Educatie pacienti: Mituri in fibroza uterina pe care medicii trebuie sa le explice pacientilor

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

13/03/2014

Mituri in fibroza uterina pe care medicii trebuie sa le explice pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/mituri-fibroza-uterina-pe-care-medicii-trebuie-sa-le-explice-pacientilor/

poza femeie la control ginecologicFibroza afecteaza in principal femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Statisticile arata ca 40% dintre femei vor dezvolta fibroza la un moment dat in viata. Fibroza este mai frecventa la pacientele care se confrunta cu supraponderabilitatea si obezitatea. Riscul de a face fibroza este mai scazut odata cu prima sarcina.

Fibroza afecteaza o pacienta nu doar fizic, ci si psihologic, de vreme ce de multe ori acestea nu detine informatii suficiente despre aceasta afectiune. Exista cateva mituri despre fibroza care asociaza fibroza cu alte afectiuni sau cu anumite consecinte grave pentru sanatatea femeii, mituri care trebuie explicate de medici.

Fibroza uterina este cancer

Unul din miturile in fibroza este asocierea acesteia cu cancerul. Specialistii explica faptul ca fibroza nu este o forma de cancer si doar in cazuri rare poate duce la cancer.

Fibroza uterina cauzeaza intotdeauna infertilitate

Medicii precizeaza ca sunt putine cazurile in care fibroza afecteaza posibilitatea unei sarcini. Chiar si in cazurile in care se intervine chirurgical, uterul poate ramane intact pentru o viitoare sarcina.

Frecventa urinarii este simptomul principal in fibroza uterina

Simptomele mentionate in fibroza pot semnala si alte afectiuni. Urinarea frecventa nu indica doar fibroza, ci poate fi si semnul diabetului.

Chiar daca un alt simptom al fibrozei uterine este constipatia, aceasta poate fi si un simptom pentru afectiuni ale tiroidei sau ale unei alimentatii incorecte.

Fibroza poate fi rapid semnalata de paciente

Pacientele cu fibroza pot semnala simptome precum perioade dificile de menstruatie, dureri de burta sau in partea inferioara a spatelui, senzatia frecventa de urinare, constipatie, dureri in timpul actului sexual.

Cu toate acestea, exista cazuri in care pacientele nu au niciun simptom care sa le trimita la un consult medical.

In acest caz, recomandarea consulturilor periodice la ginecolog sunt foarte importante. Printr-o investigatie sau un test de rutina, medicul poate diagnostica fibroza uterina

Autor: Anamaria Blanaru

3 Comentarii

  1. Mariana says:

    Va,multumim ca scriti asa articole,deoarece si eu sint diagnosticata cu fibrom uterin,am al patrulea copil,cel mai mic are un an.Medicul mia recomandat tratament…

  2. Buzatu Mihaela says:

    Doresc detali

  3. Iuliana says:

    Buna seara. Am fost de curand diagnosticata cu uter fibromatos si sunt foarte speriata deoarece mi e teama ca nu voi putea avea copii niciodata(de circa 2 ani incerc sa raman insarcinata) Ma puteti lamuri va rog din suflet!!! Oare din cauza tiroidei autoimune si a hipotiroidismului am ajuns la uter fibromatos? Astept cu nerabdare raspunsul dvs. Multumesc anticipat

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: