Educatie pacienti: Incontinenta urinara

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/09/2011
Incontinenta urinara

Incontinenta urinara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/incontinenta-urinara/

Incontinenta urinara reprezinta pierderea de urina pe cale naturala la timp nepotrivit si in loc nepotrivit, scurgerea involuntara si inconstienta a urinii.

Rezervorul vezical (vezica urinara) isi pierde capacitatea de inmagazinare a urinii si aceasta curge necontrolat, imposibil de stapanit, in repaus sau la efort, complet sau incomplet.

Desi este o problema care nu este de obicei discutata cu medicul, incontinenta urinara afecteaza aproape jumatate din femeile tinere sau de varsta mijlocie, iar frecventa creste cu varsta.

La barbati incontinenta urinara este cel mai frecvent asociata maririi prostatei.

Prin urmare, vom gasi aceasta problema atat la barbati, cat si la femei. Mai putem defini incontinenta urinara ca fiind pierderea controlului constient si voluntar al continentei urinare, sau ca pe o pierdere involuntara, temporara sau permanenta, de urina. Conform statisticilor, peste 15% dintre varstnici au aceasta problema.

Descarca pdf

 

Care sunt cauzele incontinentei urinare?


Disfunctia sfincterului (muschiul circular care inconjoara orifiul de iesire a urinii din vezica) apare cel mai frecvent la femeile cu multe nasteri in antecedente, cu traumatisme repetate, la care organele interne “se lasa in jos” si apasa pe vezica urinara, care astfel se goleste mai des.

Controlul sfincterului mai poate fi afectat in infectii urinare puternice si repetate, inflamatii locale sau in urma unor manevre medicale cum ar fi tratamentul endoscopic al adenomului de prostata la barbati. Disfunctia sfincteriana mai poate aparea din cauza unor leziuni ale nervilor. Foarte rar, sfincterul poate lipsi inca de la nastere, dar acest lucru se va depista imediat.

Alte cauze sunt reprezentate de cistite, tumori, compresie din exterior, calculi (pietre).
Incontinenta psihogena poate aparea in boli psihice grave (de exemplu schizofrenia), dar si in nevroze si isterie.

Unele medicamente pot produce incontinenta urinara tranzitorie:

  • diuretice
  • antihipertensive
  • antihistaminice
  • sedative
  • decongestionante nazale cu efedrina.

La fel se poate intampla si in constipatie, consumul de alcool, unele boli (insuficienta cardiaca sau venoasa).

La toate aceste cauze se adauga modificarile fiziologice de varsta (scaderea capacitatii vezicii urinare, cresterea eliminarii lichidelor consumate ziua, pe timpul noptii). Mobilitatea redusa a varstnicului, tulburarile de mers, pierderea echilibrului, contribuie la aparitia incontinentei urinare.

 

Cum se manifesta incontinenta urinara? Cand mergem la medic?


Incontinenta urinara se manifesta frecvent in contextul unui efort fizic, motiv pentru care este cunoscuta ca “incontinenta de efort” . Aceasta problema intalnita aproape intodeauna la femei presupune pierderea de urina in momentul in care persoana respectiva stranuta, tuseste, rade sau ridica greutati si are trei grade in functie de efortul fizic la care apare:

  1. la efort important (tuse, alergat, ridicare de greutati, saritura);
  2. la efort minor (mers pe jos);
  3. la schimbarea pozitiei (clinostatism = culcat , ortostatism = in picioare).

Insuficienta sfincteriana poate fi pasagera, trecatoare (in cursul sarcinii) sau definitiva. Pierderea de urina poate apare prin manevre ce cresc presiunea din abdomen (tuse, stranut, ridicarea unor obiecte grele), fiind o consecinta a slabirii planseului pelvin prin imbatraniri si nasteri multiple.

Instabilitatea vezicala este pierderea de urina frecvent, noaptea, la auzul unui robinet care curge (senzatia imperioasa de a urina).

Incontinenta postoperatorie la barbat este cauzata de leziunile sfincteriene aparute dupa operatia de prostata facuta clasic – mai rar – sau dupa rezectia endoscopica, cand este afectat sfincterul striat, controlat voluntar.

Incontinenta prin “prea plin” apare in retentia incompleta de urina, in care pacientul pierde involuntar (fara sa vrea) ceea ce depaseste capacitatea vezicii pline, la pacienti cu diabet sau probleme neurologice, care nu mai percep senzatia de plin a vezicii urinare.

Atat barbatii, cat si femeile sunt profund afectati de aceasta problema. Incontinenta urinara se poate insoti de complicatii:

  • medicale (leziuni locale, ulceratii, micoze, infectii urinare)
  • psihosociale (jena, izolare sociala, depresie)
  • economice bolnavul cu incontinenta are nevoie de ingrijire speciala, conditii deosebite de igiena, dispozitive de adaptare, tampoane absorbante de incontinenta, scutece si cearceafuri absorbante speciale (aleze) care sa protejeze noaptea patul bolnavului.

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!


Incontinenta urinara determina probleme de sanatate sau sociale. Este important ca medicul sa afle contextul in care a aparut afectiunea si cu cat timp in urma.

In cazul in care se depisteaza ca incontinenta este cauzata de o piatra, o tumora, indepartarea cauzei poate vindeca problema, de aceea este bine ca medicul sa afle cat mai repede atunci cand apare o astfel de problema.

Este la fel de adevarat ca incontinenta urinara poate fi semnul de debut al altor boli la care interventia facuta la timp poate imbunatati substantial viata bolnavului.

 

Ce putem face acasa?


Incontinenta urinara nu se instaleaza imediat ci treptat, silentios, astfel incat deseori se intarzie apelarea la medic pentru acest lucru. Din acest motiv, intarzierea poate face uneori imposibila tratarea cauzei, iar complicatiile odata instalate, calitatea vietii va scadea considerabil.

Pentru pacientii care sufera de incontinenta netratabila, exista astazi numeroase posibilitati de a le imbunatati substantial calitatea vietii.

Incontinenta urinara este o afectiune cronica si afecteaza aproximativ 50 si 100 milioane de persoane de ambele sexe din intreaga lume, avand un impact negativ substantial asupra calitatii vietii, limitand astfel rolul acestora in societate (prin renuntarea la activitatile zilnice, limitarea ingestiei de lichide, deplasari cat mai aproape de domiciliu, lipsa activitatii sexuale). Numarul pacientilor creste odata cu varsta, majoritatea pacientilor neavand diagnosticata afectiunea si nefiind avizati de existenta unei terapii specifice.

Incontinenta urinara se asociaza frecvent cu fracturi prin caderi, infectii urinare de tract inferior, infectii cutanate, tulburari de somn si depresie. Costurile economice ale acestei patologii sunt surprinzator de mari.

Purtarea condoamelor speciale pentru incontinenta (la barbati), a tampoanelor absorbante (la femei), a lenjeriei absorbante, montarea sondelor urinare temporar sau definitiv, dispozitivelor anti-incontinenta, devin necesare in incontinenta urinara care nu raspunde la masurile terapeutice.

Femeile care prezinta incontinenta urinara de efort pot beneficia de exercitii ale planseului pelvin, (exercitiile Kegel) pe o durata de cel putin 3 luni. Aceste exercitii constau din contractii regulate si relaxari ale muschilor planseului pelvin, care sustin vezica urinara. Muschii trebuie folositi corect, iar exercitiile trebuie sa fie efectuate cu regularitate.

Disconfortul creat de umezeala, miros neplacut, duce la suferinta fizica si indeosebi psihica, motiv pentru care pacientul se retrage din activitatea sociala si fizica, avand o oarecare tendinta spre izolare.

Profilaxia incontinentei urinare

  • gimnastica musculaturii pe perineale, sub indrumarea unui specialist la care va poate indruma medicul de familie
  • asistenta calificata la nastere
  • manevre obstetricale corecte, cu perineotomie profilactica si perineorafie calificata (altfel spus taierea perineului si apoi sutura lui)

 

Informatii despre tratamentul incontinentei urinare


Tratarea infectiilor urinare prin antibiotice, a atrofiei vaginale prin terapie hormonala, eliminarea unor medicamente, tratamentul corect sau combaterea constipatiei pot rezolva incontinenta tranzitorie. In toate aceste situatii, medicul este cel care va stabili cauza incontinentei si va decide tratamentul corespunzator.

In incontinenta urinara de stres, alaturi de modificarea stilului de viata (scaderea greutatii corporale la obezi – corectia masei corporale – oprirea fumatului, electrostimulare, exercitii de intarire a planseului pelvian), tratamentul factorilor precipitanti (tuse, vaginite), un rol important il au biofeedback-ul, tratamentele farmacologice si chirurgicale.

Pentru incontinentele urinare care nu au raspuns la aceste masuri, un rol major il are educarea pacientului:

  • Golirea vezicii urinare la anumite intervale de timp
  • Reducerea consumului de lichide dupa ora 18.00
  • Golirea vezicii urinare inainte de culcare
  • Incurajarea modului activ de viata, “educatia” vezicii urinare (ritmul de mictiuni impus)
  • Toaleta locala riguroasa previne aparitia infectiilor bacteriene, micotice, a leziunilor
  • Dieta – obisnuita, fara restrictii

 

Important!


La primele simptome bolnavul trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru identificarea cauzei. Pe baza unui chestionar simplu acesta poate indruma pacientii sa urmeze o anumita conduita terapeutica, in functie de tipul de incontinenta.

 

Articole pe subiecte asemanatoare:

24 Comentarii

  1. Ioana says:

    Bună ziua, am 30 de ani si am o problema care imi distruge viata din toate punctele de vedere, am fost si la urolog dar nu ma ajutat cu nimic,am inceput sa iau diferite medicamente din farmacie care m-au ajutat pe moment , problema mea este ca merg des la baie cam la doua ore,nu beau lichide daca sunt afara sau la munca de frica sa nu merg mai des si dupa ce ca merg la baie des mai stau si mult cam 30-40 de min si urinez un pic ma opresc si tot asa timp de 30 de min , este efectiv un chin si nu stiu ce sa fac sa ma fac bn ,va rog frumos sa mă ajutați

  2. Boriceanu ella says:

    Buna ziua, ma numesc ella am 43 ani, de o luna de zile am anceput sa pierd urina ridic foarte mult an mediu care lucrez am fost la medic mi sa dat tratamet dar tot pierd urina, as dori sa stiu ce pot sa mai fac sa ami treaca!va mulțumesc !

  3. Ela says:

    Am 53 de ani și am frecvente scapari urinare,mai ales după ce am născut natura,la vârsta de 40 de ani.
    Când merg pe jos sau fac eforturi,îmi este f greu spre deloc să rețin urina.

  4. Vlad mirela says:

    Am 50de ani si am inceput să pierd urina de fiecare dată când tusesc, stranut, rîd și cînd ridic ceva greu. Vă mulțumesc și aștept răspunsul dvs.

  5. Achim Solomitchi says:

    cind urinez ,zic parca sa terminat ,dar pe canal mai ramine si mereu am pata umeda pe pantaloni. Dati mi un sfat, cum sa procedezi,

  6. Lily says:

    Buna ziua..am 57 de ani si de ceva vreme urinez noaptea in pat..si mai ales daca visez apa..curgere de apă.. sau ca ar trebui să merg la baie…va rog sa ma ajutati si ce ar trebui sa,fac…multumesc

  7. Ana Maria says:

    Bună seara! De 2 ani de zile pierd urina in cantități mici,dar este insuportabil,merg des la toaletă, vezica nu mai tine urina ca și înainte. Am fost la 3 urolog și mi au dat tot felul de pastile și nu se rezolva problema ! Va rog un sfat ,nu mai suport aceste urinara frecvente și pierderea urinei, este un disconfort mare. Multumesc anticipat!

  8. Nicolae says:

    Urinez des , iar când o fac iese și single pe final (mă tine când urinez , nu urinez normal ) , câteodată , dar rar îmi iese ceva că o “carne” ( mucos) sa.i zic .
    După ce termin parca iar m-ar trece …
    Aș dori o părere !
    Mulțumesc!

  9. Mariana says:

    Bună ziua! Am pierderi de urina cind strănut. Am 46 de ani mise intinpla de un an dar nu tot timpu nu stiu che sa fac. Va mulțumesc frumos.

  10. Pirjol Nicusor says:

    Buna ziua.Si tatăl meu se scapă,involuntar noaptea…Are vârsta de 80 ani. Imi puteti recomanda un medicament..sau ce ar trebui?

  11. Mihaela says:

    Buna seara! Am problema asta de 8 ani. Am 33 de ani. Am avut probleme in familie mai exact mai multe deodata. Cred k este pe baza de stres. Cand trebuie sa ma duc undeva nu reziste mai mult de 15 minute este cand si mai des. Daca sunt stresata sau suparata cred k din zece in zece minute.

  12. Cristian says:

    Urinez des. La 2..3 ore și scap urina pan ajug la toaleta. Am 70 ani.. 1,70 și 95 kg. Am doua medicamete stabite de medic urolog. Am tratament de hipertensiune… Și din 2011 o hernie de disc neoperabila și anual fac fizioterapie..(furnicaturi la degetele labei piciorului stâng)

  13. Ion biziru says:

    Am 75ani și de ca trei uni am început sa urinez de la 2ore la ora și mai nou am început sa urinez involuntar mai ales noaptea.

  14. rodica movila says:

    Am 58 de ani si am facut prostatectomie radicala in urma unui cancer de prosata in urma cu 3 luni.Am ramas cu icontinenta urinara severa! Ce ar trebui sa iau medicamentos pentru intarirea muschiului ? Va multumesc!

  15. Otvos ana says:

    De cand ma stiu eu imi curge urina continu ca cand inchidem un robinet si mai pica tot timpu folosesc absorbante mi sa zis ca am hernie de disc va rog un tratament sau un sfat am 52 ani

  16. Cristina says:

    Am 38 ani. Am purtat sonda urinara 10 zile deoarece am suferit o interventie chirurgicala. La cateva zile de la scoaterea sondei am inceput sa am incontinenta urinara si urinari frecvente noaptea, fara alte simptome. In spital mi s-a spus ca e normal si ca o sa-mi treaca. Au trecut 2 saptamani dar vad ca nu-mi trece. Ce sa fac? Sa mai astept, ori sa merg la urolog, ori sa cer un tratament la farmacie? Multumesc!

  17. Crina says:

    Am 42 ani doI copii mari si pierd involuntar urina,inainte era doar cind radeam si stranutam iar acum e permanent cind merg,am fost la diferiti doctori si mi s-a dat diferite tratamente dar se pare ca nimic nu m-a ajutat,parerile doctorilor sunt impartite nimic concret,va rog din suflet daca este cineva sa ma ajute cu un sfat????nu mai pot lucra din cauza asta sunt disperata, multumesc!

  18. Simona says:

    Am scăpări urinare doar la efort fizic intens cu sărituri la sala.Am 40 de ani și doua nașteri naturale de 4350g si4250g, după naștere a apărut scăpările de urina . Sper sa ma puteți ajuta

  19. celini says:

    Am 20 ani si fac noaptea pipi in pat nu beau alcool doar iau ceva proteine si creatina poate fi asta cauza problemei mele va rog sa ma ajutati

  20. MASCA VALER says:

    Doresc tratament pt. vezica urinară! Mi se intampla sa am scăpăr de urină involuntar. Născut pe 09. 01. 1954.

  21. Ioana Loghin says:

    28/10/2015 mama mea in vârsta de 90 de ani de câteva zile pierde noaptea urina fără sa își dea seama ,In timpul zilei nu pătește așa ceva este conștienta .FAce tratament cu antihipertensive

  22. Rodica says:

    Doamna Aurelia, sa stiti ca exista tratamente care va pot si scapa de operatie. Trebuie sa mergeti la un cabinet de recuperare medicala si acolo se fac niste sedinte de electrostimulare perineara si alte exercitii de kinetoterapie. Asta decide mai exact fizioterapeutul dupa ce va consulta. Eu am fost cu mama mea la Goga Bogdan si si-a rezolvat problema, acum este foarte bine. Ea avea problema asta de ceva timp si risca o operatie ceea ce ne speriase destul de tare.
    Daca sunteti din Bucuresti va recomand sa mergeti la Goga Bogdan. Daca nu, intersati-va si vedeti unde gasiti aceste proceduri la dvs. in oras. Va doresc numai sanatate si daca va mai pot ajuta cu alte info, puteti sa-mi scrieti.

  23. Mota Aurelia says:

    am o secretie , nu este vaginala ,este situata in dreptul orificiului de eliminare a urinei si este cantitativ mare noaptea , in urma investigatiilor nu s-a constatat existenta unei infectii , motiv pentru care cred ca este incotinenta urinara , se manifesta noaptea in somn si am constatat ca am ppierderi de urina si cind ma aplec si exrcit o presiune mai mare asupra abdomenului, as dori sa stiu daca exista vreun remediu, am 60 ani , am diabet de tip 2 si tiroida hasimoto ,dar sunt sub tratament. Multumesc

  24. Roibu Elena says:

    Am 81 de ani si de peste 10 ani pierd urina noaptea. Nu se intimpla acest lucru in timpul somnului ci pe durata deplasarii din pat la scaunul WC-lui. Prctic imi dau drumul la urina partial prin picaturi mai mut sau mai putine, inainte de a sta pe scaun, iar uneori pe portiunea de spatiu dintre usa de la WC-eu si scaunul WC-lui. Mentionez ca in timpul zilei nu am asemenea episoade; de asemenea cind merg la cumparaturi pe jos sau cu masina pot sa mentin urina daca imi vine sa urinez, timp indelungat fara sa ma simt stresata, alarmata ca nu ajung la WC. Iar daca ajung urinez normal, nu mai pierd picaturi de urina pe chilot. Voi fi fericita sa pot sa scap de acest necaz intrucit doresc sa merg inainte caci sunt inca o persoana activa muncesc in gradina cu sotul meu, fac mincare curatenie fara sa fiu ajutata, merg pe jos si nu ma resimt fizic si nici nu am manifestari de incontinenta.
    Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
    Elena Roibu

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: