Noul contract cadru si pachetul de baza au intrat in vigoare de la 1 iunie 2014

02/06/2014
Noul contract cadru si pachetul de baza au intrat in vigoare de la 1 iunie 2014

Noul contract cadru si pachetul de baza au intrat in vigoare de la 1 iunie 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-contract-cadru-si-pachetul-de-baza-au-intrat-vigoare-de-la-1-iunie-2014/

contractcNoul pachet de baza si contractul – cadru pentru anii 2014-2015 au fost aprobate prin Hotararea de Guvern nr.400/2014. De asemenea, normele metodologice de aplicare in 2014 a contractului-cadru au fost aprobate printr-un ordin comun CNAS-MS nr.619/360/2014. Cele mai importante modificari aduse prin noul contract – cadru vor fi dezbatute pe 5 iunie 2014, de catre reprezentantii SNMF si FNPMF, in cadrul Cursului National Urgemed.

Documentul oficial Hotarare pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015 poate fi descarcat de aici.

Ordinul comun CNAS-MS nr.619/360/2014 prin care au fost aprobate Normele metodologice de aplicare in anul 2014 a Contractului – cadru poate fi descarcat de aici.

Inregistrarea dezbaterii in care s-au explicat implicatiile noului contract cadru si a normelor corespunzatoare este disponibil aici. Pentru a vizualiza aceste documente si video-ul trebuie sa accesati contul dvs in platforma www.formaremedicala.ro cu nume utilizator si parola. In cazul in care nu aveti deja cont va puteti face gratuit aici.

Noutati in practica medicului de familie

In vederea debirocratizarii activitatii la cabinetul medicului de familie, a fost aprobata utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, facture electronica si dosarul electronic al pacientului.

Medicii vor trebui sa asigure consultatii de monitorizare pentru pacientii cu boli cronice cu risc major: risc cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

In ceea ce priveste supravegherea gravidei, a fost introdusa testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV.

Ce servicii medicale noi se regasesc in pachetul de baza

Pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani este prevazuta o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani – prezenta anuala la medicul de familie.

Pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 și 39 de ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual.

Atat in pachetul de baza, cat si in pachetul minimal, se regasesc servicii medicale dentare de urgenta.

Afectiunile care pot fi tratate si diagnosticate in regim de spitalizare de zi sunt cele pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, bipsie de vilozitati coriale, pentru profilaxia rabiei, HIV/SIDA.

Pacientilor cu boli cronice li se poate elibera o reteta de tratament pentru trei luni, urmand ca pacientii, lunar, sa ridice tratamentul de la farmacie.

Daca pana in prezent, numarul de medicamente pentru bolnavii cronici era limitat la sapte pe o singura reteta lunara, prin noul pachet de baza acesta poate fi dat pe una sau mai multe prescriptii.

Pentru mai multe informatii despre modificarile aduse de noul contract-cadru aprobat si despre impactul pe care il va va avea in activitatea medicului de familie puteti afla participand in perioada 5-6 iunie la Cursul National Urgemed.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: