Prof. dr. Rafila: Doua categorii de persoane pentru doza a treia a vaccinului anti-Covid

13/09/2021
Prof. dr. Rafila: Doua categorii de persoane pentru doza a treia a vaccinului anti-Covid

Prof. dr. Rafila: Doua categorii de persoane pentru doza a treia a vaccinului anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-rafila-doua-categorii-de-persoane-pentru-doza-a-treia-a-vaccinului-anti-covid/

Se vorbeste deja de cateva luni despre administrarea dozei a treia a vaccinului impotriva Covid-19, insa nu este clar cand se va face asta si in Romania. Multe state ale lumii, inclusiv din Europa, au inceput deja administrarea dozei a treia.

Medicul Alexandru Rafila, seful Disciplinei de Microbiologie a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti vorbeste despre cum s-ar putea aplica o astfel de decizie si la noi.

In primul rand, vor fi doua categorii de persoane pentru doza a treia: cele care sunt imunodeprimate si care probabil au avut un raspuns imun slab la vaccinarea initiala si persoanele aflate in categorii la risc, inclusiv personalul medical sau cel care lucreaza in institutii de ingrijire a copiilor si a batranilor. Ma indoiesc ca, deocamdata, se in calcul scenariul privind vaccinarea cu doza a treia a intregii populatii. Cel mai probabil va exista o prima intentie cu categoriile mentionate.”, a declarat pentru Formare Medicala prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care este si seful Laboratorului Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti.

Potrivit medicului, decizia oficiala privind administrarea dozei a treia este asteptata de la Agentia Europeana a Medicamentului in cel mult o luna de zile.

De altfel, si medicii vaccinatori din Romania, cred ca administrarea dozei a treia a vaccinului anti-Covid va fi inevitabila.

Opinia mea este ca va fi abolut necesar, la un moment dat, sa administram doza a treia. Imi bazez afirmatia pe faptul ca vaccinurile care folosesc acest mecanism imunologic sunt prevazute, in schema de vaccinare, cu doua doze initiale si un rapel, rapelul fiind administrat la sase luni distanta in intervalul 6 -12 luni distanta de la prima doza. Si fac aici o similitudine cu vaccinurile HPV, hepatitic B, despre care stim ca la adulti se administreaza o doza acum, o doza peste una sau doua luni si inca o doza peste sase luni. “, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar MF, instructor-formator MF, Doctor in medicina si coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru FORMARE MEDICALA.

Etichete: administrarea dozei a treia, doza a treia a vaccinului anti-covid, categorii de persoane pentru doza a treia, alexandru rafila, gindrovel dumitra

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: