Dr. Gindrovel Dumitra: Romania trebuie sa extinda vaccinarea anti-HPV si in cazul baietilor

07/09/2021
Dr. Gindrovel Dumitra: Romania trebuie sa extinda vaccinarea anti-HPV si in cazul baietilor

Dr. Gindrovel Dumitra: Romania trebuie sa extinda vaccinarea anti-HPV si in cazul baietilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-trebuie-sa-extinda-vaccinarea-anti-hpv-si-in-cazul-baietilor/

De curand, autoritatile sanitare din Romania au extins grupa de varsta pentru vaccinarea gratuita anti-HPV, astfel incat sa fie incluse si fetele cu varste intre 14 – 18 ani. Pana acum, de acest vaccin gratuit beneficiau doar fetele cu varste intre 11 si 14 ani.

Totusi, multi parinti si medici vaccinatori cer, iar asta nu de azi, extinderea vaccinarii impotriva HPV si in cazul baietilor. Foarte multe tari occidentale fac deja acest lucru.

Majoritatea tarilor europene, Satele Unite ale Americii, Canada sau Australia, deja au inceput si vaccinarea baietilor impotriva HPV. Se considera ca, pe de-o parte avem un beneficiu indirect, in sensul ca protejam fetitele, baietii fiind un posibil vector, iar pe de alta parte exista si un beneficiu individual al baietilor. Acest vaccin nu protejeaza doar impotriva cancerului de col uterin, ci si impotriva cancerului faringian, penian sau a altor forme de cancer.”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Departamentului Profesional-Stiintific al Societatii Nationale de Medicina Familie (SNMF) pentru FORMARE MEDICALA.

Vaccinarea anti-HPV produce cel mai puternic raspuns imun atunci cand se face inainte de expunerea la virus. De altfel, specialistii la nivel mondial recomanda vaccinarea anti-HPV atat pentru fete cat si pentru baieti.

Consider ca si Romania trebuie sa faca acest pas, sa extinda vaccinarea anti-HPV si in cazul baietilor, in cel mai scurt timp”, a mai precizat Dr. Dumitra pentru Formare Medicala.

Vaccinarea anti-HPV si a baietilor ar insemna un beneficiu major pentru starea generala de sanatate a populatiei, avand in vedere faptul ca, Romania este tara din UE cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerele provocate de infectia cu HPV.

In prezent, vaccinarea anti-HPV se realizeaza la persoanele eligibile pe baza solicitarilor parintilor care transmit cererile catre medicii de familie.

Cererile sunt centralizate in ordinea cronologica a datei de inregistrare, iar trimestrial se solicita directiei de sanatate publica teritoriale numarul de doze de vaccin necesare.

Etichete: vaccinarea anti-HPV, vaccinarea anti-HPV a baietilor, vaccinare baieti impotriva HPV, extindere vaccinare anti-HPV, Dr. Gindrovel Dumitra

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Denisa Mădălina says:

    Am solicitat vaccinul anul trecut (in mai). Anul acesta am refăcut cererea (tot prin mai și tot prin MF). Fiica mea are 12ani, deci se încadrează și se încadra și anul trecut. Încă nu a sosit nimic… Ar trebui să mă adresez direct DSP?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: