Educatie pacienti: Melanomul – o forma de cancer rapida si violenta

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

31/05/2013

Melanomul – o forma de cancer rapida si violenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/melanomul-o-forma-de-cancer-rapida-si-violenta/

diagnosticare melanomul malignPersoanele care au alunite trebuie sa le supravegheze cu atentie, deoarece constituie un factor de risc pentru aparitia melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, a avertizat prof. dr. Sorin Tiplica, de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, cu ocazia unei conferinte de presa.

Melanomul – o forma de cancer frecventa in randul tinerilor

 

Conform precizarilor prof. dr. Sorin Tiplica, melanomul se poate dezvolta plecand de la o simpla alunita, insa sunt si cazuri in care aceasta forma de cancer de piele apare sip e epiderma fara leziuni. Evolutia melanomului este rapida, principalele semne de ingrijorare pa care pacientul trebuie sa le raporteze medicului fiind modificarea dimensiunii si a formei unei alunite, precum si a texturii acesteia intr-un timp relativ scurt. In general melanomul apare pe spate in cazul barbatilor si pe gambe in cazul femeilor, a mai subliniat medicul. De asemenea, statisticile privind melanomul sunt cu atat mai ingrijoratoare, cu cat cazurile de melanom sunt depistate mai ales in randul tinerilor.

“Ochiul dermatologului ajuta depistarea in proportie de 70%, iar diagnosticul dermatoscopic ofera detalii si o depistare in proportie de 100%. Aceasta forma de boala este mai frecventa la tineri”, a declarat medicul.

Melanomul – cauze si prevenire

 

Principalele cauze care determina aparitia melanomului sunt mostenirea genetica, expunerea necontrolata la soaresi la razele UV de la solar, precum si specificul tipului de piele. “Trebuie retinut ca ultravioletele au efect cumulativ, adica ce s-a cumulat cu un an in urma se adauga la ce se acumuleaza in acest an”, a atras atentia prof. dr. Tiplica. In acest sens specialistul a mai amintit ca un timp de expunere la soare de 20 de minute este suficient pentru organism si ca in cazul prelungirii acestui interval este necesar sa se foloseasca creme cu factor mare de protectie. De asemenea, medicul a mai demontat si mitul conform caruia bronzul apara pielea de arsurile solare: ”Daca esti bronzat trebuie sa te aperi, nici soarele aflat sub plafonul de nori nu apara, pentru ca strapunge plafonul, si nici statul in apa”.

Pentru prevenirea aparitiei unei forme de cancer de piele este necesara protejarea permanenta a pielii impotriva soarelui, atat prin lotiuni si creme cu factor de protectie ridicat, cat si prin intermediul hainelor cu tesaturi pline si a palariilor cu boruri largi, mai ales cand expunerea la soare este prelungita.

Melanomul reprezinta 2% din totalul cancerelor de piele, iar statisticile arata ca prevalenta acestei tumori maligne a crescut de la un caz la 600 de femei in 1985, la un caz la 56 de femei in 2006. 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: