Educatie pacienti: Prevenirea rahitismului carential la copii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

10/05/2012

Prevenirea rahitismului carential la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/prevenirea-rahitismului-carential/

Definitie

Rahitismul carential se caracterizeaza prin: oase fragile si deformate, iar uneori si prin convulsii, pneumonii, intarziere a dezvoltarii psihice, intelectuale, motorii.

Cauza aparitiei rahitismului carential la copii

Deficitul de vitamina D ( NU DE CALCIU !!!)

Boala apare in copilarie, mai ales in perioadele de crestere rapida.

Cum putem preveni aparitia rahitismului carential la copii?

  • Prevenirea rahitismului incepe inca dinainte de nastere, prin vitaminele care sunt administrate mamei de catre medicul de familie (vitaminele care contin ratia zilnica de vitamina D, Fier si alte elemente asigura o buna profilaxie, atat a rahitismului, cat si a altor boli carentiale ale copilului).
  • Alimentatie exclusiv la san in primele 5-6 luni de viata. Laptele mamei contine vitamina D intr-o forma care se absoarbe usor si se prelucreaza bine in organismul sugarului.
  • La mare nevoie, daca pruncul nu poate beneficia de sanul mamei, oferiti-i o “formula de lapte pentru sugari” (NU lapte praf obisnuit sau lapte de vaca). La fabricarea acestor formule s-a adaugat si vitamina D.  Alegerea formulei se va face impreuna cu medicul de familie care are sugarul in ingrijire.
  • Diversificarea corecta a alimentatiei la beblusi: dupa varsta de 5-6 luni (pentru copilul alimentat la san sau cu formula de lapte) legume si fructe variate (NU banane, varza, fragi, zmeura, capsuni, albus de ou, miere, sare pana la un an), carne, galbenus de ou, ulei, unt, faina din diverse cereale (fainuri cu gluten dupa 8-9 luni!).
  • Intarcarea dupa varsta de 12 luni.
  • Expunere inteleapta la aer si soare. Copilul poate fi scos afara din primele zile de viata; este bine sa stea la aer si la soare (cu prudenta si cu capul acoperit) cel putin 2-3 ore zilnic (de la – 1 grad C in sus, chiar si pe ploaie sau ninsoare). La mare va merge numai dupa varsta de 1 an si atunci, doar la sfatul medicului! Cea mai mare parte a vitaminei D naturale se formeaza in piele, sub influenta luminii soarelui!
  • Libertate a miscarilor sugarului. Imbracarea sugarului (si a celui foarte mic, de doar cateva zile!) in salopeta (scutecele stranse si infofolirea nu il lasa sa se miste in voie), iar mobilizarea redusa limiteaza depunerea normala a calciului in oase.
  • Alimentatia sanatoasa si expunerea la soare sunt foarte importante dar nu suficeinte in prevenirea rahitismului. Mai este nevoie si de administrarea unui supliment de vitamina D (D2 sau D3) din farmacie: de la 7-8 zile pana la 18 luni 500-1000 de UI zilnic, in picaturi sau tablete (dizolvate); de la 18 luni pana la 13-15 ani aceeasi doza dar numai in sezonul rece, in lunile care au litera R in numele lor (din septembrie pana in aprilie)

ATENTIE!

  • Solutia din flacoanele cu vitamina D este activa doar 30-40 de zile dupa deschidere, deci sticluta cu vitamina D (cel mai utilizat preparat este Vigantol) trebuie schimbata lunar.
  • Copilul care are o parte a corpului in ghips nu va primi vitamina D in perioada imobilizarii, ci numai dupa aceea!!
  • Cand copilul merge la mare, nu va primi vitamina D timp de 2 saptamani inainte si dupa cura heliomarina si nici in perioada de sedere pe litoral. Expunerea la soare este suficienta. Aceeasi mentiune si pentru copiii din mediul rural care stau mult in curte ziua dezbracati, in timpul verii.
  • Copilul normal nu are nevoie de administrare de calciu, deoarece  isi ia din lapte, iaurt, branza de vaci, telemea, exact cat ii trebuie. Excesul de calciu administrat sub forma de medicamente poate duce la “pietre la rinichi” sau alte necazuri.
  •  Nu este buna administratrea injectiilor  de vitamina D: medicamentul trece in sange doar partial, forteaza ficatul sa il prelucreze si sa-l inmagazineze. Dupa o injectie cu vitamina D scade brusc calciul din sange si aceasta poate duce la convulsii. In plus, la locul injectiei au aparut deseori complicatii. Injectiile nu se mai folosesc nici in tratamentul rahitismului-boala, si in acest ultim caz se folosesc tot preparatele orale.

 

Articole pe acelasi subiect:

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: