Educatie pacienti: Decesul cauzat de bolile de inima poate fi prevenit

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

10/09/2013

Decesul cauzat de bolile de inima poate fi prevenit

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/decesul-cauzat-de-bolile-de-inima-poate-fi-prevenit/

heartInfarctul si alte afectiuni ale inimii se situeaza intre principalele cauze ale mortalitatii la nivel global. Noi studii ale Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) indica faptul ca o patrime dintre decesele cauzate de bolile de inima pot fi prevenite.

Sexul, rasa si aria geografica pot influenta rata mortalitatii

Conform unui studiu publicat in “Morbidity and Mortality Weekly Report” (citat de Harvard Health Publication), in cazul persoanelor sub 75 de ani, decesele cauzate de boli de inima, infarct, cresterea presiunii arteriale pot fi prevenite. Mai mult de jumatate dintre decesele care pot fi prevenite au in vedere persoane sub 65 de ani.

Studiul a demonstrat ca barbatii sunt de 2 ori mai predispusi sa moara din cauza unui atac de cord decat femeile.

Rasa si factorul etnic influenteaza in aceeasi masura rata mortalitatii. Negrii au un factor de risc de 2 ori mai mare de a muri de un infarct sau de un atac de cord decat albii.

Cercetatorii acestui studiu considera ca aria geografica in care o persoana traieste poate sa fie un factor de risc mult mai important decat factorul genetic. Astfel ca decesele care au putut fi prevenite aveau un numar mai mare in statele sudice ale SUA.

Stilul de viata sanatos poate preveni infarctul

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au studiat timp de 14 ani aproximativ 85.000 de femei care la inceputul studiului nu sufereau de boli cardiovasculare, cancer sau diabet.

La finalul studiului, s-a constatat ca 1128 dintre femei au suferit un atac de cord sau au murit din cauza unei boli de inima.

Femeile care au avut un stil de viata sanatos, care nu au fumat, cu o greutate optima, cu o activitate fizica moderata si cu o dieta sanatoasa au fost mult mai putin expuse riscului unei boli de inima decat femeile care nu au avut acest stil de viata.

Cercetatorii au estimate ca 82% dintre afectiunile de inima pot fi atribuite acestui stil de viata nesanatos.

Ce trebuie sa recomande medicul pacientilor cu risc crescut al bolilor de inima

Renuntarea la fumat este esentiala. Riscul de a face un atc de cord se micsoreaza odata cu renuntarea la fumat.

Mentinerea unei greutati optime printr-o dieta sanatoasa si un program de exercitii fizice.

Mentinerea presiunii arteriale la un nivel optim, comunicat de medic.

Reducerea nivelului de sare si grasimi din dieta, si un consum bogat in fructe si legume sunt recomandate in acest caz.

Sursa: www.health.harvard.edu

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: