Educatie pacienti: “Daca aveti cancer la san, nu consumati soia”

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

18/12/2015

“Daca aveti cancer la san, nu consumati soia”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/daca-aveti-cancer-la-san-nu-consumati-soia/

Riscul de cancer la san poate fi redus fara efort

Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea accelerata a tumorilor canceroase la femeile cu cancer la san in stadiu incipient, avertizeaza cercetatorii americani.
Au existat pana acum nenumarate studii si cercetari care au aratat cat de benefica este soia pentru organismul nostru, insa acum, alti specialistii vin cu studii noi care rastoarna inca odata ceea ce credeam.

 “Proteina din soia poate accelera dezvoltarea cancerului”

Cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York spun ca soia este foarte posibil sa duca la agravarea cancerului de san la femei.Este vorba de nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, care pot accelera dezvoltarea tumorilor mamare.

Pericolul este cu atat mai mare cu cat stadiul de descoperire a cancerului este in faza incipienta.

Studiul care aduce aceste date noi in lumea medicala a fost realizat asupra femeilor care au fost diagnosticate si care se aflau sub tratament.

Esantionul de cercetare a cuprins 140 de paciente din America. O parte din ele a consumat o pudra cu proteina din soia, iar cealalta parte un produs placebo. Durata administrarii in ambele cazuri a fost de pana la 30 de zile.

Oamenii de stiinta au putut compara felul cum se prezinta tesuturile afectata inainte, cat si dupa operatia de extirpare a tumorilor si au descoperit modificari genetice care favorizeaza dezvoltarea celulara. Aceasta descoperire i-a facut pe medici sa creada ca intradevar, proteina din soia poate accelera dezvoltarea cancerului.

Aceste noi informatii ridica motive de ingrijorare ca soia ar putea avea un efect stimulator asupra cancerului la san, la o anumita categorie de femei”, se arata in studiul publicat la inceputul lunii septembrie in Journal of the National Cancer Institute.

 Rezultate inexplicabile

Conform Daily Mail, cercetatorii nu stiu inca daca efectele consumului de soia sunt reversibile sau nu in cazul pacientelor cu cancer si se feresc sa faca o afirmatie clara inca.

“Desi modificarile genetice erau prezente, nu este inca clar daca acestea vor duce sigur la o accelerare a dezvoltarii cancerului. Doar 20% dintre pacientele care au luat soia au prezentat niveluri foarte ridicate de compusi metabolici ai genisteinei”, declara Jacqueline Bromberg, unul din coautorii studiului.

Tot ea a mai precizat ca nu se explica la acest moment diferentierile aparute la pacientele supuse studiului in privinta reactiilor organismului dupa consumul proteinei de soia.

 Avertisment din partea medicilor

Pana la efectuarea altor studii concludente,unii medicii americani se gandesc deja la un avertisment in special pentru zonele unde soia se consuma in mod frecvent. “

Daca aveti cancer la san in stadiu primar, nu consumati soia in cantitati mari. Daca ati avut cancer, puteti consuma cu moderatie”, a mai precizat Jacqueline Bromberg.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: