Vaccin personalizat pe baza de ARN mesager impotriva melanomului – faza III de studiu

30/04/2024
Vaccin personalizat pe baza de ARN mesager impotriva melanomului – faza III de studiu

Vaccin personalizat pe baza de ARN mesager impotriva melanomului – faza III de studiu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccin-personalizat-pe-baza-de-arn-mesager-impotriva-melanomului-faza-iii-de-studiu/

Primul vaccin personalizat din lume pe baza de ARN mesager impotriva melanomului – care are si potentialul de a stopa cancerul pulmonar, de vezica urinara si renal – este testat in cadrul unui studiu clinic de faza a 3-a la nivel international, relateaza DPA/PA Media.

Vaccinul “revolutionar”, care ofera speranta unui remediu, este personalizat pentru fiecare persoana in doar cateva saptamani. Acesta transmite organismului sa “vaneze” celulele canceroase si sa previna revenirea afectiunii letale, scrie si Agerpres.

In urma studiului de faza a 2-a asupra acestui vaccin, in dezvoltarea caruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna si MSD, s-a constatat o reducere considerabila a riscului de revenire a cancerului la pacientii diagnosticati cu melanom.

O ultima etapa de testare a vaccinului, faza a 3-a, a fost lansata, aceasta fiind condusa de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Coordonatoarea studiului, dr. Heather Shaw, a declarat ca vaccinul prezinta potentialul de a vindeca persoanele diagnosticate cu melanom si este testat si pentru alte tipuri de cancer.

“Este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am vazut de mult timp incoace. Este un instrument foarte fin acordat”, a spus Shaw, potrivit surselor citate.
Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul a fost creat pentru a viza neoantigenii, antigeni tumorali specifici fiecarui pacient in parte. Acestia sunt markeri tumorali care pot fi recunoscuti de sistemul imunitar.

Vaccinul poate recunoaste pana la 34 de neoantigeni si activeaza un raspuns imun antitumoral bazat pe mutatiile unice in fiecare caz de cancer.

Pentru a crea vaccinul este prelevata chirurgical o mostra din tumoare, se realizeaza secventierea ADN si se utilizeaza inteligenta artificiala. Rezultatul este un vaccin personalizat impotriva cancerului, specific fiecarui pacient.

Etichete: vaccin ARN mesager, vaccin impotriva melanomului, vaccin impotriva cancerului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: