Educatie pacienti: Managementul diabetul de tip 1 in familia pacientului

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

11/02/2014

Managementul diabetul de tip 1 in familia pacientului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/managementul-diabetul-de-tip-1-familia-pacientului/

Speranta de viata poate creste cu 3,4 - 4,5 ani la persoanele activeGradul de implicare a familiei in cazul bolnavilor de diabet este important pentru ca medicii sa consilieze si sa sustina pacientul cu diabet si din perspectiva managementului bolii in familie. Un studiu publicat in 2013 in “International Journal of Family Medicine” a analizat experienta zilnica a pacientilor cu diabet de tip 1 in familie si felul in care aceasta participa la managementul afectiunii.

Familia trebuie implicata in controlul diabetului

Principalul obiectiv in implicarea membrilor familiei in monitorizarea bolnavului de diabet urmareste preventia complicatiilor generate de aceasta afectiune.

In cazul copiilor cu diabet, acestia au devenit ei insisi mai atenti la controlul bolii prin suportul continuu al parintilor.

Diabet-az.ro

Pe de alta parte, parintii care au un copil cu diabet au afirmat ca, dupa confirmarea diagnosticului, viata intregii familii s-a schimbat. Cei mai multi parinti au precizat ca, in acest caz, le este mult mai greu si ca simt ca si-au pierdut libertatea.

Din punct de vedere psihologic, parintilor le trebuie chiar ani intregi sa accepte boala copiilor. In acelasi timp, membrii familiei bolnavilor cu diabet percep boala mai grava decat pacientii insisi.

De aceea, multe persoane care au in familie un bolnav de diabet trec prin perioade de disconfort emotional mai puternice decat bolnavul.

In adolescenta copiii devin direct responsabili

Studiile arata insa ca, in perioada adolescentei, se observa o limitare a implicarii parintilor in boala copiilor, cei din urma devenind responsabili de controlul diabetului.

In acest caz, medicii de familie trebuie sa fie informati despre felul in care pana atunci parintii au sprijinit copilul in managementul bolii, dar sa ii consilieze cum se pot implica in continuare.

Simptomele hipoglicemiei pot fi recunoscute usor de un membru al familiei

Studiul a aratat ca boala poate fi tinuta sub control mult mai bine cu ajutorul familiei. Cu timpul, un membru al familiei va recunoaste imediat daca apar simptome de hipoglicemie sau alte complicatii in starea pacientului.

De aceea, medicii de familie trebuie sa instruiasca familia cum trebuie sa actioneze in cazul semnelor de hipoglicemie si cand anume este absolut necesar sa consulte medicul.

In acelasi timp, trebuie sa informeze familia asupra dietei pe care trebuie sa o urmeze bolnavul alaturi de stilul general de viata recomandat.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: