Proiect: Normele privind utilizatorii si responsabilitatile acestora la raportarea in RENV

20/07/2022
Proiect: Normele privind utilizatorii si responsabilitatile acestora la raportarea in RENV

Proiect: Normele privind utilizatorii si responsabilitatile acestora la raportarea in RENV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-normele-privind-utilizatorii-si-responsabilitatile-acestora-la-raportarea-in-renv/

Ministerul Sanatatii a postat in Transparenta Decizionala un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor privind utilizatorii si responsabilitatile furnizorilor de servicii medicale, implicati in procesul de vaccinare privind metodologia de raportare si circuitul informational in Registrul Electronic National de Vaccinari.

Utilizatorii Registrului Electronic National de Vaccinari (RENV)

Potrivit initiativei legislative, utilizatorii RENV cu drept de introducere a datelor de identificare privind persoanele vaccinate, precum si a datelor despre vaccinurile administrate sunt:

a) Maternitatile;
b) Medicii vaccinatori;
c) Unitatile sanitare;
d) Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC);
e) Penitenciarele;
f) Centrele rezidentiale de ingrijiri si asistenta.

Utilizatorii RENV cu drept de vizualizare si corectare a datelor sunt:

a) Directiile de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti, denumite in continuare DSP;
b) Institutul National de Sanatate Publica prin Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, denumit in continuare INSP-CNSCBT.

Utilizatorii implicati in managementul stocurilor in RENV sunt:

a) INSP-CNSCBT;
b) Centrele de depozitare vaccinuri;
c) DSP;
d) Medicii vaccinatori;
e) Maternitatile;
f) Unitatile sanitare;
g) DGASPC;
h) Penitenciarele;
i) Centrele rezidentiale de ingrijiri si asistenta.

Responsabilitatile medicilor vaccinatori:

Art. 1 Medicii vaccinatori sunt definiti ca medici care furnizeaza servicii medicale de vaccinare, avand specialitatea: medicina de familie, medicina generala, epidemiologie, boli infectioase, pediatrie, neonatologie.

Art. 2 Medicii care furnizeaza servicii de vaccinare pe teritoriul Romaniei, indiferent de sursa de provenienta a vaccinului, au obligatia de a se inregistra ca utilizatori RENV si de a introduce informatiile despre vaccinare.

Art. 3 (1) Medicii vaccinatori solicita inregistrarea in RENV si obtinerea datelor de acces prin intermediul DSP daca nu le detin, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor de furnizare de servicii de vaccinare, folosind un set prestabilit de date: nume, prenume, CNP, cod parafa, CUIM, adresa cabinet (strada, numar, localitate, judet), adresa de e-mail, numar de telefon.

(2) Medicii vaccinatori actualizeaza datele de contact enumerate la alin. (1) in contul propriu creat in RENV, ori de cate ori apar modificari. Orice modificare survenita se va anunta catre DSP, in termen de 7 zile de la data modificarii, de catre medic.

Art. 4 Medicii vaccinatori au urmatoarele obligatii/responsabilitati:

a) Prelucreaza obligatoriu in baza de date din RENV fisele copiilor inregistrati de catre maternitate, completeaza/corecteaza cu acuratete datele din fisa copilului, cu respectarea cerintelor prevazute in manualul de utilizare si instructiuni ale utilizatorilor in RENV, care se regaseste in rubrica Proceduri din RENV.

b) Verifica baza de date conform manualului de utilizare si instructiuni ale utilizatorilor in RENV, pentru a evita dublarea inregistrarilor pentru fiecare copil nou introdus in lista pacientilor.

c) Respecta schemele de vaccinare (varsta recomandata, tipul vaccinului, intervalul dintre doze si tipurile de vaccin) conform Calendarului de vaccinare, legislatiei si instructiunilor de vaccinare in vigoare.

d) Inregistreaza datele referitoare la vaccinare in ziua administrarii vaccinului, pentru a asigura monitorizarea in timp real a stocurilor de vaccin.

e) Inregistreaza datele referitoare la vaccinare urmare a activitatii proprii de vaccinare. Prin exceptie, se vor introduce vaccinurile efectuate de alti medici in cazul existentei adeverintei de vaccinare (de exemplu, pentru vaccinarile optionale si in situatii epidemiologice speciale).

f) Introduce in RENV datele aferente vaccinarilor efectuate anterior (incepand cu data de 1 septembrie 2007), daca acestea nu au fost introduse in baza informatiilor din carnetul de vaccinare/adeverinta de vaccinare, pentru a rezulta o catagrafie viitoare corecta si un istoric complet de vaccinare, in ziua administrarii vaccinului din Programul National de Vaccinari (PNV), precum si la solicitarea parintilor sau a reprezentantului legal in cazul copiilor, dupa caz.

g) Introduce in RENV datele aferente vaccinarilor administrate copiilor si grupelor la risc, din cadrul Programului National de Vaccinari (PNV).

h) Introduce in RENV datele aferente vaccinarilor optionale administrate copiilor si adolescentilor, din afara Programului National de Vaccinari (PNV).

i) Elibereaza adeverinta de vaccinare generata din RENV, cu tot istoricul vaccinarilor, la solicitarea parintilor sau a reprezentantului legal in cazul copiilor sau la solicitarea personala, in cazul adultilor.
j) Inregistreaza datele referitoare la RAPI, precum si cauzele neefectuarii vaccinarilor.

i) Gestioneaza electronic stocurile de vaccinuri, inclusiv fisa de pierderi la momentul inregistrarii lor, conform manualului de utilizare a RENV.

k) Verifica corectitudinea datelor afisate si confirma receptia vaccinurilor operate in RENV de catre DSP. In situatia in care sunt constatate erori inregistrate de DSP care a operat distributia de vaccin in RENV, are obligatia de a contacta DSP-ul, in cel mai scurt timp, telefonic/e-mail/fax sau alte mijloace oficiale de comunicare, pentru corectarea erorilor, cu termen de raspuns din partea acestuia in maxim 24 de ore.

l) Genereaza lunar formularul de utilizare si consum al vaccinurilor in format electronic cu semnatura digitala si transmite prin e-mail catre DSP.

m) Realizeaza catagrafia persoanelor eligibile la vaccinare si intocmeste necesarul de vaccin in format electronic, cu semnatura digitala si le transmite, prin e-mail, catre DSP.

n) Comunica catre DSP inadvertentele privind datele inregistrate.

o) Comunica catre DSP orice situatie neconforma aparuta in procesul de vaccinare si/sau orice eroare de inregistrare a datelor privind vaccinarea in cel mai scurt timp, cu nota explicativa semnata, care sa descrie situatia neconforma.

p) Participa la sesiunile de instruire organizate de DSP in domeniul implementarii RENV si/sau al vaccinologiei.

r) Verifica periodic site-ul www.insp.gov.ro, rubrica RENV, si mesageria interna a RENV, pentru a afla informatii la zi despre modificari in aplicatie/revizuirea manualelor de utilizare RENV si a procedurilor de raportare existente.

s) Asigura confidentialitatea si securitatea informatiilor din RENV, prin citirea si acceptarea Termenilor si conditiilor de utilizare RENV.

s) Asigura adaptarea softului de cabinet, in cazul in care utilizeaza serviciul de web transfer pus la dispozitie de catre RENV, cu respectarea tuturor parametrilor solicitati de catre INSP in furnizarea informatiilor.

s) Actualizeaza antecedentele vaccinale ale copiilor vaccinati in alta tara din lista proprie, atunci cand se poate face dovada acestora.

Proiectul de Ordin ce contin Normele privind utilizatorii si responsabilitatile furnizorilor de servicii medicale, implicate in procesul de vaccinare privind metodologia de raportare si circuitul informational in Registrul Electronic National de Vaccinari, AICI.

Citeste si:

Adoptarea metodologiei de raportare si a circuitului informational in RENV

Medicii de familie atrag atentia ca vaccinarea copiilor ar putea intra in colaps

Rafila, despre sincopele in functionarea noului RENV: Ca la orice inceput, au fost greutati

 

Etichete: RENV, raportare RENV, utilizatori RENV, norme RENV

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

  1. Corina-Elena Burtea says:

    Buna ziua! Eu sunt medic scolar. Din pacate noi nu suntem in lista, asa ca cu noi nu se poate comunica decat prin anostele si obositoarele hartii.

  2. Burtea says:

    Cum se poate face ca si medicina scolara sa poata accesa RENV, va rog? Asta ar face sa dispara eliberarea de adeverinte de vaccinare la inscrierea copiilor in noi trepte de invatamant. Multumesc!

  3. Corina-Elena Burtea says:

    Medicii scolari nu au dreptul sa vizualizeze RENV?

  4. Ciprian Ogescu says:

    De ce se mai elibereaza adeverinta de vaccinare dc toti medicii vaccinatori au obligatia inregistrarii in renv?
    Nu e o utopie

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: