii cat si la adulti.

Medicii trebuie sa informeze pacientiilor, mai ales femeilor inainte de sarcina, despre complicatiile care pot aparea in rubeola si cum anume boala poate afecta fatul.

La primele simptome ale rubeolei, este nerecomandata prezenta bolnavului in locuri publice, la scoala sau la serviciu pentru a preveni imbolnavirea altor persoane.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Marina says:

    Adultii vaccinati in copilarie pot face la 33de ani rubeola?multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: