Educatie pacienti: Riscuri in dieta vegetariana la copii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

14/03/2014

Riscuri in dieta vegetariana la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/riscuri-dieta-vegetariana-la-copii/

dieta-vegetarianaO problema in alimentatia copiilor este de a le impune o dieta particulara, pe care parintii o considera benefica dezvoltarii fizice si intelectuale. Una dintre dietele adoptate de parinti pentru copii este dieta vegetariana. Este foarte important ca medicii sa informeze parintii care sunt alimentele de care un copil are absoluta nevoie in crestere si pe care acestia nu trebuie sa le elimine din dieta zilnica.

Alimente pe care le include dieta vegetariana

Dieta vegetaliana (Vegani) este tipul de dieta care exclude toate produsele de natura animala, cum ar fi laptele, produsele lactate, ouale, carnea sau pastele.

Exista cateva riscuri in impunerea acestei diete unui copil.

Bogate in minerale, vitamine si fibre, vegetalele determina un tranzit intestinal mai rapid si cu scaune mai voluminoase.

Specialistii precizeaza ca pot aparea unele deficiente de oligoelemente.

Daca un adult care urmeaza o asemenea dieta are un risc mai mic de diverticulita si apendicita, are un risc mai mare de a avea carenta de vitamina B12.

In cazul unei sarcinii, specialistii recomanda ca mamele vegane sa primeasca suplimente de vitamina B12 pentru a preveni deficientele de oligoelemente.

Riscul unei cresteri mai lente a copiilor cu aceasta dieta

Specialistii considera ca sugarii care au dieta vegana cresc mai lent in primii doi ani comparativ cu copiii omnivori.

O astfel de dieta este mai putin recomandata copiilor din cauza carentelor severe la care pot fi expusi.

Medicii trebuie sa recomande parintilor care adopta o astfel de dieta pentru copiii lor sa includa cereale si vegetale din clase cat mai variate.

Dieta lacto – vegetariana

Aceasta dieta este mai permisiva in alimente. Un copil cu o dieta lacto – vegetariana poate bea lapte si poate manca produse lactate, insa nu va manca oua, carne si peste.

Dieta lacto – ovo – vegetariana

Cea din urma dieta inclusa in categoria dietelor vegetariene are, pe langa legume si lapte, oua. Aceasta dieta alaturi de dieta lacto – vegetariana poate sa asigure o dezvoltare normala a copilului doar daca parintii sunt informati despre importanta varietatii produselor consumate.

Cel mai mare risc in aceste diete este aparitia carentelor de proteine, fier, vitamina D sau B12.

Pentru mai multe informatii despre alimentatia corecta a copilului in primii ani de viata, despre preventia principalilor factori de risc in dieta si rolul medicului de familie in promovarea unei alimentatii sanatoase, consultati Recomandari pentru o alimentatie sanatoasa la copilul de 1-5 ani.

Medicii de familie pot afla cum se calculeaza aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, care sunt etapele intocmirii unei diete individualizate consultand cursul online Nutritia in practica MF, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: