Educatie pacienti: Automedicatia – intre durere si responsabilitate

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

10/04/2013

Automedicatia – intre durere si responsabilitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/automedicatia-intre-durere-si-responsabilitate/

poza medicamenteStudiile arata ca cele mai frecvente boli pentru care populatia apeleaza la automedicatie sunt durerea de cap, durerile in gat si racelile banale. Numai 7 din 10 pacienti citesc si prospectul unui medicament inainte de a-l folosi. Despre medicamente se spune ca sunt un “rau necesar”, fara de care nu se poate imagina viata moderna. Uneori, insa, acestea pot face si mult rau, pot genera chiar ele aparitia unor boli, atunci cand sunt administrate incorect, fara prescriptia medicului

Durerea si automedicatia

 

Cine nu a folosit medicamente pentru alinarea durerii? Restrictionarea  accesului la anumite medicamente in lipsa unei prescriptii medicale s-a facut pentru ca aceste medicamente pot fi, uneori, extrem de nocive. Ele pot declansa o boala de sange grava – cu stoparea procesului de formare a celulelor albe ale sangelui, in 80% dintre cazuri fiind mortala. 

Medicamentele antialgice au interdictie de comercializare si in multe tari din Europa. Exista inca persoane care folosesc astfel de comprimate sau fiole de cateva ori pe saptamana insa din fericire, aceste cazuri nu sunt frecvente. Utilizarea medicamentelor antialgice se impune numai in situatiile in care nu exista alta alternativa si durerile sunt extrem de mari sau daca viata unui om depinde de calmarea durerii (de exemplu, in cazul unui accident grav sau al unui infarct miocardic).

De altfel, nu exista decat foarte putine medicamente fara efecte adverse si bineinteles ca ideal ar fi sa nu utilizam deloc astfel de tratamente. Avand in vedere ca acest lucru este imposibil, este bine sa cunoastem indicatiile si contraindicatiile  oricarui medicament administrat si, de asemenea, sa cunoastem foarte bine afectiunile de care suferim si la ce substante active suntem sensibili. 

Desi toate medicamentele sunt insotite de prospect, problema reala consta in faptul ca acesta se adreseaza de obicei profesionistilor din domeniul medical, motiv pentru care un simplu pacient poate face confuzii si in majoritatea cazurilor nu va intelege la ce se refera termenii medicali mentionati. O alta problema este reprezentata de faptul ca farmacistii cunosc medicamentul, dar nu cunosc sensibilitatile pacientului si istoricul medical al acestuia

Reumatismul si automedicatia

 

O alta clasa de medicamente des folosita in practica o reprezinta cea utilizata in calmarea durerilor provocate de reumatism. Acestea, departe de a fi fara efecte secundare, pot duce uneori la complicatii grave atunci cand nu sunt administrate conform indicatiilor si contraindicatiilor din prospect. Studiile arata ca in Europa mor zilnic 40 de persoane din cauza folosirii necorespunzatoare a medicamentelor impotriva durerilor reumatice

Recomandari pentru administrarea medicamentelor antireumatice

 

  • Intrebati medicul care sunt medicamentele impotriva reumatismului.
  • Anuntati in legatura cu medicatia pe care o folositi.
  • Intrebati medicul daca nu aveti contraindicatii si interesati-va asupra dozelor si a duratei tratamentului.
  • Folositi medicamentele antireumatice cu grija! Antiinflamatoarele pot determina hemoragie digestiva superioara, ulcere gastrice si duodenale si uneori hemoragii fatale!

 Virozele si automedicatia

 

Medicamentele folosite pentru tratamentul racelii pot sa contina anumite substante contraindicate bolnavilor cu hipertensiune arteriala sau cu cardiopatie ischemica. 

In concluzie, toate aspectele descrise arata ca, desi medicamentele sunt prescrise pentru profilaxia, diagnosticul si tratamentul imbolnavirilor, pot reprezenta uneori un pericol pentru sanatate. Din aceste motive, singura modalitate de a evalua un medicament este aprecierea raportului dintre risc si beneficiu. Acest raport ese favorabil numai daca medicamentele sunt utilizate corespunzator, de preferat la recomandarea medicului si sub supravegherea acestuia. 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: