Educatie pacienti: Principalele masuri de prevenire a cancerului la san

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

12/08/2013

Principalele masuri de prevenire a cancerului la san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/principalele-masuri-de-prevenire-a-cancerului-la-san/

Principalele masuri de prevenire a cancerului la sanCancerul la san este una dintre cele mai frecvente forme de cancer din randul femeilor. Pentru prevenirea cancerului la san, medicii trebuie sa le recomande femeilor sa faca consulturi regulate, sa faca mamografii (in cazul femeilor peste 40 de ani). Medicul trebuie sa se informeze cu privire la istoricul familiei pacientei in ceea ce priveste cazurile de cancer la san.

In acelasi timp, informarea pacientelor asupra riscurilor pe care le presupune cancerul la san le poate determina pe acestea sa-si controleze regulat starea de sanatate.

Principalii factori de risc in cancerul la san

Femeile cu un risc crescut de cancer sunt cele care au avut prima data menstruatie foarte devreme, care au inceput perioada de menopauza la o varsta mai inaintata. Riscul exista si daca au avut un copil la o varsta inaintata, daca niciodata nu au nascut sau nu au alaptat.

Un factor de risc crescut este istoricul familiei. Daca unul dintre membrii familiei a avut cancer la san este foarte important ca pacienta sa se informeze asupra masurilor de prevenire a cancerului.

Un alt factor de risc este lipsa exercitiilor fizice, sedentarismul.

Prezenta acestor factori de risc nu inseamna ca pacienta in cauza va face sigur cancer la san. Informarea pacientelor cu privire la acest factori poate determina reducerea acestor factori de risc.

In acelasi timp, trebuie sa se urmareasca prezenta anumitor simptome care necesita consultarea unui medic: prezenta nodulilor, iritatie a pielii sanului, o inrosire a zonei mamelonului, orice modificare a marimii sau a formei sanului, durere in zona sanilor.

Masuri de screening si urmarire a simptomelor

Medicii trebuie sa le recomande pacientelor sa faca o mamografie pentru depistarea cancerului la san in faza incipienta. Mamografia se recomanda pacientelor peste 40 de ani.

Daca in urma mamografiei exista suspiciuni medicale cu privire la prezenta cancerului, se recomanda urmarirea starii de sanatate a pacientei prin teste urmatoare.

In cazul in care este diagnosticat cancerul la san, este foarte importanta inceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: