CMMB: Medicul de familie este esential pentru sistemul de sanatate

19/05/2023
CMMB: Medicul de familie este esential pentru sistemul de sanatate

CMMB: Medicul de familie este esential pentru sistemul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmmb-medicul-de-familie-este-esential-pentru-sistemul-de-sanatate/

Medicina de familie trebuie debirocratizata, iar medicul de familie nu trebuie sa fie perceput ca un „dispecer” al sistemului de sanatate. Medicul de familie este esential pentru sistemul de sanatate si trebuie intarit rolul medicinei de familie, se arata in mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie.

Cu aceasta ocazie, pe langa a le spune la multi ani acestor profesionisti ai sistemului de sanatate, trebuie sa se si faca ceva concret pentru intarirea acestei specialitati medicale, mai precizeaza reprezentantii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

“Inca din anii de studentie la medicina trebuie cultivata importanta si perspectiva asupra specialitatii de medicina de familie. Medicina de familie nu trebuie perceputa doar ca o specialitate incarcata birocratic, in care medicul de familie este, de multe ori, doar un “dispecer” al sistemului de sanatate. Medicul de familie este un pilon important al domeniului sanatatii, iar buna functionare a acestui sistem depinde de rolul si de modul in care responsabilizam, legiferam, intarim si remuneram corect medicina de familie. Imbunatatirea perspectivei medicinei de familie este deosebit de importanta pentru un sistem de sanatate sustenabil si de calitate. Este necesara o mai mare recunoastere a importantei medicilor de familie in cadrul sistemului de sanatate, ce trebuie realizata prin politici publice, precum si o alocare corespunzatoare a resurselor, dar si implementarea unor solutii astfel incat sa avem, uniformizat, pentru toate familiile din tara, medici de familie.”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Ziua Internationala a Medicului de Familie reprezinta ocazia de a sublinia inca o data importanta medicinei primare, dar si a preventiei.

Medicul de familie reprezinta un pilon solid al sistemului de sanatate, pentru ca el ofera ingrijire medicala primara si are un rol vital in promovarea sanatatii. Una dintre principalele directii ale medicinei de familie este aceea de a fi in prima linie de asistenta medicala. Un alt aspect important al medicinei de familie este relatia de incredere pe care medicii o dezvolta cu pacientii lor. Prin cunoasterea detaliata a istoricului medical al fiecarui pacient si a contextului familial, medicii de familie pot oferi ingrijire personalizata si continua. Aceasta relatie de lunga durata si intelegerea profunda a nevoilor pacientului contribuie la cresterea calitatii asistentei medicale si la imbunatatirea rezultatelor clinice. Deci, da, avem nevoie de medicina de familie, avem nevoie de interes pentru ocuparea locurilor la rezidentiat in medicina de familie.”, mai transmite Colegiul Medicilor Bucuresti.

Ziua Internationala a Medicului de Familie a fost desemnata, pe 19 mai, de catre Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie (WONCA)

Etichete: medicul de familie, ziua medicului de familie, colegiul medicilor bucuresti, CMMB, catalina poiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: