Educatie pacienti: Boli cardio – metabolice ale adultului prin alimentatia gresita la varsta copilariei

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

03/03/2014

Boli cardio – metabolice ale adultului prin alimentatia gresita la varsta copilariei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boli-cardio-metabolice-ale-adultului-prin-alimentatia-gresita-la-varsta-copilariei/

boli-metaboliceAlimentatia din perioada copilariei are un impact major in viata de adult. Specialistii considera ca obezitatea care debuteaza la varsta copilariei va persista si la varsta de adult. Un copil obez la varsta copilariei va avea un risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare ca adult. In acelasi timp, riscul pentru sindromul metabolic este de trei ori mai mare.

Peste 80% dintre copii au un aport scazut de fier si zinc

Importanta ca medicul de familie sa recomande o alimentatie corecta pentru copiii in primii ani de viata are in vedere frecventa mare a erorilor detectate in alimentatia copilului la 1-3 ani.

Un studiu efectuat in Marea Britanie in randul prescolarilor atrage atentia asupra aportului scazut de fier si zinc la peste 80% dintre copii, aport scazut de vitamina A la 50% dintre acestia, anemie la 1 din 8 prescolari, precum si un consum excesiv de zahar la 85% dintre copii.

Consum de legume si fructe doar de 2 ori pe saptamana la 70% dintre copii

Un studiu realizat in Romania in 2007, MAMMI (Masurarea aportului de Macro si Micronutrienti la copiii prescolari) a depistat: alimentatie hipercalorica la 54% dintre copii, preferinte pentru dulciuri la 45% dintre ei, consum zilnic de mezeluri la 23% dintre copii si consum zilnic de lapte la doar 27% dintre ei.

Ce afectiuni cauzeaza o alimentatie gresita la varsta copilariei

Ghidul ESPGHAN precizeaza ca un aport proteic peste 4 g/kgc/zi (16% din aportul energetic) in perioada 8-24 luni de viata se asociaza cu obezitatea mai tarziu.

Diversificarea corecta a alimentelor este foarte importanta. Un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca la copiii la care diversificarea alimentatiei a inceput cu fructe si legume, preferinta pentru aceste alimente a persistat si la varsta de 7 ani.

O alimentatie gresita la varsta copilariei poate sta la baza celor mai importante boli ale societatii moderne precum boli coronariene, hipertensiune arteriala, diabet de tip II si unele malignitati.

O alimentatie gresita cauzeaza tulburarile de nutritie asociate cu deficiente de fier si anemie, deficitul de vitamina D, rahitismul, tulburarile tranzitului intestinal, malnutritia sau cariile dentare.

Pentru mai multe informatii despre alimentatia corecta a copilului in primii ani de viata, despre preventia principalilor factori de risc in dieta si rolul medicului de familie in promovarea unei alimentatii sanatoase, consultati Recomandari pentru o alimentatie sanatoasa la copilul de 1-5 ani.

Medicii de familie pot afla cum se calculeaza aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, care sunt etapele intocmirii unei diete individualizate consultand cursul online Nutritia in practica MF, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: