Educatie pacienti: Cancerul colorectal – Factori de risc si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

06/09/2013

Cancerul colorectal – Factori de risc si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cancerul-colorectal-factori-de-risc-si-simptome/

Cancerul colorectal determina cresterea necontrolata a unui numar de celule care formeaza un tesut cu caracter malign. Conform statisticilor Institutului National de Cancer din SUA, se preconizeaza ca numarul bolnavilor de cancer de colon va creste in SUA la 143,000 si va cauza 50,830 de decese.

Cancerul colorectal este considerat unul din cele mai diagnosticate tipuri de cancer la barbati, dupa cancerul de piele, de prostata si plamani. In cazul femeilor, cancerul colorectal ocupa locul 4 in diagnosticare dupa cancerul de piele, la san si de plamani.

Factori de risc in cancerul colorectal

Persoanele peste 50 de ani sunt mai expuse riscului de a face cancer colorectal deoarece 90% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta afectiune au peste 50 de ani.

Prezenta polipilor pe peretele rectului sau al colonului pot determina aparitia cancerului. Chiar daca o parte dintre acesti polipi sunt benigni, inlaturarea lor poate scadea riscul de cancer.

Cunoasterea istoricului bolii in familie este o modalitate de a afla daca pacientul este expus riscului de a face cancer.

Pacientii care au avut o afectiune care a cauzat inflamatia colonului, precum boala Crohn sau colita ulcerativa au un risc crescut de a face cancer colorectal.

O dieta saraca in fibre, calciu, dar bogata in grasimi creste riscul cancerului. O cantitate scazuta de fructe si legume in dieta zilnica poate creste riscul cancerului.

Fumatul este un alt factor de risc in cancerul colorectal.

Simptomele in cancerul colorectal

  • Diaree sau constipatie
  • Senzatie de defecare incompleta
  • Sangerari identificate in scaun
  • Senzatia ca scaunele sunt mai mici decat de obicei
  • Disconfort prin balonare, crampe si dureri abdominale
  • Pierderi in greutate fara un motiv anume
  • Senzatia de oboseala tot timpul
  • Stari de ameteala
  • Senzatie de voma

Cand este momentul sa consultati medicul

Este foarte important sa consultati medicul daca identificati sangerari in scaune, sangerari ale peretelui rectal, pierderi in greutate.

Exista riscul sa se confunde simptomele precum sangerari cu prezenta hemoroizilor. De aceea e foarte important diagnosticul medicului inainte de a incepe orice tratament.

In cazul unui diagnostic de anemie, din cauza starii de ameteala, de oboseala, a pierderii in greutate doctorul trebuie sa verifice daca exista sangerari ale tractului digestiv pentru a diagnostica cancerul colorectal.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: