Educatie pacienti: Ceaiul – proprietati terapeutice si beneficii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

15/04/2013

Ceaiul – proprietati terapeutice si beneficii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/ceaiul-proprietati-terapeutice-si-beneficii/

articol beneficii ceaiUn studiu recent realizat de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, asupra potentialului de hidratare pe care diferite bauturi il au asupra organismului, in functie de valoarea tensiunii superficiale, arata ca ceaiul cald sau rece are o deosebita importanta pentru hidratarea optima a organismului.

“Dupa rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la romani am dorit sa aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, in special in ceea ce priveste efectul de hidratare asupra organismului. Pornind de la o serie de observatii preliminarii, am initiat un studiu care a urmarit determinarea efectului potential de hidratare al diferitelor tipuri de lichide: apa, ceai, infuzii de plante si fructe.” Rezultatele cercetarii arata ca ceaiul este o bautura complexa, ce are numeroase beneficii asupra organismului:

  • Imbunatateste capacitatea de concentrare
  • Hidrateaza intensiv organismul
  • Este bogat in antioxidanti
  • Scade riscul aparitiei bolilor de inima
  • Contribuie la revitalizarea organismului

De asemenea, prof. univ. dr. Mencinicopschi a mai afirmat ca, indifferent de starea in care consumam ceaiul – cald sau in varianta ice tea – “ceaiul contribuie la o buna hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activitati pe care le desfasuram in fiecare zi. Iar hidratarea corecta inseamna sanatate durabila”.

Cercetarea intreprinsa de dr. Mencinicopschi a masurat tensiunea superficiala a unor bauturi pe care majoritatea persoanelor le consuma in mod uzual: apa, ceai, infuzii si a fost corelata cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare. Aceasta legatura a permis formularea unor concluzii referitoare la potentialul de hidratare pe care aceste bauturi il au.

Tensiunea superficiala a unui lichid se traduce prin capacitatea de hidratare a acestuia si reprezinta o calitate deosebit de importanta. Atunci cand apa pe care o bem are o tensiune superficiala mai mare decat cea a apei din celulele organismului uman, din limfa si sange, acesta incearca sa o ajusteze prin adaugare de surfactanti fiziologici, printr-un efort metabolic, astfel incat respectivul lichid sa poata fi folosit de catre organism.

Concret, organismul este hidratat atunci cand lichidele sunt preluate in cantitati suficiente de catre celule, in timp ce o hidratare deficitara se traduce prin faptul ca, desi cantitatea de lichide ingerata de organism este mare, aceasta nu este transferata in cantitate suficienta in interiorul celulelor, ci este eliminata direct prin rinichi.

Ceaiul hidrateaza mai bine decat apa

 

Studiul realizat evidentiaza faptul ca apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai eficient, deoarece ceaiul favorizeaza absorbtia mai buna a moleculelor de apa in fiecare celula si mentinerea acestora in organism. Rezultatele de laborator au aratat ca ceaiul provenit din Camellia sinensis (arbust de ceai) are o tensiune superficiala ce variaza intre 42 si 59 mN/m, foarte apropiata de cea a apei intracelulare.  De aceea, “efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficiala a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor sa se faca mai rapid si efectul sa fie durata mai mare”, a explicat prof. univ. dr. Mencinicopschi. 

Nu in ultimul rand, medicul a subliniat faptul ca ceaiul verde este cel mai indicat tip de ceai, deoarece contine cele mai multe substante benefice pentru sanatate. Cu aceasta ocazie dr. Mencinicopschi a tinut sa precizeze ca “La noi este o confuzie intre infuzia de plante medicinale sau condimentale si ceai – se prepara la fel, dar ele nu sunt ceai. Nu inseamna ca acestea nu sunt sanatoase, dar ceaiul veritabil are ceva in plus, daca ne gandim numai la elteanina si la teina” si ca in perioadele calde este recomandat consumul de ceai cald, nicidecum rece.

Proiectul de cercetare al prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi vine in completarea studiului privind consumul de ceai verde in Romania, realizat in aprilie 2012. Initiativa urmareste analiza principiilor unei hidratari corecte a organismului, conditie extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii organismului si pentru prevenirea a numeroase afectiuni ce pot deriva din lipsa unei hidratari corecte, precum constipatie, afectiuni renale, dureri de cap, autointoxicare corporala, scaderea randamentului fizic si mental, cresterea tensiunii arteriale.

Ceaiul verde – beneficii pentru inima si frumusete

 

Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, dupa apa. Studiile au aratat ca un consum zilnic de 2-3 cani de ceai verde are efecte benefice asupra sanatatii inimii prin mentinerea sanatatii vaselor de sange. De asemenea, ceaiul verde are un continut bogat de flavonoizi – antioxidanti esentiali pentru prevenirea imbatranirii premature si a degradarii celulare. In plus, ceaiul este o bautura revitalizanta, care se integreaza foarte bine intr-o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos. In acelasi timp, consumat fara lapte si fara zahar, ceaiul reprezinta un aliat de nadejde in dietele de slabire sau de mentinere corporala.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: