Educatie pacienti: Retinopatia diabetica-cauze, simptome si masuri de preventie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

14/08/2013

Retinopatia diabetica-cauze, simptome si masuri de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/retinopatia-diabetica-cauze-simptome-si-masuri-de-preventie/

Retinopatia diabetica-cauze, simptome si masuri de preventiePacientii care au diabet si care observa ca au inceput sa aiba  dificultati in lectura unui text, care incep sa nu distinga bine obiectele trebuie sa aiba in vedere posibilitatea unei probleme oftalmologice si sa se adreseze medicului.

Problemele oftalmologice la bolnavii cu diabet

In cazul pacientilor cu diabet, nivelul ridicat de zahar din sange poate afecta peretii vaselor de sange ai ochilor, afectand structura si functiile sale.  Retinopatia diabetica este afectiunea ocularq care poate afecta bolnavii de diabet.

Principalele simptome ale retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetica poate include simptome precum vedere incetosata, puncte intunecate in campul vizual, scurgeri, cheaguri, durere la nivelul ochilor. Retinopatia diabetica poate cauza chiar pierderea vederii.

Este foarte important ca pacientii care au diabet sa consulte medicul oftalmolog pentru controale regulate si pentru a diagnostica retinopatia diabetica in faza incipienta. Medicul trebuie sa se informeze cu privire la istoricul bolilor oculare ale pacientului pentru a putea diagnostica corect afectiunea oftalmologica.

Masuri de prevenire a retinopatiei diabetice

Principala masura de preventie a retinopatiei diabetice este controlul nivelului de zahar din sange. In acest sens, medicul poate recomanda un regim alimentar cumulat cu exercitii fizice care sa determine scaderea nivelului de zahar din sange.

Un stil de viata sanatos este important in preventia afectiunii, avand in vedere ca un nivel ridicat al colesterolului, obezitatea sunt factori de risc. Renuntarea la fumat ajuta de asemenea  la prevenirea bolii.

In acelasi timp, se recomanda tratamentul altor complicatii ale diabetului precum cele ale rinichilor sau ale inimii care pot fi factori de risc pentru retinopatia diabetica.

Vizite periodice la medic pentru a depista din timp retinopatia diabetica este o masura importanta de a preveni afectiunea, dar si de a incepe un tratament in cazul diagnosticarii.

Femeile insarcinate prezinta un risc ridicat al complicatiilor cauzate de retinopatie diabetica. De aceea e foarte important un control oftalmologic inainte de sarcina, un al doilea consult in primul trimestru al sarcinii si alte  consultatii necesare in cazul diagnosticarii cu retinopatie diabetica.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: