Gandurile unui medic de familie de la tara: Am avut posibilitatea plecarii afara, dar am renuntat

19/05/2023
Gandurile unui medic de familie de la tara: Am avut posibilitatea plecarii afara, dar am renuntat

Gandurile unui medic de familie de la tara: Am avut posibilitatea plecarii afara, dar am renuntat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/gandurile-unui-medic-de-familie-de-la-tara-am-avut-posibilitatea-plecarii-afara-dar-am-renuntat/

Sincer, in urma cu peste 30 de ani, in stagiatura, nu credeam ca voi ramane generalist, ca voi ajunge medic de familie la tara. Visam, ca majoritatea absolventilor de facultate de atunci, o specialitate medicala chirurgicala intr-un oras mare.

Consideram la acea vreme ca medicul generalist, ulterior devenit medic de familie, nu este necesar la tara, ca o asistenta medicala bine pregatita este suficienta. Dupa stagiatura a urmat repartitia, alegerea unui loc de munca la tara.

Am ajuns la Manastirea, mai departe de Bucuresti ca alte localitati datorita baltii si bisericii de aici. Eram in drum spre Mare, inaintea stagiaturii, am trecut prin Manastirea si mi-au ramas in minte pe tot parcusul stagiaturii si, cand a fost sa aleg, am ales. Am ajuns aici si am ramas. Eram 5 medici si vreo 8 asistente. Ma simteam in plus dar nu aveam ce face.

Faceam naveta zilnic fara sa fac mai nimic. Cel mult sa vad, sa analizez si incet-incet sa ma implic. A venit Revolutia, s-a dat liber la plecari si incet-incet am ramas singur. Singur cu peste 6.000 locuitori. Nou-nascuti, gravide, tineri si batrani. Patologie, cat cuprinde. Probleme cat cuprinde. Toate trebuiau rezolvate. Faceam de toate. Nasteri, suturi, incizii, urgente medicale. Ajunsesem sa ma simt util. Ajunsesem sa ma simt necesar.

Plecam in week-end acasa, la parinti, dar eram cautat. Erau probleme in permanenta. Erau nevoi. Nu, ele nu puteau fi rezolvate de o asistenta. Era nevoie de cunostinte, era nevoie de asumarea raspunderii, era nevoie de medic.

Am avut posibilitatea unei alte specialitati, a plecarii afara. Am renuntat pentru ca insemna sa ma rup de ceea ce incepuse sa-mi placa, sa renunt la ceea ce de fapt dorisem in timpul facultatii. Asa am descoperit rolul medicului de familie la tara, de multe ori, singura sansa medicala pentru acest segment de populatie.

Scriu toate astea pentru ca astazi este Ziua medicului de familie. La multi ani tuturor medicilor de familie! La multi ani Medicina de Familie.

Dr. Catalin Petrencic

Etichete: ziua medicului de familie, medicul de familie de la tara, dr catalin petrencic

autor

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: