Educatie pacienti: Stilul de viata in diabetul de tip 1

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

03/09/2013

Stilul de viata in diabetul de tip 1

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/stilul-de-viata-in-diabetul-de-tip-1/

diabetBolnavul de diabet de tip 1 este dependent de tratamentul cu insulina, de vreme ce pancreasul nu produce insulina care regleaza nivelul de glucoza din sange. Pentru controlul nivelului de glucoza din sange, bolnavul de diabet trebuie sa aiba o dieta sanatoasa, alaturi de un program regulat de exercitii fizice.

Nivelul de glucoza din sange influentat de dieta si de sport

Tratamentul cu insulina in diabetul de tip 1 trebuie sa fie direct relationat cu dieta zilnica si cu programul de exercitii fizice.

Un stil de viata sanatos faciliteaza tratamentul diabetului si previne complicatiile ulterioare. Masuri precum renuntarea la fumat pot reduce riscul bolilor cardiovasculare in cazul bolnavilor de diabet.

Reducerea consumului de alcool este importanta in tratamentul diabetului de tip 1. In functie de cantitatea pe care o consuma un bolnav de diabet, alcoolul poate determina hiperglicemia sau hipoglicemia.

Recomandari in cazul exercitiilor fizice  (conform American Diabetes Association)

Pentru ca nivelul de glucoza sa raspunda  pozitiv exercitiilor fizice, este important sa aveti in vedere:

  • Nivelul de glucoza inainte de exercitiile fizice
  • Gradul de intensitate a exercitiilor
  • Intervalul de timp in care se fac exercitiile
  • Modificarile care se fac in nivelul de insulina injectat

Monitorizarea nivelului glicemiei inainte, in timpul si dupa activitatile fizice poate ajuta ca bolnavul sa fie pregatit in cazul hipoglicemiei.

O intensitate mai mare a exercitiilor fizice poate necesita scaderea nivelului de insulina sau consumul unor carbohidrati inainte de activitatea fizica pentru a mentine nivelul glucozei din sange.

Diabet-az.ro

Factori de risc in lipsa controlului glucozei

In cazul diabetului gestational, diabetul mamei poate creste riscul afectiunilor in cazul fatului. De aceea este foarte importanta, in timpul sarcinii, controlul nivelului de glucoza din sange.

Un copil nascut de o mama care sufera de diabet poate avea anomalii congenitale, mai ales in cazul sistemului nervos si al inimii.

Copilul poate suferi mai intarziu in viata de obezitate sau se poate imbolnavi la randul sau de diabet.

Diabetul in timpul sarcinii poate cauza pierderea sarcinii sau o nastere dificila, prin inducerea nasterii sau prin cezariana.

Persoanele cu diabetul de tip 1 pot suferi de probleme de vedere, afectiune cunoscuta ca renopatie diabetica.

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: