Vicepresedintele CMR: “Noul ministru este un medic cu o buna reputatie profesionala”

19/08/2011

Vicepresedintele CMR: “Noul ministru este un medic cu o buna reputatie profesionala”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vicepresedintele-cmr-noul-ministru-este-medic-cu-o-buna-reputatie-profesionala/

Reprezentantii domeniului sanitar romanesc si-au facut noi sperante odata cu numirea unui alt ministru la fotoliul Sanatatii. Functia de medic pare sa fie, in opinia actorilor din Sanatate, un lucru de bun augur. “Aflu cu satisfactie ca noul ministru este medic cu o buna reputatie profesionala si are si experienta manageriala. Cred ca este un om cu care se poate discuta la nivel medical. Acestea ar fi atuurile sale. Este de vazut in ce masura i se vor oferi mijloace pentru a-si indeplini scopurile”, a precizat prof. dr. Vlad Iustin Tica, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Si reprezentantii sindicatelor din Sanatate au o opinie buna despre noul ministru. “Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) saluta numirea in functia de Ministru al Sanatatii pe doctorul Ladislau Ritli. CFSMR il cunoaste pe dl. dr. Ritli din anii ’90, pe cand activa in Asociatia Romana de Management. Stim ca dl. ministru era adeptul sistemului britanic de sanatate, ceva mai centralizat decat sistemul cu case de asigurari. Stim ca dl. ministru era adeptul stimularii medicinei de ambulatoriu”, se arata intr-un comunicat de presa al CFSMR.

Ce spun insa reprezentantii medicilor specialisti?  “Nu-l cunosc personal pe actualul ministru al Sanatatii, dar am auzit despre el lucruri in general bune”, a spus dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu si vicepresedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania.

Cresterea fondurilor pentru Sanatate, o prioritate
Reprezentantii Sanatatii sustin ca printre primele masuri pe care va trebui sa le ia ministrul Sanatatii va trebui sa se numere o mai buna finantare a sistemului Sanitar. “Noul ministru trebuie sa gaseasca solutii ca finantarea sa fie foarte buna. Nu e normal sa inchidem robinetele si sa lasam oamenii sa moara pentru ca nu se acorda bani”, a sustinut pentru PaginaMedicala.ro Florin Muscanu, vicepresedintele Federatiei Sanitas din Romania. Si reprezentantii medicilor specialisti afirma ca este necesara o mai buna finantare a sistemului. “Noul ministru al Sanatatii ar trebui sa mearga pe cateva directii. In primul rand, ar trebui sa se stabileasca cat poate sa plateasca sistemul de sanatate. Guvernul a alocat putini bani pentru sanatate la rectificarea bugetara, bani care vor acoperi doar o parte din arieratele cumulate. In plus se aduna datoriile din urma. In momentul asta nu se strang suficienti bani, sunt prea putini”, a explicat dr. Cosmin Alexandrescu. In acest sens, demisia fostului ministru cauzata de nemultumirea privind fondurile alocate sanatatii pare sa aiba o justificare.

“Ritli Ladislau are o dificultate majora, cea a bugetului Sanatatii. Gestul lui Attila Cseke este rar pentru peisajul politic romanesc. El a demisionat pentru ca la rectificarea bugetara nu a fost consultat. Este un gest de admirat”, a mentionat vicepresedintele CMR.

Imbunatatirea dialogului, o dorinta a reprezentantilor Sanatatii
Daca cu fostul ministru, multi dintre reprezentantii medicilor nu au reusit sa poarte o discutie cu privire la problemele din sistem, cu Ladislau Ritli se doreste o mai buna colaborare in acest sens. “Cu fostul ministru am fost mereu deschisi pentru o colaborare mai buna. De un an de cand s-a constituit Alianta pentru Sanatate am incercat sa ne intalnim cu ministrul Sanatatii dar mereu usa a fost inchisa. Speram sa avem o colaborare mai buna cu noul ministru”, a spus reprezentantul Aliantei pentru Sanatate din Romania.

Lipsa unui dialog au simtit-o si sindicalistii care nu sunt consultati in ceea ce priveste deciziile luate pentru salariatii din sistemul sanitar. “Din punctul nostru de vedere, actualul ministru ar trebui sa revitalizeze dialogul social. Orice masura luata fara consultarea reprezentantilor angajatilor din Sanatate nu poate avea intotdeauna rezultate pozitive”, a afirmat Florin Muscanu.

Ce alte masuri ar trebui luate
Implementarea unui pachet minimal de servicii medicale este una dintre masurile pe care Ladislau Ritli ar trebui sa le mai ia pentru eficientizarea sistemului sanitar. “Dorinta realizarii unui pachet de baza este corect enuntata si ii doresc actualului ministru succes in ceea ce priveste realizarea acestui proiect. Astfel se poate apela si la solutii complementare cum ar fi asigurarile private iar pentru ca acestea sa functioneze trebuie sa se plece de la un sistem de baza”, a mai spus Vlad Tica. O alta masura ar mai trebui luata si in ceea ce priveste salarizarea angajatilor din Sanatate. “Noul ministru ar trebui sa gaseasca solutia privind legislatia salarizarii personalului din sistemul medical. Acesta trebuie platit corespunzator pentru a face fata. Eficientizarea nu se poate face decat cu ajutorul personalului medical”, a precizat reprezentantul Sanitas.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: www.paginamedicala.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: