Medicii de familie atrag atentia ca vaccinarea copiilor ar putea intra in colaps

12/07/2022
Medicii de familie atrag atentia ca vaccinarea copiilor ar putea intra in colaps

Medicii de familie atrag atentia ca vaccinarea copiilor ar putea intra in colaps

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-atrag-atentia-ca-vaccinarea-copiilor-ar-putea-intra-in-colaps/

SNMF atrage atentia asupra pericolului de intrerupere a vaccinarii copiilor la medicii de familie odata cu transferul datelor si punerea in functiune a noului Registru Electronic National de Vaccinare (RENV).

Problema o constituie imposibilitatea de a introduce in sistem vaccinurile efectuate curent si faptul ca nu s-a preluat in unele cazuri istoricul vaccinal al copiilor, potrivit unui comunicat de presa.

In data de 01.07.2022, a fost inchis RENV copii, cel in care se inregistrau de ani de zile toate vaccinarile copiilor, incepand cu cele facute in maternitate.

Conform HG 697/2022, incepand cu data de 01.07.2022, toate vaccinurile efectuate urmeaza sa fie inregistrate in noul RENV, cel care a fost folosit in contextul vaccinarii impotriva COVID -19.

“SNMF a salutat ideea de unificare a celor doua registre, dar problemele au aparut in momentul in care acest demers a fost pus in practica. Medici de familie au constatat cu aceasta ocazie ca a disparut istoricul de vaccinare pentru foarte multi copii, istoric care exista in RENV copii, si ca nu mai pot inregistra noile vaccinuri pe care le efectueaza in cabinet in lipsa acestui istoric.”, transmit medicii de famile.

Potrivit sursei citate, imposibilitatea de a inregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale ca acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autoritatilor, un copil care nu are un vaccinul inregistrat nu este
vaccinat.

Pe de alta parte, daca oficial un medic nu poate inregistra un vaccin, nu poate justifica in fata autoritatilor ca a folosit respectivul vaccin, ramane cu el pe stoc si nu mai poate solicita alte doze de vaccin.
Astfel, medicii de familie se afla acum in situatia de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinarile facute in aceasta ultima saptamana risca sa contina erori de inregistrare.

“De o saptamana, transmitem mesaje autoritatilor dar ne lovim de un zid. Refuza sa recunoasca deficientele existente si sa faca demersuri pentru a le corecta. Ni se cere sa reintroducem in sistem istoricul vaccinal al copiilor, vaccin-cu-vaccin, doar pentru ca nu au reusit sa unifice informatic bazele de date existente. Luptam de ani de zile sa crestem rata de vaccinare in randul copiilor cu vaccinurile obligatorii din Programul National de Imunizare, dar am ajuns acum sa fim blocati prin astfel de decizii administrative!

Asiguram pe aceasta cale parintii ca vom depune toate eforturile pentru a putea sa ne derulam activitatea de vaccinare a copiilor si pentru a determina autoritatile sa faca demersurile necesare pentru recuperarea bazelor de date cu istoricul vaccinal al copiilor si de a face RENV functional.” mai precizeza Biroul Exectiv al SNMF.

Vizavi de aceasta chestiune, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca s-au inregistrat “anumite greutati, ca la orice inceput”, pentru ca a fost implementat un nou soft.

Etichete: vaccinarea copiilor, inregistrare vaccinuri copii, RENV, medici de familie, SNMF

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. AAAA CAS says:

    DNA -ul nu se sesizeaza?
    cat a costat noul soft RENV?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: