Studiu OMS: Vaccinurile au salvat cel putin 154 de milioane de vieti in ultimii 50 de ani

29/04/2024
Studiu OMS: Vaccinurile au salvat cel putin 154 de milioane de vieti in ultimii 50 de ani

Studiu OMS: Vaccinurile au salvat cel putin 154 de milioane de vieti in ultimii 50 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-oms-vaccinurile-au-salvat-cel-putin-154-de-milioane-de-vieti-in-ultimii-50-de-ani/

Vaccinurile au salvat cel putin 154 de milioane de vieti in ultimii 50 de ani, echivalentul a sase vieti in fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat in revista stiintifica The Lancet, relateaza AFP.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) subliniaza, intr-un comunicat, ca aceasta estimare este “prudenta” deoarece studiul acopera doar vaccinarea impotriva a 14 boli, printre care difterie, hepatita B, rujeola, tuse convulsiva, tetanos si febra galbena, scrie si Agerpres.

“Vaccinurile sunt printre cele mai puternice inventii din istorie, ajutand la prevenirea unor boli care erau candva de temut”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in acelasi comunicat.

“Datorita vaccinarii, mai multi copii ca niciodata au reusit sa supravietuiasca si sa se dezvolte dupa varsta de cinci ani decat in oricare alt moment al istoriei”, a afirmat directoarea generala a Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Catherine Russell, noteaza sursa citata.

OMS, UNICEF, alianta pentru vaccinuri Gavi si Fundatia Bill & Melinda Gates au organizat campania comuna “Humanly Possible”, care vizeaza sprijinirea eforturilor de vaccinare.

Aceste eforturi se lovesc uneori de opinii antivacciniste foarte puternice, alimentate de teorii ale conspiratiei care circula pe retelele de socializare.

Studiul arata ca marea majoritate a vietilor salvate de vaccinuri in ultimii 50 de ani – 101 milioane – sunt cele ale sugarilor.

Astfel, vaccinarea impotriva celor 14 boli a contribuit in mod direct la reducerea mortalitatii infantile cu 40% la nivel mondial si cu peste 50% in regiunea africana, potrivit OMS.

“Datorita vaccinurilor, variola a fost eradicata, poliomielita este pe punctul de a fi eradicata, iar odata cu dezvoltarea recenta a vaccinurilor impotriva unor boli precum malaria si cancerul de col uterin depasim limitele bolii”, a mai subliniat directorul OMS, potrivit surselor citate.

Etichete: vaccinurile, vaccinurile au salvat vieti, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: