Parvoviroza Umana (Boala Obrajilor Palmuiti) | Semne, simptome si tratament

30/04/2024
Parvoviroza Umana (Boala Obrajilor Palmuiti) | Semne, simptome si tratament

Parvoviroza Umana (Boala Obrajilor Palmuiti) | Semne, simptome si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/parvoviroza-umana-boala-obrajilor-palmuiti-semne-simptome-si-tratament/

“Boala Obrajilor Palmuiti” este o afectiunea ce are o contagiozitate de peste 90%. Primii pacienti din acest an, au fost consultati in camera de garda a Spitalului Victor Babes Timisoara, precizeaza unitatea sanitara intr-un comunicat.

Cum se transmite?

Parvoviroza Umana (cunoscuta drept Boala Obrajilor Palmuiti sau Eritemul infectios) este o afectiune extrem de contagioasa, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secretiile respiratorii ale unei persoane infectate, picaturi de saliva sau secretii nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate. Boala este declansata de PV 19 (Parvovirus 19), precizeaza unitatea medicala.

Perioada de incubatie este intre 4 zile si doua saptamani, acesta fiind intervalul de timp intre momentul in care o persoana este expusa la virus si debutul simptomelor.

“Boala afecteaza in special copiii si este mai prezenta in timpul lunilor de primavara si toamna. I se mai spune si a cincea boala dintre bolile copilariei si asta pentru ca este una dintre cele mai frecvente eruptii virale la cei mici, dupa rujeola, scarlatina, rubeola si oreion. Si chiar daca este specifica varstei de gradinita sau scolare, exista din ce in ce mai multe cazuri in care persoanele adulte sunt infectate. Iar in cazul lor poate determina aparitia unor complicatii chiar majore. La femeile gravide poate declansa avortul spotan sau poate afecta fatul, in special in primul trimestru al sarcinii”, spune Prof. Dr. Voichita Lazureanu, medic primar boli infectoase – sef Sectie Boli Infectioase II, Spitalul Victor Babes Timisoara, potrivit comunicatului de presa.

Semne, simptome si complicatii

Simptomele Parvovirozei Umane pot varia si pot include febra, eruptii cutanate, congestie nazala, dureri de cap si articulare, indeosebi la articulatiile „mici”, oboseala si uneori dureri de gat. Diagnosticarea afectiunii se realizeaza prin identificarea in laborator a anticorpilor IgM antiPV-19.

“Caracteristic acestei afectiuni este eritemul ce apare la nivelul fetei si anume o inrosire a obrajilor. E ca si cum pacientul ar fi fost palmuit. De aici si numele afectiunii, Boala Obrajilor Palmuiti. Trebuie spus ca este o boala extrem de contagioasa. De exemplu, daca intr-o clasa, un elev, sau la gradinita, un copil se infecteaza, in cateva zile, majoritatea copiilor vor trece prin boala. Din fericire, la copii, boala este usoara si se rezolva, de obicei, fara complicatii majore. Dar la adulti poate sa apara anemia plastica temporara, o scadere a numarului de celule rosii din sange” mai spune Prof. Dr. Voichita Lazureanu, medic primar boli infectoase.

Tratament

Potrivit sursei citate, in majoritatea cazurilor, Boala Obrajilor Palmuiti trece de la sine si nu necesita tratament specific. Administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii poate insa ajuta la gestionarea simptomelor. In cazurile severe sau in cazul unor complicatii asociate, poate fi necesara monitorizarea si tratamentul in spital.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: boala obrajilor palmuiti, parvoviroza umana, eritemul infectios, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: