Dr. Gindrovel Dumitra: La un moment dat va fi abolut necesar sa administram doza a treia

13/08/2021
Dr. Gindrovel Dumitra: La un moment dat va fi abolut necesar sa administram doza a treia

Dr. Gindrovel Dumitra: La un moment dat va fi abolut necesar sa administram doza a treia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-un-moment-dat-va-fi-abolut-necesar-sa-administram-doza-a-treia/

Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) a autorizat a treia doza de vaccin anti-Covid pentru persoanele care sufera de boli autoimune.

De cealalta parte, cu curand, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a transmis ca nu exista date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19.

Medicii specialisti vaccinatori din Romania, cred ca administrarea dozei a treia a vaccinului anti-Covid va fi inevitabila.

Opinia mea este ca va fi abolut necesar, la un moment dat, sa administram doza a treia. Imi bazez afirmatia pe faptul ca vaccinurile care folosesc acest mecanism imunologic sunt prevazute, in schema de vaccinare, cu doua doze initiale si un rapel, rapelul fiind administrat la sase luni distanta in intervalul 6 -12 luni distanta de la prima doza. Si fac aici o similitudine cu vaccinurile HPV, hepatitic B, despre care stim ca la adulti se administreaza o doza acum, o doza peste una sau doua luni si inca o doza peste sase luni. “, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar MF, instructor-formator MF, Doctor in medicina si coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru FORMARE MEDICALA.

Medicul de familie explica si de ce se practica aceasta schema in cazul unor vaccinuri.

Acest mecanism imunologic care este declansat inclusiv de vaccinurile pe baza de ARN mesager, presupun nu doar productia de anticorpi si aparitia unui mecanism protector, ci si mecanismul de protectie realizat prin imunitatea celulara, prin limfocitele cu memorie, cele care constituie matritele pentru viitoarele intalniri ale organismului cu agresorul”, a mai precizat medicul Gindrovel Dumitra.

Potrivit specialistului, pentru ca vorbim despre un vaccin pandemic, lucrurile pot fi reevaluate. In masura in care, cele doua doze initiale vor oferi protectie suficienta impotriva noilor variante care apar, acest interval (6-12 luni) poate sa fie modificat.

In prezent, potrivit contextului international, cu exceptia SUA, Germania, Franta si Israel (la momentul redactarii acestui material), se prefera obtinerea unei imunitati, prin doua doze, la un numar cat mai mare de persoane, decat finalizarea schemei de vaccinare pentru un numar mai mic de persoane.

Totusi, medicul roman subliniaza necesitatea dozei a treia pentru imunitatea pe termen lung.

In functie de prioritatile pe care le vom stabili atat din punct de vedere medical, dar si din punct de vedere strategic, se va lua decizia administrarii dozei a treia, fie la anumite grupe, cum ar fi personalul medical sau persoanele au afectiuni imunologice, fie se va lua decizia administrarii dozei a treia la toata populatia generala.”, a mai adaugat medicul de familie.

El a facut si referiri la cele doua decizii ale autoritatilor de reglementare in domeni, respectiv FDA si EMA, care la prima vedere ar parea contradictorii, insa lucrurile nu sunt chiar asa.

Sunt decizii ale doua autoritati de reglementare diferite care, pur si simplu prioitizeaza, in functie de datele pe care le au, aprobarea administrarii unui vaccin intr-o schema diferita fata de cea aprobata initial. Vorbesc de fiecare vaccin anti-Covid. Fiecare vaccin va intra, separat, in procesul de reevaluare, astfel incat se va decide administrarea dozei a treia, specific pentru fiecare in parte.”, a mai subliniat Dr. Dumitra.

De altfel, el s-a referit si la situatia particulara a Romaniei.

Probabil ca si Romania va adera la aceasta decizie. In momentul in care vor exista suficiente date privind siguranta si eficacitatea, nu avem nicio motiv sa nu administram doza a treia.”, a mai declarat medicul Gindrovel Dumitra pentru Formare Medicala.

Etichete: doza a treia de vaccin, a treia doza de vaccin anti-Covid, administrare doza a treia de vaccin anti-Covid, Dr Gindrovel Dumitra, FDA, EMA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: