Educatie pacienti: Alimentatia copiilor cu formula de lapte (praf formula)

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

26/04/2012

Alimentatia copiilor cu formula de lapte (praf formula)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/alimentatia-copiilor-cu-formula-de-lapte-praf-formula/

alimentatia cu lapte formula

  • Utilizati intotdeauna biberoane bine curatate si sterilizate
  • Utilizati de preferinta apa plata saraca in saruri minerale (de ex: sodiu sub 1 mg/l) la prepararea formulei de lapte; apa de put si – extrem de rar apa de la chiuveta pot contine nitriti, care nu sunt distrusi de fierberea traditionala si pot determina intoxicatii fatale copiilor pana la varsta de un an.
  • Spalati biberoanele bine inainte de sterilizare, cu detergent neutru si apa calda; clatirea initiala si cea finala sunt bine de facut cu apa rece. Sterilizarea dezinfecteaza, dar nu indeparteaza resturile ramase pe peretii vasului.
  • Puteti utiliza sterilizarea in cuptorul cu microunde a biberoanelor si tetinelor, dar nu incalziti NICIODATA laptele sau alimentele copiilor in acest fel cel putin pana la varsta de doi ani.
  • Schimbati tetinele des (lunar) si aveti grija sa le curatati bine inainte de prima utilizare deoarece se livreaza unse cu un ulei protector.
  • Schimbati tetinele ori de cate ori este necesar in functie de varsta sugarului. Exista mai multe forme, dimensiuni, cu un numar variabil de perforatii, cu flux variabil, tetine cu orificii adaptate tipului de hrana astfel incat sugarul sa beneficieze de conditii cat mai bune  de hranire. Spalati intotdeauna tetinele si biberoanele imediat dupa utilizare si uscati-le intr-un vas special captusit cu o carpa curata pentru o buna scurgere a apei. Tetinele se deterioreaza si capata un miros dezagreabil daca sunt lasate inchise si pline de resturi de lapte, iar degradarea acestora poate antrena numeroase infectii ale sugarului ( de exemplu somatite, diaree etc.)
  • Preparati intotdeauna o cantitate de lapte aproximativ egala cu nevoile sugarului. Laptele ramas nefolosit nu se mai poate da copilului iar in acest fel veti putea elimina pierderile.
  • Preparati intotdeauna laptele inainte de utilizare, nu il pastrati la rece mult timp; laptele-formula isi pierde calitatile daca este pastrat mult timp nefolosit, si poate capata un miros neplacut, devenind chiar periculos pentru sugar.
  • Folositi intotdeauna formula de lapte care va este recomandata de medicul de familie sau de medicul pediatru. Este posibil ca sugarul dvs sa aiba nevoie de tipuri speciale de lapte-formula. Daca sugarul nu tolereaza laptele prescris, luati legatura imediat cu medicul dvs care va va recomanda o alta solutie potrivita.
  • Nu trebuie sa fiti ingrijorati daca sugarul respinge un anume tip de formula de lapte. Formulele de lapte sunt diferite ca gust, insa au compozitii asemanatoare. Copilul dvs are propria personalitate si isi dezvolta preferintele de la varste foarte fragede, asfel incat nu trebuie sa va mire refuzarea unui anumit preparat.

 

 Articole pe acelasi subiect:

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: